共 17+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

编辑导读:用建筑来表现、承载广西特有的自然风光有点太过于苛求了。邕江之畔,三座单体意象成山脉,它们穿过近9万平方米的“云棚”,颇有些山水意味。(经典值评价:7)
项目概况:
建筑设计:gmp Architects
地点:广西南宁市五象新区(Nanning shi, Guangxi Zhuangzuzizhiqu, China)
主持建筑师:Meinhard von Gerkan, Nikolaus Goetze, Dirk Heller
建筑面积:113764.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Christian Gahl
 
项目简介:
广西文化艺术中心的落成为南宁提供了一个崭新的举办音乐文化活动的公共设施,未来这里将上演歌剧、古典交响音乐会、芭蕾、联欢会以各种多媒体演出,大剧院丰富的多样性将得以充分展现。大剧院以诗意的方式建构了文化艺术中心与广西壮族自治区典型风光喀斯特地貌之间的联系。同时作为gmp在南宁完成的第二座大型公共建筑,文化艺术中心与南宁国际会展中心一同刻画了南宁市令人难忘的城市天际线。
 
歌剧厅、音乐厅和多功能厅作为三个独立的体量被置于一个浅色天然石材基座之上,基座内为辅助性功能空间。歌剧院位于西南端,内部设有1600个坐席,其内约600平方米舞台面向人工湖面打开。歌剧厅内部位为古典的马蹄形格局,三个楼座层经由一座大型楼梯和楼座前厅抵达。
 
歌剧厅用木质墙板打造了内部空间的表皮,保证出色的空间声学效果,混响时间在1.5至1.8秒之间,营造和谐完美的音乐感受和氛围。
 
音乐厅位于东侧,平面设计为长六角形。约有1200个坐席。室内设计构思根据流动的音乐韵律而演绎:墙面板如同起伏的缎带,有韵律的过度到吊顶造型。音乐厅内配有64音栓管风琴,实现了从室内乐到大型交响乐丰富宽广的曲目演绎空间。
 
多功能厅位于北侧,规模较小,拥有550个席位。电子声控设备可以调整设置不同的混响时间。可升降舞台可满足不同剧目的舞台设计需求,无论是音乐剧、芭蕾舞剧、话剧甚至时装表演均不受限制。
 
一座出挑的屋面将三座建筑单体覆盖于其下。云朵般的屋顶和“山脉”,通过抽象的条纹方式拆解,被一个拱形结构分别承载。带有精细折叠结构的白色薄铝板包裹着这些承载元素的可见部分。当人们从剧院对面的大桥上驶向大剧院将会感受到建筑轮廓的俊逸优美,广西文化艺术中心令人难忘的形式和高规格演出条件令其成为南宁乃至广西重要的文化名片。



Project managent:Dirk Seyffert
 
Partner practice in China:ECADI, Shanghai & Shanghai Modern
Competition design team:Christoph Berle, Hanna Diers, Jessica Last, Mikael Stenberg, Ziheng Wu, Xinling Xu
Detailed design team:Christoph Berle, Cai Feng, Maike J?ger, Liwen Knoll, Jessica Last, Holger Schmücker, Alexander Schnieber, Mikael Stenberg, Marcus Tanzen, Xinling Xu
Project management China:Di Wu, Wei Lin, Zheng Wang, Mei Pan, Yangjiao Liu
Structural design:schlaich bergermann partner GmbH, Stuttgart/Shanghai
Fassade consultants:SuP Facade Design, Darmstadt/Beijing
Landscape design:WES, Hamburg
Lighting design:ag-Licht, Bonn
Media technology / Acoustics:Müller BBM, Munich
Stage technology / Stage lighting:Kunkel Consulting, Bürstadt
Client:Weining Ltd., Nanning, China

Text description provided by the architects. The Guangxi Culture & Art Center in Nanning has opened its doors. It is a grand theater of the kind that is very popular in China and serves as a venue for a wide range of musical and cultural programs: in addition to classical works in the European tradition of operas, events include concerts, musicals, and gala shows.
 
 
Three concert halls have been arranged as separate volumes on a natural stone-clad plinth building that accommodates the service functions. The opera house to the south-west with its 1,600 seats and a 600 square-meter stage opens out to a newly created lake.
 
 
Following the tradition of classical opera houses, the seating has been laid out in the shape of a horseshoe. The stalls and balconies are reached via a foyer and an arrangement of stairs. Softly curved wood-paneled surfaces create a warm interior atmosphere, and the reverberation time of 1.5 to 1.8 seconds provides ideal acoustic conditions.
 
 
The concert hall with its 1,200 seats is located on the eastern side and has been designed as an oblong hexagon with a rounded stage area. It features an organ with 64 registers and is therefore suitable for a wide repertoire of musical performances ranging from chamber music to symphony concerts by composers like Bruckner. Wide wooden stripes on walls and ceilings provide a certain rhythmic order to the visual appearance.
 
 
The smallest hall, with 550 seats, is a multi-functional hall and is located to the north. Its electronically controlled acoustics ensure that the reverberation time can be adjusted with infinite variability. Different stage scenarios for music, ballet, and theater performances as well as fashion shows can be created with the help of lift platforms.
 
 
The three venue buildings are unified by a shared, seemingly floating roof. Similar to the facades, it appears as a large structure of louvers, which has been constructed with a steel frame substructure and white folded aluminum panels as cladding. When viewed from the opposite bank of the River Yong or from the approach via Nanning Bridge, the radiant white shape of this outstanding culture center of Nanning and the Guangxi province appears confidently in contrast to its surroundings. Depending on the viewpoint, the silhouette of the building changes dynamically, evoking associations with the natural karst formations that are so typical of the Guangxi landscape.
 
已邀请:

要发表您的看法,请先登录