共 51+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

编辑导读:建筑师采用了立方体这样四平八稳的体量,整个建筑的外观显得严谨有序,而在建筑内部,内庭院,天窗,旋转楼梯以及色彩的应用,则显得朝气又活力。(经典值评价:6.7)
项目概况:
建筑设计:KAAN Architecten
地点:Campus Tilburg University, Tilburg, The Netherlands
建筑面积:11000.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Sebastian van Damme, Simone Bossi 
 
项目简介:
卡恩建筑设计的“立方”是荷兰蒂尔堡大学的新教育与自主学习中心。其结构紧凑,造型低调,与周边景观融为一体,更融入了大学建筑群这个大家庭。毗邻的著名的天主教经济学院“哥本哈根楼”建于60年代,也是这个建筑群中的一员。
 
“立方”坐落于校园网格布局的西北角,建筑面积约为11000平方米,足以满足全校院系约2200名师生的日常使用。“立方”坐落于景观群中,几条小径引导使用者通往南侧的入口。 幽静的学习空间使师生仿佛置身林中。
 
相比于校园中的其他建筑,这座新的教育与自主学习中心更注重以学生为本,开放,宽敞,优雅,坚实。卡恩建筑的设计不仅仅着眼现有的使用者,更放眼未来的年轻人和大学的发展。
 
“立方”的中心是一个开敞的自习大厅,其侧是透明的礼堂,另一侧则是两处天井。如此布局,一方面确保开场流动的建筑空间,另一方面避免拥挤之感。建筑立面到外围绿化的无缝衔接,四平八稳的均匀布局,使整座建筑没有任何完全封闭的立面,也不会给人任何死角之感。
 
高挑的屋顶和充足的阳光均匀撒入“立方”中,使首层犹如开放广场,舒适宜人。这是一个完整的连续的区域,开放的学习空间,交通流线,休息区,餐饮区点缀其中。在此,一部圆润优雅的白色的旋转楼梯,为内部空间带来一份宁静。
 
四面玻璃幕墙围绕的礼堂为整个建筑构成增添一份活力。自习空间则天花低矮,绿庭在侧,向里凹进,更利于师生专注的工作和学习。两个楼层中所有的讲堂都沿着建筑的西北及东立面成排布置,强调了“立方”造型的正交的方向感。
 
包括主楼梯在内的四个开放式楼梯,沿着平面纵轴对称地布置,将室内广场连接到一楼。除了主旋转楼梯之外,其余所有楼梯和天棚采用暗色,形成一条贯穿于建筑之中的线索。同时,公共区域则用打磨的现浇混凝土地板和浅灰色金属吊顶。
 
学习的长木桌,舒适的长椅和休息的扶手椅让设计变得更完整。大礼堂的内部设计温暖而简单。 地板,墙壁和天花板都是温暖的灰色调,营造出完整统一的空间体验,适合各种类型的活动。
 
建筑对学生开放之后,充满了活力四射的日常生活。
 
这是卡恩建筑希望看到的结果。卡恩建筑追求严谨有序的外观和富有活力的气氛,其清晰和开放的设计过程完美呈现了建筑的个性。立方体落成使用再次印证了卡恩建筑的设计理念和设计方法。



Architects in Charge:Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio
Project Team:Allard Assies, Dennis Bruijn, Timo Cardol, Sebastian van Damme, Michael Geensen, Alejandro Gonzáles Pérez, Marlon Jonkers, Rense Kerkvliet, Martina Margini, Kevin Park, Roland Reemaa, Maria Stamati, Yiannis Tsoskounoglou, No?mi Vos, Yang Zhang
Main Contractor:VORM Bouw, Papendrecht (Netherlands)
Project Management:VORM Ontwikkeling, Papendrecht (Netherlands)
Advisor Construction:Pieters Bouwtechniek, Delft (Netherlands)
Advisor technical installations:J. van Toorenburg Installatieadviseur, The Hague (Netherlands)
Water installations:A. de Jong Installatietechniek, Schiedam (Netherlands)
Electrical installations:Steegman Elektrotechniek, The Hague (Netherlands)
Fire control, acoustics:Buro Bouwfysica, Capelle aan den IJssel (Netherlands)
Sustainability:ABT, Velp (Netherlands)
Quality management:OPPS, Utrecht (Netherlands)
Landscape:MTD Landschapsarchitecten, ’s-Hertogenbosch (Netherlands)
Client:Tilburg University
 

Text description provided by the architects. Located in the north-west corner of the campus, which is characterized by an orthogonal plan, the 11.000 square-meter building serves all faculties and it is in constant use by some 2.200 students and lecturers that cross its spaces every day. CUBE is anchored to the landscape by paved pathways that guide users to its entrances on the south-side corners. It is a secluded space for study that feels like an opening in the woods.
 
 
More than any other building in the campus, the new Education and Self Study Center is a building for students: open and spacious, elegant and robust. KAAN Architecten’s design choices take into account not only current users, but also future generations and development of the university.
 
 
In order to secure a free-flowing, open building and to avoid any sense of crowding, the heart of CUBE is a spacious indoor study plaza flanked by a transparent auditorium and two patios. On all sides, the building features a homogenous layout that leaves no closed-off facades, but exudes complete equality on all sides. The transition from fa?ade to green enclosure is practically seamless.
 
 
The ground floor is welcoming and feels like an inviting public space thanks to the high ceilings and abundant daylight flowing deep into CUBE. It constitutes one continuous realm dotted with open study and circulation spaces, lounges, and a catering area. Here, a white rounded graceful spiral staircase gives the building a sense of serenity.
 
 
The auditorium surrounded by glass walls is part of this dynamic ensemble. Moreover, alongside the green patios, independent study spaces with lower ceilings are recessed, dedicated to concentrated work. On both floors, all fully-equipped lecture rooms run alongside the west, north and east facades highlighting the strong orthogonal orientation of CUBE.
 
 
Spread symmetrically over the plan, four open staircases, including the main one, connect the indoor plaza to the first floor. With the exception of the main spiral staircase, all stairs and canopies are dark in colour, forming a common thread throughout the building, while all the public areas have power floated concrete floors and light grey expanded metal ceilings.
 
 
Long wooden study tables, comfortable benches and armchairs complete the furnishing.
 
 
The auditorium has a warm, neutral interior. Floors, walls and ceiling are all ton sur ton - in welcoming shades of grey which create a unified spatial experience, suitable for the diverse typology of events it houses.
 
 
Now open to the students, the vital and frenetic everyday life of CUBE enhances KAAN Architecten’s discreet expression of an architectural concord achieved with a clear and open design process that authentically reflects the building’s identity.
 
 
The Education and Self Study Center in Tilburg is the latest project dedicated to higher education and research to be completed this year by the Dutch firm. This state-of-the-art approach to public buildings, with a pronounced attitude towards spaces for concentration and lively sharing of ideas, is also intrinsic to the firm’s recent UAM Campuses in Piracicaba and Sao José dos Campos in Brazil, the Institut des Sciences Moléculaires d’Orsay in France, as well as in the award-winning Education Center Erasmus MC in Rotterdam.

要发表您的看法,请先登录