英国牛津大学王后学院图书馆(地下扩建和翻新)(The Queen’s College )- MICA

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:MICA
地点:Oxford OX1 2JD, United Kingdom
建筑面积:2687.0 m2
完工时间:2017
照片版权:Jim Stephenson, Fisher Studios
 
项目简介:
我们已经完成了对牛津大学王后学院图书馆的一项重要地下扩建和翻新工程。 17世纪图书馆被认为是牛津大学的温床之一,无论是藏品还是建筑本身,尽管长期以来使用的人数已经超出了负荷。 新图书馆将提供额外800平方米的空间(将其面积扩大一倍),并包括一个新的光线充足的阅览室;王后学院历史悠久的古物收藏室;一个新的Peet埃及学图书馆和一个多功能学习室。 新图书馆坐落在一个新的花园下面,在一个隐蔽的斜坡上,并在上面开了一道天窗。 新的天窗为下面的空间引入光线和视野。 由于扩建工程,原有的图书馆大楼的过度使用状况被缓解,并可以恢复到原来的秩序和宏伟,为三层的图书馆提供一个开阔的入口。
 
方案采用21世纪的最新技术,与传统的行业和工艺相结合,创造出一种崭新的、简单的内部空间,以保护历史。我们还采用了巨大的无边框玻璃和特制橡木做的木器,每一面墙都能最大限度地利用这宝贵的场地。
 
该项目可追溯至2005年,是 Rick Mather 开展工作的最后一个项目之一。 我们随后进行了双重竞争,缩小了基地的扩展范围和可选择的解决方案。 该项目已被搁置6年,并于2014年重新启动,由长期的团队进一步发展和完成。 我们还完成了保护建筑与环境美化,这两项都是我们最新的内部技能。
 
得益于新图书馆在地面的方位,同时使用了全新的和发展成熟的环境技术,50米深桩将建筑物深处的热能转移到新的空气处理系统和加热/冷却盘上。这项技术既能在冬季预热建筑物供暖系统,也可以在夏季使用已知的地下温度的热稳定性达到维持较低温度的效果。低能耗战略为新建的地下建筑提供了保障,也为现有图书馆的提供供暖和制冷的服务。

Structural Engineer:Dewhurst Macfarlane & Partners + Eckersley O Callaghan
M&E Consultant:Atelier Ten?
QS:PSP Construction Consultants
Client:The Queen’s College Oxford

Text description provided by the architects. We have completed a major underground extension to, and refurbishment of The Queen’s College Library in Oxford. The 17th Century Library is considered one of the nest existing in Oxford, both in terms of its collection and grand building, although has long been overused and overcrowded. The new Library provides an additional 800m2?of space (doubling its size) and includes a new light-filled reading room; an archive for Queen’s historic Antiquarian collection; a new Peet library of Egyptology and a multi- purpose room for collaborative learning. The new Library sits beneath a new garden set?at a subtle slope providing a new continuous rooflight into the slope of a Ha-Ha. The new rooflight brings light and extraordinary views to the spaces below. The existing Library?has been liberated by the extra space and has been able to be returned to its existing arrangement and grandeur providing a single generous entrance to all three library levels.

The design employs 21st Century technologies allied with traditional trades and crafts to create a crisp and simple new interior with the conservation of historic spaces. We have also married large-format, frameless glass with rich tailor-made oak carpentry which lines every wall maximising the use of the precious site.

The project dates back to 2005 and is one of the final projects that Rick Mather worked on. Our appointment followed?a double-competition which narrowed down both the site and solution for the extension. Having been on hold for 6 years the project restarted in 2014 the scheme has been further developed and completed by the longstanding team.?For the commission we also completed Conservation Architecture work together with Landscaping which are both new in- house skills in MICA.
 
The new library has benefitted from its position in the ground and uses both?new and established environmental technologies. 50m deep piles transfer thermal energy from deep below the building to the new air handling and heating/cooling coils in the plantroom. This technology works both to pre-heat the buildings heating systems in the winter and vice-versa in summer using the known thermal stability of the deep ground temperatures. The low energy strategy provides for both the new underground building and now also provides heating and cooling for both levels of the existing Library.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲















已邀请:

要发表您的看法,请先登录