共 25+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

项目概况:
建筑设计:Bjarke Ingels Group
地点:深圳福田区金田路2026号 Shenzhen, Guangdong, China
主持建筑师:Bjarke Ingels, Andreas Klok Pedersen
建筑面积:142590.15 m2
高度:北塔高218米,共41层;南塔高116米,共19层
完工时间:2018
照片版权:Chao Zhang, Laurian Ghinitoiu
 
项目简介:
最新落成的深圳能源中心有着与众不同的外观,实际上是为了配合其独特的节能功能:深圳属于的亚热带气候,它的建筑外层能最大程度地保证建筑的能源可持续性,也能最大化工作场所的舒适度。
 
这个为国企深圳能源集团设计的发展项目达96,000平方米,位于深圳的文化,政治和商业中心,它的设计既是城市中轴线上的地标性建筑,又能传达一种家的归属感。这个项目最初由BIG联合ARUP和Transsolar团队在2009年于“中国硅谷”深圳举办的国际设计大赛中胜出, 并在2012年开始建设。
 
“深圳能源中心是我们第一次实现“无机械化的工程”理念的实证-这是一个降低对机械的依赖性,以及通过设计本身来满足建筑性能的想法。深圳能源中心是一个传统摩天大厦的微妙变异,通过建筑和自然元素的互动来创造最大舒适度和质量。它是一种看似独特的自然演变,由此来突出更与众不同的表现。” 来自比亚克英格尔 (Bjarke Ingels),BIG 创始合伙人。
 
深圳能源中心的体量与高度按照城市中心区总体规划设计。北面塔楼高218米,南面塔楼高116米,并在地步由一座高34米的裙楼相连。裙楼内有一个会议室、自助餐厅、及展览空间。能源中心与周边的塔楼并排,为深圳市中心提供了延续的天际线。
 
BIG 为大厦设计了起伏的立面,形成波纹状的表皮,突破了传统的玻璃幕墙的外观。
 
设计通过折叠建筑部分的立面,减少太阳直射,大厦幕墙部分向外透明敞开,部分则保持相对封闭和不透明。封闭的部分隔热性较好,在阻挡了阳光直射的同时仍然提供了对外的视野。因此从远处看,大楼像是带着有机外观的经典体量,从近处看又有优美的褶叠。
 
幕墙的曲线与阳光的方向相适应:在北面有大面积开窗,最大化自然光和视野,并在其他方向的幕墙减少阳光直射。不需要任何复杂的科技或活动元件,便能减少能源损耗。
 
在街道层面,南北面的一些墙体被打开,成为来客进入大厦商业空间的门,而办公室的员工则会从充满日光的大堂进入。在内部,大厦立面的线性在平面上延伸:室内石质花台以和立面一样的图案和节奏安置和设计。
 
深圳能源公司的办公室被安放在大厦的顶部,员工可以享受到整个城市的景观;而其他楼层则开放出租。另外,大厦褶出的部分——两处平滑的形体变化,也提供了拥有绝佳景观的宽敞空间——用作会议室、内部俱乐部及员工设施。
 
褶起的立面在一个方向以玻璃幕墙提供了开阔的视野,并让阳光在室内散射。即便太阳在正东或正西方向上,大部分的直射光也会被立面不透明的部分反射掉。
 
在傍晚,立面的曲线和变化的透明度营造出仿佛木头的质感,或又像一座垂直的山丘。大厦表皮打开的缝隙可以看到一些特殊的空间,如会议室、行政办公室和休息区,使大厦在城市中独具一格。



