荷兰克劳斯亲王音乐学院扩建改造(Prince Claus Conservatory )- BDG Architects

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:BDG Architects
地点:荷兰(Meeuwerderweg 1, 9724 EM Groningen, The Netherlands)
建筑面积:2200.0 m2
完工时间:2017
照片版权:Gerard van Beek
 
项目简介:
翻新并加建的克劳斯亲王音乐学院,不仅具备防震功能,也将爵士和古典音乐系集中于同一个屋檐下。BDG建筑事务所打破原建筑面朝内的特点,向外界显示出学院的国际标准和热情。
 
在街道层,古典浮雕设计参照了原先的建筑物。上半部分的立面充满现代感,多色度的金黄色让建筑好似上了金质的边缘。大量的玻璃使用给城市展示了建筑内发生的一切。
 
在此之前,要设计一个即符合隔音条件又同时做到防震的建筑似乎是不可能的。墙的厚度是隔音的必要条件,而防震建筑需要灵活的建造方式。BDG建筑事务所设计了“地震建造法“,即建筑的楼层和承重墙可以在地震发生时被移动。两个音乐厅,练习室和咖啡厅都是利用了“盒中盒”的建造方式,意思是这些房间像活动的“盒子”一样用橡胶弹簧固定在楼层上,同时墙内填充了多层厚厚的隔音材料。因为这些房间相对较轻,也完全不接触到用“地震建造法”的部分,学院成功地做到了抗震同时达到隔音效果。
 
引人注目的石质外墙也是设计的挑战之一。如何可以让外墙的石浮雕既富有细节,又不在地震时倒塌?我们将砖石固定在混凝土组件上。这些组件再固定在主结构上。这个解决了外墙的脆弱问题。2018年一月初,格罗宁根经历了一场地震。我们得以在建造刚结束就确认了结构的稳定性。克劳斯亲王学院的设施经理表示:“我们可以明显地感到震动。于是立即检查墙面和地面的裂痕。我们也检查了双层玻璃。幸运地是所有东西都安然无恙。”
 

Text description provided by the architects. In the renewed, extensive and earthquake-proof Prince Claus Conservatory all courses are brought together under one roof: the Jazz department and the department for Classical music. BDG Architects has transformed the old inward-facing building into a visible school that both shows the international standing and the warm-heartedness of the conservatory.
 
In the new school building, all courses are brought together under one roof: the Jazz department and the department for Classical music. BDG Architects has transformed the old inward-facing building into a visible school that both shows the international standing and the warm-heartedness of the conservatory. On street level classical reliefs were designed that refer to the buildings that used to stand there. The modern fa?ade above it, with yellow golden shades, gives the building literally and figuratively a golden edge. Glass is used in abundance, to show the city what is happening inside the building.
 
It seemed almost impossible to design a building that both meets acoustic conditions and simultaneously is resistant to earthquakes. Mass is necessary for sound insulation between rooms, while earthquake-resistant buildings require flexible constructions. BDG Architects designed a \'seismic construction\' with floors and load-bearing walls, that are able to move during a quake. The two concert halls, the practice rooms and the café were built following a box-in-box construction. These rooms are placed like loose boxes on the floor with rubber springs and packed in thick layers of insulation material. Because the walls in these rooms are relatively light and do not touch the \'seismic construction\' anywhere, the conservatory has succeeded in building earthquake-resistant and meanwhile achieving acoustic quality.

The striking stone facade formed a challenge as well. How do you create an image of detailed masonry on a fa?ade that also has to stay upright during an earthquake? We solved this issue by attaching the stones to concrete elements. And these elements are attached to the construction. This solution makes the fa?ade less vulnerable. At the beginning of January 2018 Groningen was confronted with an earthquake. So immediately after the construction works ended, we could determine that the construction functions well. Jack Siahaya, facility manager at the Prince Claus Conservatoire: "We could clearly feel the shocks here. We immediately looked for cracks in the walls and floors. And we checked the double glass. But everything is as it should be, luckily! "





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲



已邀请:

要发表您的看法,请先登录