共 38+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

编辑导读:在重要的历史建筑前,新建筑以怎样的姿态介入?这座新建筑将建筑部分沉入地面,形成了屋顶花园和中央庭院,同时达到了与现存景观融为一体的效果;而在体量上,在形式语言上都与现存建筑相呼应。(经典值评价:7.8)
项目概况:
建筑设计:Peter Elliott Architecture, Urban Design
地点:澳大利亚,墨尔本(Spring St, East Melbourne VIC 3002, Australia)
景观设计:Taylor Cullity Lethlean
建筑面积:4850.0 m2
完工时间:2018
照片版权:John Gollings Photography, Dianna Snape

项目简介:
来自建筑师的介绍。这座全新的议会附属建筑是服务于102名议会成员及其他工作人员的办公场所。长达百年以来,这些议员们都在临时的办公场所里办公。全新的附属建筑的设计方案经过层层筛选而脱颖而出,解决了议员们长期的住宿问题。附属建筑位于议会场地东部花园内,是一座独立建筑,建筑通过桥梁等连接体量与议会大厦相连接。

议会大厦是维多利亚时期重要的历史建筑,从十九世纪中期便开始施工。建筑师Peter Kerr于1856年的总平面规划与Spring大街的立面并不匹配,只有其高度保留了原始的视觉效果。瞩目的穹顶和对称的双翼也并未完全施工,这让建筑的侧面与北面都呈现未完成状态。

全新附属建筑规划定位为花园中的配套建筑,其平面布局结合了屋顶景观和中央庭院,建筑部分沉入地面,与景观融为一体,看上去和东部花园相结合。人们可以从议会大楼看向花园,同时人们的视野还可以涉及到St Patrick大教堂和St Peters教堂,而从花园看向议会大楼东立面的视觉效果也是如此。

附属办公建筑由4个不等长的体量环绕庭院组合而成,从外部花园来看,这座建筑部分融入地面和庭院融合一体,但整体仍然为两层。西侧体量与议会大楼相平齐,从而在体量上形成呼应。建筑的尺度和定位都经过了细细的揣摩,从而保留了诸如Federation橡树、现有树林、绿地等历史元素。屋顶花园呈三边钳子形态,在东面与St Patrick大教堂相结合。这使得内部庭院景观与现有东部花园相互融合,形成了巨大的流动空间系统。这座建筑拥有两种形式的语言,其一是倾斜青石墙体,另外则是延伸向内院的网格型混凝土框架。由于屋顶花园和地热系统的使用,建筑有着很高的蓄热系数,因此得到了优秀的环境认证。

在建筑的四条边上都环绕布置了标准化的办公场所。办公室以小团体的形式而排布,中间间隔着临时休息区,因此办公区域的走廊不会显得太长。开放式的楼梯位于平面的四个角落,最大程度上地将各个空间连接起来,而走廊呈现出开放式,让阳光和花园景观进入室内。



Peter Elliott Project Team:Peter Elliott, Catherine Duggan, Chris Jones, Sean van der Velden, Tim Foster, Juliet Maxsted, Hosna Saleem, Shigeru Iijima, Geoff Barton, Justin Mallia, Grant Dixon

 
Project Management:Department of Parliamentary Services
Structural & Civil Engineering:Irwinconsult
Services & ESD Engineering:Irwinconsult
Facade Engineering:AECOM
Building Surveyor:Philip Chun
Access Consultant:Architecture & Access
Acoustic Consultant:Acoustic Consulting Australia
Arboriculture Consultant:Glen Waters Arboriculture
Quantity Surveyor:Slattery Australia
Aboriginal Heritage Consultant:Andrew Long & Associates
European Archeologist:AHMS
Heritage Consultant:Trethowan Architects
Geotechnical & Environmental:Douglas Partners
Signage & Wayfinding:MASS
Principal Contractor:Cockram Construction Australia Pty Ltd
Client:Parliament of Victoria

Text description provided by the architects. The new annexe building provides much-needed office accommodation for 102 members of parliament and their support staff. After a century and a half of makeshift and inadequate member’s offices and numerous failed schemes to extend Parliament House, the new building finally solves a long standing accommodation problem. The annexe has been constructed as a separate free-standing building within the eastern gardens of the Parliamentary precinct but is linked back into Parliament House via a bridge, tunnel and laneway connections.
 
 
Parliament House is one of Victoria’s most important historic buildings having been built in stages over several decades from the mid nineteenth century. The architect Peter Kerr’s 1856 grand master plan remains incomplete with the Spring Street fa?ade the only elevation that is true to the original vision. An imposing dome and further symmetrical wings were never completed, giving the sides and back of the building a decidedly unfinished appearance.
 
 
The new annexe has been conceived as a companion building set in a garden where one hundred percent of the footprint has been replaced with landscape on the roof and within a large central courtyard. The building has been partly sunken into the ground to protect views and integrate it topographically within the eastern garden. Key views from Parliament House looking out into the garden and toward St Patrick’s Cathedral and St Peters Church have been maintained, as have views from the garden to the east fa?ade of Parliament House.
 
 
The office annexe has been planned as a perimeter courtyard scheme of four unequal wings. From the outer garden the building is a partly buried single storey, whereas within the inner sunken courtyard it is a uniform two storeys. The west wing to the courtyard has been aligned with Parliament House as a formal device commensurate with its setting. The size and location of the building has been massaged and shaped to retain key heritage elements, like the Federation Oak, significant established trees and the bowling green. The roof garden has a three-sided pincer shape opening out to the east on axis with St Patrick’s Cathedral. This allows the inner courtyard to integrate with the existing eastern garden as one large flowing space. The architectural language of the building adopts two distinct approaches, a sloping rampart type bluestone clad outer wall and a gridded concrete framed fa?ade to the inner courtyard. The building has excellent environmental credentials, having a large thermal mass due to the roof garden and a geo-thermal mechanical system among other initiatives.
 
 
The internal planning of the building is based around clusters of standardized offices organized within each of the four wings. Offices are arranged in small groups or neighborhoods separated by informal breakout lounges so that no corridor is more than several offices long. Open stairs have been located in all four corners of the plan to maximize convenience and the connection between spaces. Corridors are typically open-ended to bring in daylight and views of the garden.
 
已邀请:

要发表您的看法,请先登录