项目概况:
建筑设计:MMBB Arquitetos, Paulo Mendes da Rocha
地点:巴西,圣保罗(R. 24 de Maio, 109 - República, S?o Paulo - SP, 01041-001, Brazil)
建筑面积:27865.0 m2
完工时间:2017
照片版权:Nelson Kon
 
项目简介:
我们相信,像圣保罗这样的城市的转型和发展进程,正在慢慢适应社会中习俗和生活方式的变化。新成立的 SESC: 一系列复杂的娱乐设施和服务项目,将覆盖老的 Mesbla 的总部大楼。这是一处典型的城市异差改建难题,位于圣保罗市中心的24 de Maio 街和 Dom Jose de Barros 街的街角。
 
在这些前提下,除了要适应原本的环境和将要改建的使用功能,拟建的项目打算通过以下基本理念,有效地促进城市中这一核心地区的振兴:
 
住宅链接现有建筑下的一个广场,实现地区改造的理念。“SESC广场”,一个有画廊特征的自由通道,与社区联系;
将原来的地下车库改造成,与 24 de Maio 街相连的咖啡馆和剧院;
除了满足 Works Code 的安全要求,还要创造一个新的立体循环系统。这是一个清晰而连续的回路,以一种建筑的方式,通过系列的坡道,将城市的封闭空间,以一种无拘束的、有趣的方式,在不同的活动场所中进行;
将餐厅和免费公共使用区域分开,包含广场和 SESC 的行政管理;
在策略层面上设计一些室内广场的空间,立面上没有围墙,悬浮的花园——并立的广场、游泳池花园;
采用两层结合的方式,一个大的拼花地板、一个双倍天花的高度,以及一些上下层间的展廊,以增加空间,避免单调的简单重叠的地板;
在屋顶上建造一个“阳光广场”和一个泳池;
在建筑立面上让人们即能看出体量的加入,人们将看到意想不到的更新,城市中一个新的、奇特的建筑;
将技术性和机械设备集中并隔离起来,以支持计划中提出的各项活动;因此加入了被遗弃了若干年的旁边的 Dom José de Barros 大街的地产,用于建设服务和机械的辅助服务塔;
事实上,为了实现这些改建,从建造技术和设备预期的角度,提出了一个新的空间概念,并采取了以下措施:
 
立即拆除不损害原有基本结构的部分构件,包括老 Mesble 的带顶大厅,以在原有建筑内部获得“空”的空间;
建造新的独立结构,支撑巨大的大厅和屋顶上阳光浴室的体量,这个结构由穿过中心“空”的空间的四根主要支柱支撑;
对现有车库地下区域进行下沉处理,以完成剧院及其附属的体量要求,充分尊重现有基础设施和临近建筑的距离和面积限制;
双层地板和一个开放式循环系统的可行性,该系统将包含一套覆盖建筑所有楼层的复杂的烟雾控制机械系统;根据消防部门的要求,这是对新改建的建筑的安全装置方面的补充。
这项工程展示了这座城市未来生活的活力,同时也彰显了圣保罗地区的魅力——Viaduto do Chá、市政剧院、Barão de Itapetininga、São João大街、Praçada República。



Authors:Paulo Mendes da Rocha, Fernando Mello Franco, Marta Moreira, Milton Braga
Team:Adriano Bergemann, Ana Carina Costa, Ana Carolina Mamede, Cecília Góes, Eduardo Ferroni, Giovanni Meirelles, Gleuson Pinheiro, Guilherme Pianca, Jacques Rordorf, Lucas Vieira, Márcia Terazaki, Maria Jo?o Figueiredo, Marina Acayaba, Marina Sabino, Martin Benavidez, Vito Macchione, Jo?o Yamamoto, Rafael Monteiro, Rodrigo Brancher, Thiago Rolemberg
 
