登录免广告

河北秦皇岛金梦海湾海碧台(滨海居住区) (Habitat Qinghuangdao )- 莫瑟·萨夫迪(Safdie Architects)

编辑导读:一系列堆叠的垂直建筑模块,沿着海岸呈阶梯形排列的建筑群,层层退台;“不隔离城巿与海岸的联系”而特意放弃的建筑空间,却形成了“城市之窗”,又在城市之窗的上方桁架设置了空中会所,人与自然与城市的和谐融合。 (经典值评价:6.9)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Safdie Architects
地点:中国,河北,秦皇岛(Jin Meng Hai Wan, Qinhuangdao, China)
业主:Kerry Properties Limited
建筑面积:445,934平方米(4800000.0 ft2)
完工时间:2017
 
项目简介:
秦皇岛海碧台被设计为高密度的滨海居住社区。设计利用一系列堆叠的垂直建筑模块,建造出处处有平台和花园的多孔楼体结构。建筑群沿着海岸呈阶梯形排列,形成了巨大的城市之窗,如同将优美的风景装进画框一般,给人一种开放的感觉。
 
该项目的建筑围绕滨海人行路南北走向而建,一条东西走向的街道如脊柱般连接着海滩附近的社区。两条社区主路交叉形成的十字路口将城市与滨海相连,成为一年四季无论早晚的活动空间。这样的设计与传统的高密度住宅区的开发模式形成了强烈的对比,无需将城市同海滨环境分隔开来。
 
项目的整栋楼体均由独立的15层混凝土平板楼群构成,楼体上下两层堆叠连结,成为总高度达30 层的建筑。两层楼彼此交错,提供了多样化的开放空间和视野。
 
许多住宅单元设有开放式花园,有的带有日光浴室、飘窗或露台。此外,花园/游泳池区域位于停车场之上,也为15层和 30层的居住层增添生机活力。
 
在第 15层的楼层之间,一条空中公共大道将建筑连接,如此一来,居民便可在绿色的城市和海景之间穿梭。在非传统的建筑中,规范的几何结构提供了传统建筑的施工方式与高效的服务核心。
 
秦皇岛海碧台,以其独特、高效、便捷,堪称同规模的城市住房发展的典范。

Local Design Institute:China Shanghai Architectural Design & Research Institute Co. Ltd.
Facade Consultant:Konstruct West Partners
Facade Design Institute:Zhe Jiang Zhong Nan Construction Group Co. Ltd.
Interior Designers:BC&A International Ltd., and Yasha
Landscape Design Architects:SWA Group
Landscape Design Institutes:Ager Group, and DQLand
Lighting Design Consultants:Lam Partners, and Brandston Partnership Inc.
Text description provided by the architects. The design for the Phase I of Qinhuangdao Golden Dream Bay, a high-density beachfront residential community, utilizes a series of stacked vertical modules, creating a porous massing punctuated with terraces and gardens. Arranged in stepped patterns along the shore, the composition creates large urban windows, framing views and fostering a sense of openness.
 
 
The complex is organized around a beachfront boardwalk running north–south, and an east–west bazaarlike spine that connects abutting communities with the beach. The crisscrossing of these two community spines links the city with the waterfront and provides for daytime and nighttime activities throughout all seasons. This stands in contrast to typical high-density development patterns that tend to segregate the city from the water’s edge.
 
 
The project’s overall massing consists of individual 15-story slab buildings that connect and stack vertically in two tiers for a total height of 30 stories. The building blocks are staggered and join corner to corner between tiers, creating a mixture of units that offer a great variety of openness and views.
 
 
Many units feature gardens open to the sky, while other units have solariums, bay windows, or balconies. In addition, garden/pool areas top the parking deck and enliven the 15th and 30th community levels.
 
 
At level 15, between the tiers, a community thoroughfare links the building blocks and allows residents to traverse the entire complex surrounded by greenery and city and ocean views. Within this unconventional massing, the rational geometry allows for conventional construction and highly efficient service cores.
 
The advantages of the unique and efficient arrangement and the benefits it provides offer a model for future urban housing development at a similar density.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲











已邀请:

要发表您的看法,请先登录