共 36+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

项目概况:
建筑设计:Arkitema Architects
地点:丹麦(Hammershus, Bornholm , Denmark)
建筑面积:1400.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Jens Markus Lindhe
 
项目简介:
在波罗的海上的一座丹麦岛屿博恩霍尔姆岛,这里坐落着北欧地区最大的城堡遗址,哈默斯胡斯。过去几十年,这片遗址一直是丹麦热门旅游景点之一。现在这里已经建起了新的游客中心,与岩石峭壁上的城堡遗址相望。整个建造工程长达五年。竣工后,游客们现在可以坐在咖啡厅里享受着哈默斯胡斯周边的山景海景;或者他们可以步行上到屋顶,在自然的迷雾中瞭望远方。考虑到周边受保护的森林和岛上著名的旅游景点,建筑师希望游客中心能隐蔽,不喧宾夺主。准确地说,正是基于对周边环境的考量,反映到对选址的谨慎,建筑师才能设计出这样一个兼具良好体验与高度审美价值的建筑。
 
游客中心的设计元素是简洁的直线与高质量的材料;其中包括来自博恩霍尔姆岛的当地橡木,在项目中扮演重要作用。建筑师灵活运用材料进行对比的手法:橡木板和定制的橡木配件与家具,以及室内外墙裸露混凝土墙,形成温馨且欢迎游客进入的结构。在上部,悬挑的屋面板自然地成为了观景步道的一部分;还有一座以中心前方的露台为起始的桥,二者共同组成完整的步道系统,向城堡遗址延伸,并为周边景观提供更多的视角。
 
Arkitema的高级合作伙伴 Poul Schülein 曾评价:“这是一项异常令人振奋的任务。我们已经制定了一套任务和一些非常明确的指导方针。我们选择去设计这样一个游客中心:采用我们独有的材料来与场地进行匹配,同时专注于制造让人感到受欢迎与朴实接地气的场所。它必须是一个每个人都受到欢迎的空间且易于被人理解的建筑。”
 
享有独特景色的可用屋顶
在该项目中,Arkitema 和Christoffer Harlang 经过筛选,将形成部分丘陵景观形态的屋顶作为设计元素之一。因此,访客靠近哈默斯胡斯时无法看到游客中心。这为游客提供了两个直接的好处:建筑不会喧宾夺主、分散景点的注意;屋顶成为享有大量景致的天然有利据点。
 
轻质屋顶让建筑变得开敞而通透,有着良好的空间质量与均匀的自然光线。它被设计成一个景观大看台,有舒适座位和大量用于漫步的空间。这样一个公共空间全年为游客提供自然的馈赠。
 
Poul Schülein解释道,“我们选择了一个可用屋顶来强调游客在景观中的体验,并随着访客靠近游客中心,逐渐淡化建筑的外观。屋顶因此成为周边步行道系统的一个自然的部分,而不是在景观体验中的干扰元素。换句话说,我们为游客提供一个额外体验的机会;如果他们只是径直走进游客中心,就永远也不会有这种体验。对我们来说,创建一个充满活力的景观课题一直很重要。在这个课题中,参观者有很多机会体验自然景观和历史遗迹。”
 
Arkitema Architects 在该项目中担任全方面服务顾问,并与 Arkitema Urban、Christoffer Harlang 教授和 Wissenberg A/S合作。



Builders:Nature Agency
Landscape:Architectural Design Urban Design
Subordinate :Architect, Professor Christoffer Harlang
Engineer:Wissenberg
Client :The Danish Nature Agency
Prize :1. price in an invited EU competition 2013

Text description provided by the architects. On the small Danish rocky island of Bornholm in the Baltic Sea lies Hammershus, the largest castle ruin in Northern Europe. Here, a new Visitor Centre has been built into the rocks opposite the ruin, which has been a popular tourist destination in Denmark for decades. After nearly five years of construction work, visitors can now sit in a café and enjoy the views of Hammershus, the surrounding landscape and the sea, or they can take a walk on the roof and be in the midst of nature. The centre is intended as a discreet building which does not draw too much attention to itself in relation to the surrounding protected forest and the best known tourist attraction on the island. Precisely the requirement for a discreet location in relation to the surroundings made it necessary for the architects to design a well-conceived piece of architecture with high aesthetic value.

The Visitor Centre is designed with simple lines and high-quality materials, including local oak from Bornholm which plays a prominent role. The architects play on the contrasts of the oak planks and the specially designed oak fittings and furnishings with the outer and inner walls of raw concrete to form an inviting and warm structure. Above, the suspended roof forms a natural part of the scenic path system, and a bridge runs from the terrace in front of the centre, thus continuing the path system towards the castle ruin and creating further viewpoints in the landscape.

“It’s been an incredibly exciting task in which we’ve had a set assignment and some very clear guidelines. We’ve chosen to design a centre for which we’ve used exclusive materials to match the location, while also focusing on making the place feel inviting and down-to-earth. It must be a place where everyone feels welcome and where the architecture is easy to understand,” says Poul Schülein, Senior Partner at Arkitema.

Useable roof with unique views
One of the design elements which Arkitema and Christoffer Harlang has chosen to include in the project is a roof that forms part of the topography of the hilly landscape. Visitors thus cannot see the Visitor Centre when they approach Hammershus. This offers two immediate advantages to visitors: the building does not distract focus from the main attraction, and the roof becomes a natural vantage point with ample space for enjoying the views.
 
The light roof makes the building open and transilluminated with good spatial qualities and light from both sides. It is designed as a landscape grandstand with good seating and plenty of space for walking about. A public space which gives something back to the place by being available to visitors, and which, in the nature of things, is accessible throughout the year.
 
“We’ve chosen a useable roof to highlight the visitors’ experience of the landscape and to play down the appearance of the building as they approach the centre. The roof thus becomes a natural part of the surrounding path system, rather than a disturbing element in the landscape experience. In other words, we give visitors the opportunity for an extra experience that they wouldn’t have had if they were merely to walk straight into a visitor centre. It’s been important for us to create a dynamic landscape course, in which the visitors have many opportunities to experience the natural surroundings and the historical ruin,” explains Poul Schülein.

Arkitema Architects has acted as full-service consultant on the assignment, which has been performed in cooperation with Arkitema Urban, Professor Christoffer Harlang and Wissenberg A/S.
已邀请:

要发表您的看法,请先登录