项目概况:
建筑设计:Rural Urban Framework
位置:中国湖南省湘西保靖县 (Baojing, Xiangxi, Hunan, China)
主持建筑师: Joshua Bolchover and John Lin
设计团队:Joshua Bolchover and John Lin, Rural Urban Framework (RUF)
建筑面积:1450.0 平方米
设计时间:2011
照片版权:Courtesy of Rural Urban Framework (RUF)
总造价:272,000 USD (1,697,250 RMB)
单位造价:1170元/平方米
委托捐助者:香港沃土發展社

项目简介:
目前中国的乡村医疗面临众多的挑战。相比于那些在城市区域设置的医疗机构,乡村医疗一般都是不利的。政府补贴、医生和医院收入的增加也导致了滥收费和不必要的治疗和检查。该项目由香港慈善机构和农村发展研究所赞助,这个计划包括设计中国的首家慈善医院,同时帮助培养对于乡村医疗的新态度。

与慈善机构和湖南昂洞村紧密合作,我们旨在建立一个农村医疗卫生建设的模型,用以支持多方面对农村医院管理和看护的先进改革。这包括为目前机构提供基本的必需品,一些简单的候诊室。此外,在中国看到的大部分机构,如学校和医院,都是封闭管理的,而我们则希望把医院重新打造成为公共友好的空间。

医院的设计从它的传统形式被重新定义开始。这个设计始于一个简单的策略,用一个连续坡道的形式为各楼层提供无障碍通道。一个宽敞的坡道与大楼中间形成了一个开放的中央庭院空间供公众使用,它提供座椅区的同时,也改善了空间循环。在地面上,庭院提供座椅并且额外的休息空间也可以作为一个室外等候空间。这些所有形成外立面的材料是由回收的砖块组成,位于侧面的内部螺旋形的走廊是由混凝土定制设计而成。虽然混凝土砌块从远处看起来似乎很普通,但这些砖块是在一个柔韧的胶膜里被铸造的。因此庭院表现出了柔软和平滑变化的质感,在阳光下产生柔软多变的阴影。

(本文贡献方:archdaily,iarch,Rural Urban Framework官网;组织:树状模式)
From the architect. Rural healthcare in China currently faces a multitude of challenges. Rural institutions are generally unfavourable compared to those in urban locales. Government subsidies and the raising of doctor and hospital incomes also lead to overcharging and needless treatments and exams. Commissioned by a Hong Kong charity, Institute for Integrated Rural Development, this project involves designing China’s first charitable hospital whilst helping foster a new attitude toward rural healthcare.

Working closely with the charity and government in Angdong Village of Hunan Province, our task was to develop a model rural health care building capable of supporting the many progressive reforms on rural hospital management and care giving. This includes providing basic necessities absent in current establishments, some as simple as waiting rooms. Additionally, seeing that most institutions in China, such as schools and hospitals, are walled off and managed as contained programs, we were interested in re-introducing the hospital as a publicly-friendly facility.

The program of a hospital is re-configured from its conventional form. The design begins with a simple strategy to provide a continuous ramp access to all floors. A wide ramp allows for seating and improves circulation. This also creates a large central courtyard space open for public use. At the ground level, the courtyard provides additional steps for seating and serves as an outdoor waiting area. Materials consist of both recycled traditional bricks, which form the exterior fa?ade, and custom designed concrete screen blocks, which flank the interior spiral passageway. Though from a distance they appear like the common type, these custom blocks are cast in a flexible latex mold. The resulting courtyard exhibits a soft and smoothly changing quality, casting variable shadows throughout the day.
已邀请:

要参与讨论请先登录注册