共 20+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

编辑导读:改造这座始建于1939年的韩屋,内部空间进行了重新组织,原始外立面的古风和气质则进行了保留。创新之处在于创建了一个玻璃围合的中庭,改变了传统韩屋的使用模式,进行了现代化适应。 (经典值评价:6.7)
项目概况:
建筑设计:guga Urban Architecture
地点:韩国首尔,西大门区,天然洞(Seodaemun-gu, South Korea)
主持建筑师:Junggoo Cho
建筑面积:71.0 m2
完工时间:2016
照片版权:Young-chae Park
 
项目简介:
天然洞位于首尔的市中心,这个街区的历史传统在不断地消失。由于历史因素的影响,且无法阻止的现代化发展进程,首尔市中心的这些传统住宅正在不断消亡。在这个街区,传统的韩屋就只剩下两栋了,其中之一便是由gugaUrban Architecture事务所整修的这一栋。
 
这栋韩屋展示了传统的韩式住宅完全可以适应城市化和现代化的生活方式。虽然原住宅已经很老旧了,但对场地勘察之后,我们对原住宅残留的屋架结构及窗门的质量感到惊讶。该项目的主要目标是重新组织内部空间并使其适应客户的生活方式,同时保持这栋始建于1939年的韩屋的原始特征。
 
我们的客户是一个五口之家,他们决定从一个公寓搬到这个相对较小的韩屋。我们认为传统韩式住宅的空间价值与现代公寓不同,即便在相对较小的韩屋空间中,只要微调生活方式,我们就可以拥有最独特的空间体验。
 
我们的第一项改造便是将厨房移动到韩屋中的最主要空间-厅堂(由木地板铺制的家庭聚集空间),因为现代生活中厨房及餐厅空间是家庭最主要的聚集空间。而原来的厨房部分则被改造为楼梯和浴室, 我们还将原厨房上方用于储藏的空间(阁楼)改造成小女儿的卧室。楼梯则通向一个改造的地下储藏室和绘画工作室。
 
由于家庭成员很多,而原来厅堂又被厨房和餐厅所占据了,我们就得为起居室另辟空间。我们的办法是将原住宅中庭院的一部分转换为玻璃围合的中庭,从而使这部分空间成为家庭生活的中心空间。它不仅仅是一个起居室,而是一个多功能的空间,就像传统的韩屋中庭一样,在视觉上和物理上将所有空间连接在了一起。这样的改造也改变了传统韩屋的使用模式,之前人们穿过中庭才能从一个房间走到另一个房间。我们选用玻璃和金属材料是为了保持中庭的通透性,并让原始韩屋的木质外观可以被完美呈现,同时也让所有的房间都能有充足的光照。当窗户打开时,这个中庭就变身为一个户外空间了。在过去战争期间,这个中庭中还有一个可以通向地下防空洞的通道。
 
我们对这个改造项目进行了精细的设计,以突出其原始的特征和气质。因此我们保持了原始外立面的古风,并通过层叠的窗户构造营造特有的光线效果。此外,我们回收利用了原住宅中的一些建筑材料,我们拆下原浴室中的瓷砖,并将其使用在浴室的改造中。这个改造后的浴室便是这栋韩屋原始材料和现代设备完美融合的最佳见证。



Design Team:Sachiko Yoneda, Seunghwan Jung , Minjae Kang, Boram Hwang, Julien Ngao
Supervision:guga Urban Architecture
Manufacturers :Eagon, FILOBE, AURATOSTEM, KOIN, Sunil wood, LIVART KITCHEN
Award:2017 National Hanok Competition in Korea, 1st Prize / Ministry of Land, Infrastructure and Transport (MoLIT) and Architecture & Urban Research Institute (AURI)

Text description provided by the architects. Cheonyeon-dong is located in the centre of Seoul. Nowadays we cannot easily feel the historical aspect of this site. As the result of some historical major events combined with the need to rebuilt in a fast way, the traditional urban housings are disappearing in the centre of Seoul. In this neighbourhood, only 2 of them are remaining. This house renovated by guga Urban Architecture is one of them.

This house shows the adaptability of the traditional Korean Hanok in an urban environment and to the modern lifestyle. The architect was happily surprised by the quality of the remaining structure and windows. The main goal of this work was to reorganize the interior space and adapt it to the client lifestyle while keeping intact the original features of the Hanok built in 1939.

The five-persons family made the decision to move from a condominium to a smaller family Hanok. The architect believes that the value of the space in a traditional Korean House is different than in a modern apartment. Even in a smaller space, one can have a different feeling of spatiality in the traditional Korean space through a unique lifestyle.

The first action was to move the kitchen to the major place of the Hanok called Daecheong (wooden-floored family meeting space), showing the adaptability of the traditional construction typology to the evolution of the lifestyle as the kitchen/dining became the meeting space of modern house. That place was converted into a staircase and a bathroom. Over the bathroom, the Dalak (traditional low-ceiling storage over the kitchen) became a room for the youngest daughter. The staircase led to a remodelled underground storage and a painting atelier.

As the family is big and as the Daecheong is now occupied by a kitchen/dining, the architect had to find a place for the living room. The idea was to convert a portion of the courtyard (in Korean called Madang) into a glass atrium. It became the central space of the house and family life. More than a living space, it is a multipurpose room like the traditional Madang connecting all the rooms between them physically and visually. That new construction impacted the dynamic of the traditional Hanok where the people used to walk around the courtyard to go from one room to another. The glass and metal material were chosen in order to keep the atrium as transparent as possible to keep visible the original Hanok wooden fa?ade and to allow the maximum amount of light to enter into the rooms. When the windows are opened, the atrium feels like an outdoor space. In this atrium, there is a trap which led to a bunker to hide during the war.

The remodelling was carefully managed in order to highlight the original parts and atmosphere of the house, like the fa?ade or the light entering from the different layers of windows. Moreover, some of the materials are reused like the tiles extracted from the bathroom and replaced in the same place. The bathroom is a testimony of the hybrid lifestyle through the expression of its original materials and modern equipment.
 
已邀请:

要发表您的看法,请先登录