共 57+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

编辑导读:沿山而布,湖滨独特的筏式住宿,在这里,每个建筑都与山湖景观紧密地融合在一起。同时注重建筑的可持续性,对场地采取的轻介入、环保材料的运用等。暖灯盏盏,湖光山色。(经典值评价:7.2)
项目概况:
建筑设计:Dersyn Studio
地点:泰国,北碧府(Kanchanaburi, Mueang Kanchanaburi District, Kanchanaburi, Thailand)
建筑面积:3100.0 m2
完工时间:2017
照片版权:Beer Singnoi, Jagkree Phetphosree
 
项目简介:
来自建筑师的介绍。Z9 度假村是坐落在 Kanchanaburi Srinakarin 大坝上的一个水上度假胜地。获 BCI 亚洲国际会展中心颁发的国际开发协会2018年“休闲类”大奖。度假村以合理使用材料和自然为导向的结构而闻名,提供陆上住宿和独特的筏式住宿。
 
在这里,每个建筑与山湖景观紧密地融合在一起,比例也与环境相符。这些线条描绘了自然的湖滨环境,同时,大堂的设计是基于月亮的方向,这意味着度假村可以享受令人惊叹的“日出和日落”风景。
 
Z9 的业主认为,最好的享受自然环境的方式就是在度假胜地停留和放松。基于“3R”概念的可持续设计方法,即减少、再利用和循环利用,此项目同时又采用可持续的设计理念。
 
首先,是再利用。再利用的概念是使用现有的木材,如旧木头被用作度假胜地的装饰品;用作天花板的 OSB 板是重用概念的另一个方面,因为OSB 板是通过压缩木片层形成的。
 
第二,是减少。在具有丰富自然环境的场地内建造建筑的最佳方法是尽可能减少环境侵入。根据这种方法,建筑师师采用了非常少的调整。该度假村采用了钢结构等轻质结构,钢结构在很多方面都促进了环保效果,比如更宽的跨度意味着更少的地面接触,比混凝土结构更快更清洁。
 
第三,是循环利用。由于现有的一些木材量相当大,所以它们被调整并用于室内家具。用水方面,度假村采用闭路水处理,对排入湖泊前的水进行处理。这意味着度假村顾客可以无忧的享受他们的水上活动。
 
从本质上讲,这里既带有隐蔽、宁静的氛围,又与泰国最著名的观光胜地之一Kanchanaburi 的自然环境相协调。



Lead Architects:Sarawoot Jansaeng-aram (Dersyn Studio Co., Ltd.)

Lighting consultant:Saksit Veeramas
Electrical engineer:Teeracote Konglomjeake
Structural engineer:Narathip Deekaew
Interior fit-out contractor:TEN Design and Construction
Client:Chatchai Chatudomkul

Text description provided by the architects. Z9 Resort, awarded IDA 2018 Winner Prize “hospitality” from BCI Asia, is a floating resort which perched on Srinakarin Dam, Kanchanaburi. The resort is famous for their appropriately use of materials and its nature-oriented structure which offer private on-land accommodation and cozy raft accommodations. Each building utilizes natural ventilation, the shapes and color intimately blended in with the attractiveness of mountain and lake view. The proportion is also in line with the environment. The lines obviously represent the natural lake-side context, and the lobby is designed based on lunar direction which mean resort’s guess can enjoy stunning “Sunrise and Sunset” scenic.
 
 
Z9 owners’ believe that one of the best way to enjoy natural environment is to stay and relax in the resort which adopted sustainable design concept. So, sustainable design approaches, based upon the “3R” concept which are Reduce, Reuse and Recycle, have been used in this project in many ways.
 
 
Firstly, Reuse. Reuse concept was refer to the use of existing wood from the existing resort. The old wood were use as resort decorations. OSB Board which used as the ceiling was another aspect of the reuse concept. This is because OSB Board was created by compressing layers of wood flakes.
 
 
Secondly, Reduce. One of the best way to build any building within the site which has rich-natural context is to create as less environmental footprint as possible. According to this way of approach, very-few site contour adjustment were applied. Light-weight structure such as steel structure was used to build this resort. Steel structure promote eco-friendly outcome in many ways for instance the wider span which means less on-ground touching and can be adjusted to suit with the existing footing, faster and cleaner construction in comparison with concrete structure.
 
 
Thirdly, Recycle. Since some of the existing wood is quite large so, they were adjusted and used for in-door furniture. Moreover, close circuit water treatment was applied to treat the water before drainage into the lake. This mean resort’s guess can enjoy their water activities with worry-free.
 
 
Essentially, guess can absorb privacy, serenity, and be in tuned with the natural context of Kanchanaburi, one of Thailand’s most famous place for enjoying hillside and lakeside scenic, during their stay.
已邀请:

要发表您的看法,请先登录