共 22+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

编辑导读:狭长场地内现存一棵高大的乔木,建筑师希望能够将住宅与该乔木进行彻底的融合,采取了各种策略:斜对角轴的平面布置、露台、镂空的墙体……(经典值评价:6.8)
项目概况:
建筑设计:Cubo Rojo Arquitectura
地点:墨西哥(Santiago de Querétaro, Mexico)
建筑面积:200平方米
完工时间:2017
照片版权:Desireé Brito, Arándano fotografía
 
项目简介:
影响项目的主要因素是场地现存的一棵高大的豆科乔木,以及大进深小面宽的场地比例,因此设计者希望丰富住宅内部的漫游体验,消除剩余空间并最大化地创造生活空间。
 
该项目是一次将乔木与住宅彻底融合的设计过程,追求自然环境与建筑的协同以及永恒的室内外关系。基于这样的想法,我们选择尊重场地,不去触碰或围堵乔木,从而得到场地中最长的斜对角轴,这在一定程度上消解了该片区中以前部车库、后部庭院为特征的常见住宅类型。斜对角轴的出现提供给我们创造两侧开放庭院的机会,将住宅与相邻区域脱离开来,为整座住宅引入自然光与良好的通风。
 
设计期望乔木能与住宅内每个空间发生联系,二层置入的露台是对很多人孩童时期梦想中“小树屋”的隐喻,露台上投射着乔木斑驳的树影,人们可以全方位地体验梦中树屋的乐趣,也将重新思考树与其周边生活的关系。
 
建筑的主要材料概括来说为混凝土、泥浆和玻璃,对应场地中的重要元素石头、泥土和空气。然而,这些简单的建筑要素为住宅提供了一个十分舒适的氛围。
 
醒目的混凝土墙体、空中走廊以及首层混凝土地面追求时间的永恒性,同时令侧花园的植被以及乔木更加引人注目。设计也通过糅合墨西哥传统建筑元素如雕花镂空泥墙、后院铺、穹顶和手工马赛克瓷砖来唤醒对家的记忆。
 
这个住宅项目十分易于解读,流线及功能也非常实用。首层有一个两层通高的开放空间作为社交区域,相对较大的厨房中间为一个岛式用餐区,侧花园作为室内空间延伸的同时又提供了观赏乔木的不同角度。
 
空中走廊通往二层带有两个卧室的私人领域,人们还可以在二层通高的穹顶下体验宽敞的社交空间。二层的房间共享之前提到的露台,上面进行着乔木、人与天空之间的直接对话,成为整座住宅最为私密的空间。
 
为防止过分西晒,西立面较为封闭,而通透的东立面则可以接纳清晨的阳光。面向街道的一侧体量悬挑出来并由下面的V型柱和混凝土墙体支撑,这再一次隐喻了树木破土而出、被树叶笼罩的意象;而在一边与之交相辉映的是雕花镂空泥墙后若影若现的乔木,它留下了一些谜团吸引着人们进入到住宅内部去探索。



Authors:Alejandro Vargas, Christian Villanueva, Eduardo Tapia, Omar López
Collaborators:Oliver Fernando Arturo
 
Text description provided by the architects. The project’s protagonist it’s a great mesquite wich already has been growing in the land, the site has a much longer than wide proportions, therefore, and it was decided to enlarge the promenades inside the house in order to have the largest amount of living space, but withouth residual spaces.
 
 
 
This project was an exhaustive exercise of integration between the mesquite with the house, where the result was a synergy between the natural environment and the building, as well as a constant interior-exterior relationship. In this way we choose to respect the tree entirely without touching it or wrapping it , which resulted in a diagonal axis that gives us the longest side of the site, generating a deconstruction of the most common house typology in the area which is characterized by a parking space in front and a courtyard garden in the background, In this case the diagonal axis of the project gives us the opportunity to create two open gardens on the sides, separating us from the adjoining areas and giving lighting and ventilation to the whole house.
 
 
Following with the desire to incorporate the tree to every single space inside the house, a terrace emerges in the upper floor whose shade is generated by the foliage of the same tree, being able to live the element from all angles, taking the analogy of the "little tree house" that many of us dreamed of as children, this is a house made to contemplate the tree and live along with it.
 
 
The main materials of the project are in general terms concrete, mud and glass; elements that we relate to the stone, earth and air that are the essence of the site. Nevertheless, these become architectural elements that provides the house with a very cozy atmosphere.
 
 
The apparent concrete walls, the bridge and the concrete floor on the ground floor, seek timelessness and in turn give prominence to the vegetation of the side gardens and the tree itself. It also has been sought to incorporate traditional elements of mexican architecture such as mud lattices, zotehuela tiles, vaults and handcrafted mosaic, evoking the memory of the home.
 
 
The architectural program is easy to read and the paths are very functionals, on the ground floor we have the social area with a double height and an very open space, a fairly large kitchen with an island that serves as a dining room. And to the sides we have the gardens that allows to expand the interior space but also allows us to always keep in mind the view of the mesquite from different frames.
 
 
Upstairs we find the private area with two bedrooms that are connected through a bridge from which we can appreciate the spaciousness of the social area through the double height with the vaults.  These rooms share a terrace already mentioned, and through which we can have a direct dialogue between the tree, the person and the sky, being perhaps the most intimate space.
 
 
The façade closes to the west to protect the sun from the southwest and breathes through the east, illuminated by the morning sun. Towards the street we have a volume that is supported by a pair of inclined columns and by a concrete wall, again we have an analogy of the tree that emerges from the earth and is covered by its foliage; on one side and coexisting , we have the great tree in the foreground partially dressed by a lattice that from the outside allows us to appreciate it but leaves some mystery to invite you to explore the space from the inside.
 

要发表您的看法,请先登录