共 26+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

编辑导读:强调自然通风,创造了一个有利的小气候;建筑采用了简单的橙色、黄色和白色的调色板,显得简洁而彰显校园感、民族感。(经典值评价:6.7)
项目概况:
建筑设计:Morphogenesis
地点:印度,德里(Delhi, India)
主持建筑师:Sonali Rastogi, Manit Rastogi
建筑面积:6967平方米(75000.0 ft2)
完工时间:2016
照片版权:Suryan//Dang
 
项目简介:
来自建筑师的介绍。YWCA 校园由 Morphogenesis 设计,在印度德里快速发展的Dwarka亚城市区建立一个社会教育基地。它包含两个不同但相互关联的功能区:为职业妇女提供住宿设施和为她们提供职业培训的学术设施。设计过程是由对建筑物的直接城市和社会背景的关键调查驱动的。从社会、文化、环境、经济等角度探讨 Morphogenesis 的可持续性核心设计理念。他们共同打造了一个安全和充满活力的学习-生活环境,其重点是加强合作,优化共享空间和资源的管理和使用。
 
设计从丰富的传统建筑知识库与当代建筑意图融合而来。该区域被多个建筑工地所包围,因此,所采用的设计方法本质上是内向的,提供了隐私感。朝东北的遗址两侧都有社会集体住房,远在东南边缘有一条狭窄的绿色带。建筑的形态被调节以创造一个条形码状的肋骨,提供阴影和充当内部存储设备的双重功能。建筑围绕着一个庭院布置,有办公室、教室、学习空间、图书馆和宿舍。 较大的体积放置在南侧,以切断太阳,并为内部庭院提供阴凉。多个阳台、庭院和露台,产生视觉渗透,为建筑体积提供孔隙,同时作为室外学习和社交空间。
 
该地区炎热干燥的气候使得全年使用户外设施成为一项挑战。 因此,通过引入传统的、本土的、被动的气候控制工具,建立了一个小气候。 该设计降低了对机械冷却方法的依赖性。提供开口允许通过建筑物的自然空气流动。中央空隙允许热空气上升,减少建筑物底部的压力;这有利于烟囱效应,帮助创造一个小气候。一系列多层次的绿地和梯田充当热缓冲器,服务于不同的社会和学术活动,促进户外学习。传统的地下室(下层)被认为是一个“下肚”,灵感来自印度传统的baoli(一种台阶状井)。由于是近海的,这个地区自然比较凉爽,它采用土挡、热库和蒸发冷却来调节高温。这创造了一个有利的小气候,不使用空调,培养了大量的学生活动,增强了其公共性。校园很大程度上是打算由妇女使用。下腹部,作为一种回应,被设计成一个安全和亲密的地方,可以改变,以适应不同的社会和娱乐活动。
 
YWCA 是一个慈善机构并保持民族精神,建筑的反应是成本效益和影响力,足以支持设计功能,培养在校园内的感觉。虽然采用的施工方法简单,但利用建筑物理来降低操作和维护成本。装饰的建筑表现形式源于传统工艺,使用简单的橙色、黄色和白色调色板,这进一步强调了机构的身份。
 
Morphogenesis 的设计方法旨在培养学生可持续的思维过程,并通过创造独特的身份为建筑产生自豪感。在宣誓就职当天,北印度教会秘书长艾伦·马西宣布,该机构是赋予贫困妇女权力道路上的“闪光灯塔”。他提到 YWCA 新校区是当地社区内的一个机构范本,加强了教育和社会参与之间的合作。



Structure:Juneja Techno Consultants Pvt. Ltd.
HVAC:Apostle Design Studio
Plumbing:Apostle Design Studio
Electrical:Apostle Design Studio
Landscape Design:SJA Consultants

Text description provided by the architects. The campus of YWCA establishes a socio-educational anchor in the rapidly burgeoning sub-city of Dwarka, Delhi, India. It houses two distinct, but interrelated functional programs: residential facilities for working women and academic facilities for their vocational training. The design process was driven by a critical investigation of the building’s immediate urban and social context the solution addresses concerns pertinent to its primary user: the underprivileged woman. In India, where patriarchy and tradition still create tangible roadblocks to a woman’s growth, the building’s architecture reflects YWCA’s social agenda of women emancipation and empowerment. It further addresses Morphogenesis’ core design philosophy of sustainability that is viewed through the lens of community, culture, environment, and economics. Together, they craft a secure and vibrant learning-living habitat, which is focused on enhancing collaboration and optimizing the management and use of shared spaces and resources.
 
 
The design emerges from a fusion of a rich traditional building knowledge-bank with contemporary architectural intent. The area is surrounded by multiple construction sites hence, the design approach adopted, as a result, is introverted in nature, providing a sense of privacy. The North-East-facing site is flanked with group housing societies on either side and a narrow green belt on the far South-Eastern edge. The morphology of the building has been moderated to create a barcoded rib that serves a dual function of providing shade and acting as storage devices on the inside. The built mass is arranged around a courtyard and houses offices, classrooms, learning spaces, a library, and dormitories. Larger volumes are placed on the South side to cut off the sun and to provide shade to internal courtyards. Multiple verandahs, courtyards, and terraces, allow visual permeability, providing porosity to the built volume, whilst serving as outdoor learning and social spaces.
 
 
The hot-dry climate of the region made it a challenge to make outdoor facilities usable throughout the year. A microclimate has therefore been set up, by incorporating traditional, vernacular, passive climate-control tools. The design reduces dependency on mechanical methods of cooling. Openings have been provided to allow for natural air flow through the building. The central void allows the hot air to rise, reducing the pressure at the base of the building; this facilitates the stack effect, helping create a microclimate. A series of green spaces and terraces at multiple levels act as thermal buffers, serving different social and academic activities and promoting outdoor learning. The conventional basement (lower level) has been conceived as an ‘underbelly,’ inspired by the traditional Indian baoli (a step-well). Being sub-terranean, this area is naturally cooler; it employs earth sheltering, thermal banking, and evaporative cooling, to modulate the high temperatures. This creates a conducive microclimate without the use of air-conditioning, fostering a multitude of student activities and enhancing its public character. The campus is largely intended to be used by women. The underbelly, as a response, is designed to be a secure and intimate place, which can be transformed to accommodate diverse social and recreational activities.??
 
 
The YWCA is a charitable institute and in keeping the ethos, the architectural response has been cost-effective and impactful, sufficient for the design to support the functionality and fostering a sense of being within the campus. While the construction methodology adopted was simple, the building physics was exploited to reduce operational and maintenance costs. The architectural manifestation of ornamentation is born out of traditional craft and the use of a simple colour palette of orange, yellow and white which further enhances the identity of the institution.
 
 
Morphogenesis’ design approach aims at nurturing a sustainable thought process in the students and generating a sense of pride for the building by creating a distinct identity. On the day of its inauguration, the institution was declared a ‘glowing beacon of light in the path to empower underprivileged women’ by Mr. Alan Masih, General Secretary, Church of North India. He referred to the new YWCA campus as an institutional anchor within the local community, strengthening the collaboration between education and social engagement.
 
已邀请:

要发表您的看法,请先登录