Project Manager:Martin Voelkle
 
Project Leaders:Song He, Andre Schmidt
 
Team:Alessio Zenaro, Alex Cozma, Alina Tamosiunaite, Alysen Hiller, Ana Merino, Andreas Geisler Johansen, Annette Jensen, Armor Rivas, Balaj IIulian, Brian Yang, Baptiste Blot, Buster Christiansen, Cat Huang, Cecilia Ho, Christian Alvarez, Christin Svensson, Claudia Hertrich, Claudio Moretti, Cory Mattheis, Dave Brown, Dennis Rasmussen, Doug Stechschulte, Eskild Nordbud, Fan Zhang, Felicia Guldberg, Flavien Menu, Fred Zhou, Gaetan Brunet, Gül Ertekin, Henrik Kania, Iris Van der Heide, James Schrader, Jan Magasanik, Jan Borgstr?m, Jeppe Ecklon, Jelena Vucic, Jo?o Albuquerque, Jonas M?nster, Karsten Hansen, Kuba Snopek, Malte Kloe, Mikkel Marcker Stubgaard, Michael Andersen, Michal Kristof, Min Ter Lim, Oana Simionescu, Nicklas A. Rasch, Philip Sima, Rasmus Pedersen, Rune Hansen, Rui Huang, Sofia Gaspar, Stanley Lung, Sun Ming Lee, Takuya Hosokai, Todd Bennett, Xi Chen, Xing Xiong, Xiao Lu, Xu Li, Yijie Dan, Zoltan Kalaszi
Collaborators:ARUP, Transsolar, Front
Client:Shenzhen Energy Company

Text description provided by the architects. The new home for Shenzhen Energy Company looks different because it performs differently: the building skin is developed to maximize the sustainable performance and workplace comfort in the local subtropical climate of China’s tech and innovation hub in Shenzhen.

The 96,000m2?office development for the state-owned Shenzhen Energy Company is designed to look and feel at home in the cultural, political and business center of Shenzhen, while standing out as a new social and sustainable landmark at the main axis of the city. BIG won the international design competition in the city known as China’s ‘Silicon Valley’ with ARUP and Transsolar in 2009 and started construction in 2012.
 
 
“Shenzhen Energy Mansion is our first realized example of ‘engineering without engines’ – the idea that we can engineer the dependence on machinery out of our buildings and let architecture fulfill the performance.?Shenzhen Energy Mansion appears as a subtle mutation of the classic skyscraper and exploits the building’s interface with the external elements: sun, daylight, humidity and wind to create maximum comfort and quality inside. A natural evolution that looks different because it performs differently.”?Bjarke Ingels, Founding Partner, BIG.
 
 
The volume and height of the new headquarters for Shenzhen Energy Company was predetermined by the urban masterplan for the central area. The development consists of two towers rising 220m to the north and 120m to the south, linked together at the feet by a 34m podium housing the main lobbies, a conference center, cafeteria and exhibition space. Together with the neighboring towers, the new towers form a continuous curved skyline marking the center of Shenzhen.
 
 
BIG developed an undulating building envelope which creates a rippled skin around both towers and breaks away from the traditional glass curtain wall.
 
 
By folding parts of the envelope that would reduce solar loads and glare, a fa?ade with closed and open parts oscillate between transparency to one side and opacity to the other. The closed parts provide high-insulation while blocking direct sunlight and providing views out. As a result, the towers appear as a classical shape with an organic pattern from a distance and as an elegant pleated structure from close-up.
 
 
The sinuous direction of the fa?ade corresponds to the solar orientation: it maximizes north-facing opening for natural light and views, while minimizing exposure on the sunny sides. This sustainable facade system reduces the overall energy consumption of the building without any moving parts or complicated technology.
 
 
From the street level, a series of walls are pulled open?for visitors to enter the commercial spaces from the north and south end of the buildings, while?professionals enter from the front plaza into the daylight-filled lobby. Once inside, the linearity of the building fa?ade continues horizontally: the pixel landscape of the stone planter boxes?is in the same dimensions and arranged in the same pattern as the ripples of the building envelope.?
 
 
The offices for Shenzhen Energy Company are placed on the highest floors for employees to enjoy views to the city, while the remaining floors are rentable office space. Within the protruded areas of the building, the fa?ade is stretched out—two smooth deformations create large spaces for extra good views on each floor, meeting rooms, executive clubs and staff facilities.
 
 
The folded wall provides a free view through clear glass in one direction and creates a condition with plenty of diffused daylight by reflecting the direct sun between the interior panels. Even when the sun comes directly from the east or west, the main part of the solar rays is reflected off of the glass due to the flat angle of the windows.
 
 
As the sun sets, the changing transparency and the curved lines of the fa?ade create an almost wood-like texture or a scene of vertical terraced hills. The slits that open between the curtain wall to reveal special spaces such as boardrooms, executive offices and breakout areas, lend the building a distinct character from different parts of the city.
 
已邀请:

要发表您的看法,请先登录