南澳大利亚健康和医疗研究中心(South Australian Health and Medical Research Institute) - Woods Bagot

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Woods Bagot
位置:澳大利亚阿德莱德(Adelaide SA, Australia)
照片版权:Trevor Mein
结构 Structure: Aurecon
建筑设备 Building Services Engineers:Norman, Disney & Young
景观 Landscape Consultant:Oxigen
(该项目入选 澳大利亚2014国家奖候选名单)

项目简介:
伍兹贝格事务所受南澳大利亚政府的邀请设计了南澳大利亚健康和医疗研究中心(SAHMRI)。九个研究模块将会容纳675名研究人员,成为社会健康事业的创新和发展的摇篮。

建筑位于阿德莱德城西的新医疗和健康辖区,它的边缘棱角分明,立面设计新颖独特,总建筑面积约25000平方米。建筑体量极具标志性和雕塑感,

SAHMRI的成功得益于其设计主旨:打造全新的自由的实验室建筑类型,以促进医学领域的合作和发展,吸引全世界优秀的研究人员。

将研究机构和医院整合在一起的举措使研究人员和临床医生之间产生一种协同效应,在实践中进行健康和医疗研究,从而将主要的研究人员和科学家吸引到南澳大利亚来。

SAHMRI的建筑形式得到了人们的认可,它身处阿德莱德公共场地中的绿化带内,与它周期的环境紧密联系在一起,包括阿德莱德的公共交通线、自行车道和步行交通网络。建筑的底层被架空,构成了开放的地面层,不破坏景观的完整性,并将建筑向公众和楼内的用户开放,增加了场地的活跃度和通透性。建筑的前院紧邻新医院,鼓励员工、游客和大众之间进行交流与互动。

SAHMRI雕塑般的独特外形来自于引人注目的透明立面。立面将建筑的平面统一在一起,构成有机的菱形形状,同时围合出建筑内部的两个中庭。表皮的设计灵感来自于松果。建筑独特的三角形斜肋构架立面就像一个生物体一样与周围的环境相呼应。不论在功能上还是在美学本质上,立面的设计都是为了改善光照的条件,减少不必要的热量和眩光,营造健康的室内环境。

室内的色彩设计旨在使工作环境光线充足,生机勃勃。有限的建筑材料使得建筑表皮可以产生光影的互动,并使空间在一天中的不同时间具有不同的氛围。永久性墙体和灵活的家具构件为室内增添了色彩。这些家具可以在日后移走,以适应用户的需求。

建筑的造型是在经过大量环境分析的基础上设计的,以使其最大程度地利用自然光。内部的楼层平面布局使东向的空间可以最大程度地接受光照,西侧的封闭实验室支持空间可以阻挡强烈的西晒阳光。

南澳大利亚健康和医疗研究中心是澳大利亚首座获得LEED金质认证的实验室建筑。建筑坚决采用生态可持续发展(ESD)策略,包括与室内功能呼应的被动式楼板设计,和为有需要的空间提供最大程度的自然采光。

(本文贡献方:archdaily,archgo;组织:树状模式)
From the architect. Woods Bagot was engaged by the South Australian Government to design and deliver the South Australian Health and Medical Research Institute (SAHMRI). Nine research modules will house up to 675 researchers, fostering innovation and improvements in community health services.

Cutting edge architecture, including an innovative facade design, provides approximately 25,000 square metres of space in an iconic and sculptural form in the heart of Adelaide’s new medical and health precinct west of the city.

Key to the success of the SAHMRI is its central proposition: a new and liberating laboratory typology that promotes collaboration and medical discovery, attracting the best researchers from around the world.

The co-location of research and hospital services creates synergies between researchers and clinicians, integrates health and medical research into practice and helps attract and retain key researchers and scientists to South Australia.

The built form of the SAHMRI acknowledges its sense of place within the green belt of the Adelaide parklands, seamlessly interacting with its surroundings, including Adelaide’s public transport, cycling and walking networks.? The architecture is lifted, creating an open ground plane in an integrated landscape, opening the building to the public as well as users and allowing for greater activation and porosity through the site. Its forecourt, adjacent to the new hospital, encourages interaction and exchange by staff, visitors and the general public.

The SAHMRI’s sculptural, iconic form is characterised by a striking transparent facade that unifies the organic diamond-shaped plan while showcasing the two atria inside the building. Inspired by the skin of a pine cone, the building’s unique triangulated diagrid facade responds to its environment like a living organism. Both functional and aesthetic in nature, the facade is designed to improve access to daylight, reduce heat and glare, and maintain vision for a healthy internal environment.

The interior palette is designed to breathe light and life into the working environment. A restrained selection of materials acknowledges the play of light created by the building skin and allows it to transform the spaces over the course of the day. Injections of colour are introduced though permanent walls and flexible furniture pieces that will be moved over time to suit the users’ needs.

Intensive environmental analysis dictated the building’s form, allowing it to achieve its best solar orientation. Internal floor plate functions are arranged to allow maximum daylight in east facing write-up spaces while the enclosed solid lab support spaces located on the west provides protection from the harsh west sun.

The South Australian Health and Medical Research Institute has been certified as a LEED Gold building, a first for a laboratory building in Australia. The project’s commitment to ecologically sustainable development (ESD) includes the passive design of the floor plates that respond to the internal programme and provides maximum daylight where needed.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲























已邀请:

要发表您的看法,请先登录