Structure:Kurkdjian e Fruchtengarten Engenheiros Associados
Foundations:MAG Projesolos Engenheiros Associados
Installations:PHE Projetos Hidráulicos e Elétricos
Air Conditioning:JMT Projetos
Acoustics:Nepomuceno Acústica e S?nica
Scenic Elements:J.C. Serroni
Sound:Alexandre Sresnewsky
Lighting:Rosane Haron (Espa?o Luz) e Altimar Cypriano
Comfort:Daltrini e Granado Arquitetura e Conforto Ambiental
Logic:Marciano Engenharia
Property Supervision:SI2 - Solu??es Inteligentes
Vertical Transportation:EMPRO Engenharia de Produ??o
Waterproofing:PROASSP Acessória e Projetos
Concrete Flooring and Drainage:LPE Engenharia e Consultoria
Frames:AEC – Consultores
SESC Engineering :Eng. Amilcar Jo?o Gay Filho, Eng. Humberto Bigaton, Eng. Alberto Costa Souza Neto
Furniture Equipment Team:Ana Carolina Mamede, Gleuson Pinheiro, Julia Marques, Lucas Vieira, Maria Jo?o Figueiredo; Calculista - Marcelo Bianco; Consultoria Pintura - Miguel Pisaturo; Assentos - S.Moreno Metalúrgica; Armários volantes - Glafcon Indústria e Comércio de Artefatos de Metais; Mesas - Ponto Decore Móveis e Artigos de Decora??o

 
Text description provided by the architects. We believe that the process of transformation and development of cities like São Paulo is slowly adapting to the changes in the customs and way of life of the societies that build them. The new unit of SESC - a complex set of recreational facilities and services - that will occupy the headquarters building of the old Mesbla, found on the corner of 24 de Maio Street and Dom José de Barros Street, downtown São Paulo, is an exemplary problem of transformation in the built urban heritage.
 
 
With these premises, the proposed project intends, besides the simple use and adaptation of facilities that originally served the uses of nature so diverse to those that are being proposed, to contribute effectively to the desired recovery of such a remarkable area of the city through the following order of basic ideas:
 
 
Housing, with a square under the existing building, the idea of transforming the place. The "Square of SESC", with a gallery character of free passage, linked to the animation of the neighborhood;
Transforming the former underground garage into Café and Theater frankly linked to the 24 de Maio Street;
To create a new vertical circulation system that, in addition to meeting the safety requirements of the Works Code, is a clear and continuous circuit through the proposed ramp set, capable of transforming, in an architectural way, the wide public space of the city\'s enclosure in the various places of activities specific to the programs of the SESC in an unchained and playful way, a walk;
Distinguish the premises Restaurant, of free public use, at once above the Square and Administration of SESC;
 
 
Arrange some spaces in strategic levels with the sense of covered squares, without fence in the facades, suspended gardens - Coexistence square, Garden of the Pool;
Adopt two-level associations, with a large parquet flooring, with a double ceiling height, and upper and lower galleries for some of the program\'s items, to enhance spaces and avoid the monotony of simple overlapping type floors;
Building a "Square of the Sun" on the roof, with pool;
To make visible in the façades a character resulting from the new arrangement for the mass of the building, where one sees this unexpected succession of overlapping activities, a new and peculiar building in the city with its own character;
Concentrate and isolate the technical and mechanical facilities to support the various activities suggested in the program of the entity, thereby annexing the contiguous property in Dom José de Barros Street - abandoned a few years ago - for the construction of an auxiliary complex of services and machinery, Service Tower;
 
 
In order to realize these transformations that, in fact, characterize the proposed project and inaugurate a new spatiality, from the point of view of the constructive techniques and prediction of facilities, the following measures were adopted:
 
 
The prompt demolition of parts of the existing set, which does not offend the original basic structure, including the covered hall of the old Mesbla to create a void inside the existing building;
The construction of a new independent structure, supported by four main pillars that cross the central void, which supports the large interspersed halls and the volume of the solarium with pool on the roof;
 
 
The downgrade of the area of the current garage underground to complete the volume of the Theater and its annexes, carefully respecting the limits of proximity and area of influence of existing foundations and neighboring constructions;
The feasibility of double floors and open circulation with the prediction of an elaborate smoke control mechanical system covering all levels of the building which, as needed by the Fire Department, complements the usual safety devices for a building intended for the proposed uses.
 
 
Demonstrating the virtues of the future life of the city, while claiming the privilege of occupying such a noble place of São Paulo - Viaduto do Chá, Municipal Theater, Barão de Itapetininga, São João Avenue, Praça da República - is the main aim of this project.
 
已邀请:

要参与讨论请先登录注册