墨西哥 SCHULTZ 红墙住宅楼(SCHULTZ Building )- CPDA Arquitectos

编辑导读:红色的混凝土、砖墙,L型平面形成的天井,户型内随处可见的阳台、露台,在这里阳光,绿篱,微风,尽显波西米亚风格,自由、浪漫、民俗…(经典值评价:6.9)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:CPDA Arquitectos
地点:墨西哥(Miguel E. Schultz 139, San Rafael, 06470 Mexico City, CDMX, Mexico)
建筑面积:2800.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Jaime Navarro
 
项目简介:
建筑位于 Miguel E. Schultz 139号San Rafael 的社区,这是墨西哥城中心的一个老城区,同时也是墨西哥城最具波希米亚风格的社区之一,这里还保留着19世纪的建筑,你还可以感受到旧社会中各种社会阶层,尤其是下层中产阶级社区与文化建筑、企业建筑、休闲和历史建筑共存的氛围。
 
建筑的具体地址位于沙利文大道(Sullivan Avenue)的一个街区外,那里汇聚了名建筑师的作品,包括马里奥.帕尼(Mario Pani)的Plaza Hotel,路易斯·巴拉甘(Luis Barragán)建的一整栋公寓和两栋有商业区域房子,Mathias Goeritz设计的Eco Museum, Felix Candela 建的 Autos Francia(这个地方如今已成为了一个超级市场,但仍然保留了原先的水泥遮棚),以及雕塑家 Oliviero Martinez 的雕像“Monument to the Mother”。
 
这栋建筑由总共有六层,由21个大约60㎡~120㎡不同类型的空间部分组成,建筑的内部分配使得所有的生活区域都可以享受到良好的通风和自然光照射,让人们可以在建筑内部看到内庭院和外面的街道。
 
建筑的南端分离出了一个中庭,这样可以形成一个更好的室内立面,让更多的自然光和对流空气进入室内。建筑内部还有三个不同大小的室内天井,用来把私人区域从公共区域分离出来。
 
建筑的大部分体量以“L”的形式移动到它的天井,由天井形成建筑的楼道、阳台和露台。社区空间被视为是公寓和内部空间之间的中间地带。

建筑的正立面朝向 Schultz 街道,用了红色的混凝土和鲜艳的红色墙组成双层墙,使正立面更像雕塑、像海报一样,目的是避免光线的直射和保护隐私。除此之外,它还可以作为对街道隔音的隔音材料。室内立面由红瓷漆隔断和落地的黑色铝衣橱组成。
 
该项目主要有两个不同类型的部分,前部分有两间卧室,内部公寓部分有一间卧室的。所使用的材料和立面上的材料相同,如红色混凝土、红隔断、石材和木材——这些都是经过思考而选择的自然而且耐久的材料。
 
房子的功能分配方案分为两部分:东部的“生活区”和西部的“睡眠区”,因此在一边会有潮湿的房间、浴室和厨房。阳台变成了客厅空间的延伸,这是由于落地窗而变得更加突出的一种感觉。
 
室内的路线会引导我们穿过宽阔的空间,到达那些透过窗户可以俯瞰的矮小植物和沉浸于亲密空间的角落。建筑的外部形状是由这种不同的空间布局产生的,从内部来说是难以理解的。然而,这种形式是自由和具有延展性的,就好像一股内部力量向外挤压墙壁,住宅内部的膨胀特性也使得住宅内部成为一个逃避外部世界和安放梦想的地方。

Dise?o de Paisaje:Ceciia Diaz Kunkel
Construction:Mocaa Arquitectos
Structural engineering:Humberto Girón
Illumination design:Luz y Forma
Text description provided by the architects. Located in the street of Miguel E. Schultz 139 San Rafael neighborhood. In one of the first neighborhoods in the center of Mexico City. It is one of the most bohemian neighborhoods of the city, which still preserves its 19th century architecture and the atmosphere of a neighborhood of yesteryear that houses a proven variety of social classes, as the lower middle class neighborhoods coexist with cultural buildings, corporate, entertainment and historical.

Located one block from Sullivan Avenue where Mario Pani made the Plaza Hotel; Luis Barragán built the whole of an apartment building and two houses, each with a commercial space, Mathias Goeritz built the Eco Museum; Felix Candela built Autos Francia, which is currently a supermarket and still keeps its concrete umbrellas, and the sculptor Oliviero Martinez took over the sculptural set Monument to the Mother.
 
 
The 6-level building is made up of 21 departments of different typologies ranging from 60 m2 to 120 m2 approximately, with an interior distribution that favors ventilation and natural lighting in all living areas, with views towards their inner courtyards as well as the Street.
 
 
A central courtyard that separates from the southern boundary, serves to give a greater surface of interior façade, allowing a greater natural lighting and cross ventilation inside the houses. It also has three interior patios of different sizes which separate the common area from the private area.
 
 
The volume of the building moved in an "L" shape to its patio, where corridors, balconies and terraces are created, community spaces that are considered as places of relationship of the condominium and intermediate areas between the exterior and the interior space.
 
 
The facade facing the street of Schultz composed of a double skin of red concrete and apparent red wall, is more sculptural, monolithic, like posters, to avoid the passage of direct light and grant privacy. Besides that it works as acoustic insulation against street noise. The interior facades are composed of red enameled partition and floor to ceiling windows of black aluminum wardrobe.
 
 
The project has basically 2 types of departments, the front departments with 2 bedrooms and the interior apartments with 1 bedroom. The materials used are materials in apparent finishes, such as red concrete, red partition, quarry and wood; thought with natural and durable materials.

The solution of the distribution in the house is divided into two parts, a "living area" in the east and a "sleeping area" in the west, with wet rooms, bathrooms and kitchens, on one side. The balconies become a spatial extension of the living-dining room, a perception that is accentuated thanks to the floor-to-ceiling windows.
 
The interior route leads us through wide spaces to corners whose windows overlook small planters and the depths of intimate spaces. The exterior shape of the building, generated from this varied arrangement of spaces, is incomprehensible from the inside. However, the form is free and ductile, as if an interior force pressed the walls outward; the expansive character of the interior of the dwellings is a place for evasion and dreams.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲















已邀请:

要发表您的看法,请先登录