项目概况:
建筑设计:Ampuero Yutronic
地点:智利(Pucón, Chile)
主持建筑设计:Javier Ampuero, Catalina Yutronic
设计团队:Javier Ampuero, Catalina Yutronic, Andy Wakefield
建筑面积:230.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Felipe Fontecilla
 
项目简介:
来自建筑师的介绍。Hualle House 是一个230平米的住宅,位于智利自然景观盛名的 Araucania 地区。
 
对场地的探讨 
位于周围土地的山脊,住宅架高的地理位置使其享尽全方位的景观。从山路走近,建筑在山坡上逐渐呈现出简单而突出的黑色轮廓,使人联想到这个地区的斜屋顶农用棚式建筑。
 
场地位于 Villarrica 火山坡度平缓的山脚乡村,俯瞰湖泊。建筑充分利用了自然环境和地理位置带来的盛景。这个两层的建筑在形态和朝向上呼应了场地倾斜的地形和这个地区的微气候。
 
建筑形态
最初被设想为一个简单的矩形体量,设计师经过一系列调整创造出更加有雕塑感的形状:
1. 向南延伸建筑占地,形成不规则的平面和体量;
2. 移除部分体量形成入口;
3. 一层的玻璃立面向内缩入;
4. 屋顶形成多折面的几何形。
 
材料和建造元素
建筑表皮覆盖垂直的黑色软木板条,与该地区用黑色火山石覆盖的建筑达到类似的视觉效果。根据室内的观景点,窗户的设计大小和位置不一,让建筑外观形成一种随机组合感。
 
室内墙面覆盖的浅色,几乎白色的胶合板,与深色的外观形成鲜明对比。与墙几乎同厚度的窗框利用了相对较暖的木色,以点亮了这个空白的室内墙面,并给室外风景上了画框。效仿屋顶的折叠几何形,天花板在整个室内空间内蜿蜒。清水混凝土的地面,调入了黑色火山骨料,和浅色的墙面和天花板形成对比。
 
室内排布
建筑的住宿区域围绕中央的双层高空间。这个中央空间的朝向遵从一个南北的轴线,轴线上设有的大型玻璃元素充分展示了火山和湖泊的景观。北面的玻璃元素是一系列金属框的拉门,这些拉门利用了冬天太阳的低位,让阳光洒入空间内,而夏日的高阳则被外部悬挑顶遮挡。作为家庭的社交区,这个中央空间的一楼设有厨房,餐厅和起居室。空间的两面,也是建筑的东西面则各设用一个自带浴室的客房。由楼梯走上二楼,经过工作室,图书室和一个俯瞰中央空间的走廊可以达到主卧和浴室。
 
可持续性和能源策略
1. 由于偏远的位置,这个住宅通过一些列的被动式设计和措施, 最大程度地做到能源自给:
2. 建筑朝向和高标准的绝缘外墙(高于规范要求);
3. 窗户的尺寸和位置根据需要的太阳得热量大小而设计;
4. 通过室内清水混凝土表面的储热特点来调整室内热度;
5. 供暖主要通过房屋中心的一个燃木火炉,这个火炉采用了独特的过滤系统,最大程度地减少对外部环境的烟排放。



Construction:Constructora Nuevo Horizonte
Structure:Sigma
Project Manager:Omar Loyola

Text description provided by the architects. Hualle House is a 230m2 family home located in the southern Araucania region of Chile, renowned for its natural beauty. 

Place Response
The house sits on the central brow of the land, taking advantage of the aspect afforded on all sides by this elevated position. Approaching by road the house appears as a prominent simple black form on the hillside, reminiscent of large agricultural pitched-roof sheds found in the area. 
 
Sitting on a gently sloping site in the rural foothills of the Villarrica volcano and the lake below, the house embraces this natural environment and the outstanding views afforded by its privileged setting. The two-storey building form and orientation is a response to this sloping terrain of the land and the microclimate of the area. 
 
Building Form
Initially conceived as a simple rectangular volume, the design evolved through a series of manipulations and interventions to create the more sculptural form of the building:
1.Extending the building footprint on the south side, creating an irregular floor plan and volume;
2.Cut-out in the volume to signify the entrance;
3.Recess to the north facing glazing at ground level;
4.Roof geometry transformed into a series of folding planes.

Material and Construction Elements
The house is clad in vertical dark-stained softwood slats to resemble some of the buildings in the area that are clad in the black volcanic stone of the region. Dictated by the internal views to the outside landscape, the windows vary in size and position, creating a seemingly random composition on the building exterior.

In contrast to the dark exterior, the interior walls are lined in pale, almost white, stained plywood. The warmer color of the natural wood surrounds of the windows, which line the entire depth of the wall, punctuate this interior blank canvas acting as picture frames to the outside views. Emulating the folding geometry of the roof structure, the ceiling flows sinuously for the entire length of the interior. Exposed concrete floors, incorporating black volcanic aggregate, contrast with the pale walls and ceiling.
 
Interior Arrangement
The accommodation of the house is arranged simply around a central double height volume. This central space is orientated on a north-south axis with large glazed openings exploiting the views of the volcano and the lake. The north glazing, a series of opening metal-framed sliding doors, takes advantage of the low winter sun entering deep into the space, which is otherwise protected during the summer months by the external overhang of the building. This central space is the social heart of the home, accommodating the kitchen, dining and living space at ground level. Two separate guest bedrooms and bathrooms are located at ground level to either side of this space on the east and the west sides of the house. The master bedroom and bathroom on the first floor is accessed by stair via the studio, library and gallery walkway that overlook the main central space. 

Sustainability/Energy Strategy
Due to its remote location the house seeks to be as environmentally self-sufficient as possible. This is achieved by a series of passive measures and interventions;
-building orientation and highly insulated exterior (beyond regulatory requirements);
-window sizes & positions that maximise or minimise solar gain where beneficial;
-utilising the thermal mass of the interior exposed concrete surfaces to regulate the internal temperature;
-heating primarily provided by a wood burning stove located in the heart of the house. This stove incorporates a unique filtration system which aims to minimize smoke being released into the external environment.
已邀请:

要参与讨论请先登录注册