墨西哥海洋半岛山顶上的 Amber 住宅 (Casa Ambar )- Centerbrook Architects & Planners

编辑导读:在山顶上一览无遗时当然是采用最大化景观优势的设计策略,建筑师将厨房、饭厅、客厅等主要功能空间布置成弧线排列,而这些功能外的露台,采用了经传统编织的竹子雨棚,远远望去,十分飘逸…(经典值评价:7.1)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Centerbrook Architects & Planners
地点:墨西哥(Cabo San Lucas, Mexico)
建筑面积:696平方米(7500.0 ft2)
完工时间:2017
照片版权:Peter Aaron/OTTO 
 
项目简介:
这座新住宅建筑坐落在位于墨西哥卡波圣卢卡斯( Cabo San Lucas)的 Baja 半岛一座山上,它能俯瞰城市和太平洋,并且非常陡峭。为了顺应倾斜的地势,建筑深入山体,实现自然降温的同时提供了280度的观景视野,以欣赏大海、城镇和沙漠。
 
汽车通过顶层的大门进入庭院,大门对面的拱形墙引向一段室外台阶,台阶一侧的弧形玻璃内展示的是主要生活区。台阶的尽头是岩石砌成的室外‘vestibule’(玄关),展望大客厅的另一端,是由一面延展不断的玻璃曲面和室外露台组成的壮观景色。
 
厨房、饭厅、客厅等主要功能空间布置成弧线排列,以获得宽阔的视野。露台被多个室外台阶划分,引向更低矮的卧室外露台和无边际泳池,住宅的核心区域被这样分成三个逐层下降的部分。
 
打开成排的门后,大客厅和露台成为一个整体的室内外空间,可以纵览到东西南三面景色。悬在露台上方的顶棚,由名为‘latilla’的竹子经传统编织手法制成,起伏的形状使得它看起来仿佛在随着四季常有的海风摇荡。嵌入建筑结构的一系列钢管,随着顶棚形状不断调整角度支撑着。这个带着玻璃扶手的宽敞露台,专注于展示美丽的海景,与山脚住区隔绝开来。
 
底部的台阶将最底的一层划分为两部分,西边是主卧套房,东边是客卧和附属用房。悬在上方的露台起到了为底层空间遮阴的作用。底层的边缘是一个窄长的无边际泳池,可以欣赏到太平洋和跃出海面的鲸等美景。
 
这栋住宅通过使用本土的混凝土石砌体结构,并全部覆盖上白色岩石,实现了可持续性。它反射了外部强烈的光照,并且后方靠着的山体拥有较大的热容量,使住宅保持在较低的温度。内部的白墙也通过反射,将日光转化为较柔弱的光线。屋顶上装设了足够的太阳能发电板(由于南方气候,全部被水平设置)来供应住宅的大部分用电。水管设备可将水循环使用。

Lead Architects:Mark Simon, FAIA; Todd Andrews, AIA; Justin Hedde, AIA
Other participants:Riveras Building by MCA

Text description provided by the architects. This new house at the tip of the Baja Peninsula in Cabo San Lucas, Mexico, sits atop a rugged mountain that overlooks the city and the Pacific Ocean. Stepped to fit the sloping site, the house sets deep into the earth for natural cooling while providing 280 degrees of arresting views of ocean, town and desert.
 
 
Cars enter a court through tall gates on the top floor. An arched shade opposite the gates leads to open stairs that curve down a story to the main living spaces behind glass. The stairs end at an outdoor ‘vestibule’ and grotto with surprising views across the great room to a continuous wall of folding glass and a full width shaded terrace. This main space, with kitchen, dining, and lounge, arcs to follow the wide view. The terrace is split with more outdoor stairs, these leading to the lower, bedroom terrace and infinity pool. Thus the center of the house cascades through all three stories.
 
 
With continuous doors open, the great room and terrace become one indoor/outdoor space with panoramic views to the east, south, and west. The floating canopy above the terrace uses traditional woven bamboo ‘latilla’ for dappled shading as it appears to wave in the steady trade winds. It is supported by steel pipes at changing angles embedded in the house structure. The terrace is wide, with glass rails, to frame a view of nothing but ocean, without a hint of the community downhill.
 
 
The bottom stairs split the lowest floor into a master bedroom suite on the west side and the guest bedrooms and service rooms to the east. The upper terrace overhangs to provide shade while the long narrow infinity pool arcs across the edge of the lower terrace, again blocking views of all but the Pacific Ocean and its spouting whales.
 
 
The house is sustainable with indigenous masonry construction of concrete and block, all covered in white stucco. This reflects the intense heat on the outside while maintaining cooler temperatures within through the thermal storage of the heavy mass and earth behind. The white walls inside also reflect daylight to minimize powered illumination. The roof sports enough solar collectors (laid flat in this southern climate) to support almost all its electric needs. Plumbing fixtures treat water as a precious commodity.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲











已邀请:

要发表您的看法,请先登录