东莞东城区 NOUS 花艺餐厅(NOUS Restaurant&Flowers )- 0321 STUDIO

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
室内设计:0321 STUDIO
地点:中国,广东,东莞,东城区,石井路(Shijing Branch Rd, Dongguan, Guangdong, China)
设计师:Buyang Zheng
建筑面积:240.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Meat mountain 

项目简介:
来自建筑师的介绍。Nous 年初在东莞东城区开设了它第一家带有先锋性的实验型花艺餐厅,提供针对食材自身美学的探索和花艺搭配的混合服务。位于深圳的创意机构0321studio与Nous合作,为这间沿街店铺进行组织与设计。客户的要求重点在于如何解决花艺与餐饮的关系,视觉,功能,以及情绪。
 
我们认为空间的重要性是关系,人与空间的关联,空间与空间的关联,情绪与环境的关联。首先我们单纯的选着一种材料去尽量放大他与空间的接触,无论是出现的面积以及本身的机理,都试图与对常规材料认知差别开,项目将水磨石的骨料与辅料的比例减少,强调白色骨料的随机性并放大尺寸,形成特殊的材质机理,并大面积出现营造极致的视觉体验,从而试图影响顾客的情绪,产生独特的用餐感受。
 
设计概念提出重新思考从外部能轻易识别出一家餐厅的必要性,沿街有关餐厅的视觉信息完全隐蔽,退守在花艺功能后,花艺区域不作为餐厅附属,而起到干扰作用——堵塞与室内和公共街道。
 
一个透明的方体怼在门口,既作为街道的背景,也作为餐厅向外看的背景。并且这个方块要通体透亮。去往餐厅的顾客需穿过这个盒子。
 
我们喜欢这种相互冲突甚至干扰阻挠,而不是一种平庸的和谐共处。选择一种相对极致的彩色透明玻璃大面积出现,作为店与外界的界限,花艺展示、花艺操作,储藏等功用以集合的方式制作成一个全金属体量操作台。
 
水磨石现浇通长座位,与两公分厚毛毡和简易的金属构件组合成利落的餐位布局,去维护增强顾客独特的用餐体验,在不丢失舒适感的前提,实现空间重要元素与其他同类餐厅的差异化,激发在这个环境里每个人的想象力,用餐的想象力。
 
粉色楼梯做垂直交通外也作为空间的装置元素。
 
最后我们想说一下关于密集恐惧症的满壁碎片,相比它的装饰性,我们更在乎他情绪化的密集,三维空间里的二维故障美学。

Design Team:Yulong Hu, Easyhos , Jason, Kiki

Lighting Consultant:AGN

Text description provided by the architects. Nous opened its first pioneering experimental floral restaurant in Dongcheng District in Dongguan early this year, offering mixed services of exploring the aesthetics of ingredients and? floral matching. The creative agency 0321studio in Shenzhen collaborated with Nous to organize and design this shop along the street. The customer\'s request focuses on how to solve the relationship between floral and dining in visual, functional, and emotionalways.

We believe that the importance of space is the relationship, connections between people and space, between space and space, and between emotion and environment. First of all, we choose solely one material to maximize its contact with space. Both the area of appearance and its own mechanism try to differentiate its recognition from conventional materials. The project will reduce the amount of terrazzo aggregates and auxiliary materials. Emphasizing the randomness of the white aggregates and enlarging their size, forming a special material mechanism, and creating an extreme visual experience over a large area attempt to influence the customer\'s emotions and create a unique dining experience.

The design concept proposes to rethink the necessity of easily recognizing a restaurant from the outside. The visual information of restaurants along the street is completely hidden behind the floral function. The floral area is not affiliated with the dining area, instead it interferes by jamming between the interior and the public street.

A transparent cube stands in the doorway, serving both as a street backdrop and as a background to the restaurant when people look outside. And this box must be translucent. Restaurant-goers need to go through this box. We like this kind of conflict and even interference rather than a mediocre and harmonious coexistence.

We choose a relatively large-scale appearance of transparent colored glass, as the boundary between the store and the outside world, and combine flower display, floral operation, storage and other functions to create a full metal mass.

Long cast-in-seat terrazzo seats, combined with two centimeter-thick fur blankets and simple metal components create a neat seating layout, maintaining and enhancing the customer\'s unique dining experience. This also achieves the important elements of space and differentiation from other similar restaurants without losing comfort, inspiring everyone\'s imagination in this environment, especially dinning imagination.

The pink staircase serves as a space decoration element as well as the vertical traffic tool.

Finally, we would like to talk about the wall fragments related to intensive phobia. Compared with its decorativeness, we care more about its emotional intensiveness, two-dimensional obstacle aesthetics in three-dimensional space.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


















已邀请:

要发表您的看法,请先登录