共 35+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

编辑导读:这是一座带有中央庭院的住宅楼,底下两层为2层高的联排住宅,而上面5层则是公寓。中央庭院让这里的空间变得更加宜居:自然通风、充满了自然光。(经典值评价:7.2)
项目概况:
建筑设计:Fugère architecture
地点:加拿大,魁北克(190 Rue D'Aiguillon, Québec, QC G1R 1N7, Canada)
主持建筑师:Claude Fugere/ Carolyne Le Gallais
建筑面积:19500.0 m2
完工时间:2017
照片版权:Jonathan Robert
 
项目简介:
来自建筑师的介绍。Tandem 是一栋5层楼的住宅楼,位于老魁北克地区附近非常活跃的Faubourg St-Jean,该建筑一直备受争议。如今,一个曾被认为是该地区城市肌理的划痕的停车场,被新的建筑赋予了新精神。
 
建筑在 Saint-Jean 街,一楼提供当地商店和设施,为社区创造一个美妙的邻里精神。Tandem 提供了11套2层楼高的俯瞰着 Richelieu 街的联排住宅。 而位于楼上的公寓享有项目中心的室内庭院,这使每个单元都可以享受由每间公寓两端开口创造的通透感。一系列外部通道还容许每个公寓有自己的私人入口。
 
在设计 Tandem 项目的过程中,建筑师考虑了许多要素以满足当前可持续发展和致密化的要求,例如:建筑物的朝向,庭院的植被,门窗的选择和方位以及大部分表面覆盖着植被的白色屋顶,这将减少热岛效应和项目的生态足迹。The Tandem 还提议了一个有助于整个建筑的自然降温的垂直花园作为隐私屏障。 东立面融入了植物墙以确保与庭院的连续性。
 
院子的几何形状根据太阳的路径进行调整,以最大限度地利用自然光。 屋顶上的单位体块从庭院向后缩置,尽可能减少太阳光阴影。 此外,内庭院的布局通过优化,为居住者提供了通风良好和充满自然光的居住区,从而减少了人工照明和机械冷却的能源消耗。
 
新建筑的材料表达呼应了街区独特的材料元素。,金属与木材结合的玻璃通过此项目,得以用当前的建筑语言表达。 建筑物的上部设计有轻微的金属外层,与邻里屋顶保持一致。 在阳台的内面则参考了邻近房屋的凸窗,使用了仿木材料。 



Architectural Team:Andrée-Anne Lemieux, Ashraf Mohamed Ahmed, Benoit Ruelland, Yannick Beaumont-Pelletier, Alexandra Audet

Structural Engineer:CIME consultant

Text description provided by the architects. The Tandem is a 5-story residential building located in the very animated Faubourg St-Jean nearby the Old-Quebec area. The site has been the subject of many debates over the years. A car park, considered as a scratch in the urban fabric of the area, was now given new spirit with the new building.
 
 
On Saint-Jean Street, the ground floor offers local shops and facilities to serve the community and to provide the necessary actions to create a great neighborhood spirit. The Tandem offers eleven 2-story townhouses overlooking the Richelieu Street. Appartements on the upper levels enjoy the indoor courtyard in the center of the project that allows every unit to benefit from a flow-through effect, created by the openings at both extremities of each apartment. A system of exterior gateways also allows each apartment to have its own private entrance.
 
 
While developing the Tandem project, architects included a lot of elements to meet the current requirements of sustainable development and densification. For example, the orientation of the building, the vegetation on the courtyard, the choice and the positioning of the doors and windows, as well as the white roof with large surfaces covered with vegetation, will reduce the heat island effect and the ecological footprint of the project. The Tandem also proposes a vertical garden as a privacy screen, which contributes to the natural cooling of the whole building. The East fa?ade integrates a vegetal wall to ensure continuity with the courtyard.
 
 
The yard’s geometry has been modulated according to the sun\'s path to maximize natural lighting. The units volumetry on the roof is set back from the courtyard to minimize sunlight shadows. Also, the layout of the inner courtyard reduces the energy consumption of artificial lighting and mechanical cooling through the development of housing which provides their occupants living areas well ventilated and flooded with natural light.
 
 
The material expression of the new building is a response to the distinctive elements of the neighborhood. The brick, the metal, the glass conjugated with the wood are thus expressed through the project by a current architectural vocabulary. The brick is used in the foundation of the building and in the treatment of townhouses. The upper part of the building is designed lightly with metal coatings such as Canadian sheet metal, a nod to the roofs of the neighborhood. A wood-like material is used on the inner faces of the balconies, a reference to the oriels of the neighboring houses.

要发表您的看法,请先登录