共 20+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

项目概况:
建筑设计:Emilio Alvarez Abouchard Arquitectura
地点:墨西哥,米却肯州,莫雷利亚(Morelia, Michoacán, Mexico)
主持建筑师:Emilio Alvarez Abouchard
建筑面积:1860.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Camila Cossio
 
项目简介:
来自建筑师的介绍。NaveIndustrialRX(RX工厂)的创办是为了给放射源运营提供放射源,以服务钢铁行业。安全是客户的主要关注点:不仅因为放射源,也是因为建筑本身。选择混凝土作为主要材料是设计概念的起始也是框架。可以说整个建筑都是依据浇筑混凝土的金属板来调节的:工厂的地板和墙壁用未经处理的混凝土成60厘米的倍数排列,清晰的划分线有助于安排建筑其他的建造性和组成性元素。
 
这位客户, 一位有经验的实业家,决定根据基地原始的地形,将项目清晰地划分为两个功能区:其中一个区域设有行政和服务功能(办公室,会议室,厨房,洗手间,淋浴间和食堂); 另一个区域为工厂生产提供场地空间。
 
该项目包含了一些可持续性概念,旨在提高使用者的舒适度和减少自然资源的消耗:例如在每个工作区域(行政区和工业区)中引入自然光和新鲜空气,  并通过材料,建造元素,颜色和光线反射来实现。由于玻璃墙面的使用和背光的北朝向,行政区域充满了过滤光线,并且温度不会急剧升高。日光通过半透明板材照亮工业区,也突出了白色钢结构。山墙的钢结构是特别订制的,也包含了百叶窗,让工作区域内空气流通。



Collaborator:Estela Casillas
Text description provided by the architects. The #NaveIndustrialRX (#RXFactory) project started with the operation of a radioactive source for the steel industry. Safety was the main concern of the client, not only because of the radioactive source but because of the building itself. The first and most important outline in design was choosing concrete as the main construction material. The whole building was modulated according to the metallic panels used to cast the concrete: factory’s floors and walls are constructed in multiples of 60cm leaving it exposed, which helped us to arrange the constructive and compositional elements of architecture.

The client, an old industrialist, come up with the scheme and the program was set in two legible bodies respecting land´s original topography: the first one houses the administrative and service area (offices, meeting room, kitchen, restrooms, showers and canteen); and the second one on the back houses the free floor plan area for the factory.

The project includes some sustainability concepts that enhance user’s life and decrease the use of natural resources such as introducing natural light and fresh air in every work area (administrative and industrial). Daylight is introduced because of materials, constructive elements, colors, and highlights of the sun. The administrative area is filled with a sifted light thanks not only to the glass blocks, but to the north orientation where sunlight is not direct and the temperature does not rises significantly. The industrial area is filled of light through the translucent sheets and the highlights of the sun in the white steel frames. The steel frames where designed ex profeso for the gable cover including a louver stripe to aerate working areas with fresh air.
已邀请:

要发表您的看法,请先登录