共 31+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

编辑导读:建筑的外立面采用了太阳能技术可作为整个建筑的能量供给装置,同时综合考虑了美观、能耗、技术、能源等因素,这个设计重新诠释了光电材料在建筑上的应用。(经典值评价:7)
项目概况:
建筑设计:Burckhardt+Partner AG
地点:瑞士,巴塞尔(Grosspeterstrasse 29 und 44, 4052 Basel, Switzerland)
主持建筑师:Andreas Kaufmann
建筑面积:29170.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Adriano Biondo
 
项目简介:
客户要求整个设计需要满足生态建筑的各项指标。这个项目的建筑外立面的设计灵感就来源于此。整个建筑的大部分能量供给来源于采用光电材料发电的建筑外立面。由于太阳能电池在瑞士不是很常用,瑞士建筑公司 Burckardt + Partner AG 通过在科技领域中的大胆尝试,重新诠释了光电材料在设计以及建筑上的应用。
 
整体建筑立面是由两个相互交错连接的结构构成,从外部看上去两个建筑体块朝着不同的方向延展出去。高耸入云的 Grosspeter 大厦位于城市中间通向SBB火车站最明显的位置。大厦的六层裙房包含酒店,会议室和一些办公区域。
 
为了满足客户对生态建筑的要求,建筑外立面上每一扇玻璃幕墙都只有一半是透明的。这样设计的目的是当玻璃面积减少时,整个建筑所消耗的热量就越少,同时,为了平衡白天室内外温差所需要供给室内的能量投入就会越少。
 
在具体设计这种特殊外立面的过程中,建筑师从技术创新上获得了很大帮助。“我们这个方案在立面上的设计促进了太阳能技术在建筑领域应用的重要发展。” Burckhardt+Partner AG 的项目负责人 Andreas Kaufmann 说到。在2014年以前,太阳能板的生产尺寸局限于标准尺寸,然而现在,厂家可以根据客户需求生产制作出方案需要的尺寸。
 
为了能够保证各楼层办公区域空间上的灵活性以及各楼层之间可以相互结合,所有出租的办公室都是按照基本的布局设计的。根据客户 PSP Swiss 地产的要求,整个项目有超过80%的面积需要预留作为办公区域使用。
 
Grosspeter 大厦的建筑外立面作为整个建筑的能量供给装置,不仅仅满足了客户对技术、能源以及美观上的要求,同时也传达出了在 Basel-Stadts 区城市密集化的情形下如何能有效地利用有限的土地资源的必要性。
 
Grosspeter 大厦已经获得了一些关于能量与建筑结合设计类的奖项。该项目还荣获了2017年最佳瑞士太阳能建筑奖(新型建筑类别)。此外,这个项目还获得了 Prixforix 2018 三等奖和 2018 Sun21 Faktor-5 评委会奖。



 Text description provided by the architects. The prerequisite of the client was that an in all respects sustainable building should be designed. These aspirations are particularly expressed in the fa?ade, as the integrated photovoltaic elements generate enough electricity to cover a large part of the energy requirements. As the solar cells are almost unrecognisable the Swiss architects Burckhardt+Partner AG could reinterpret the otherwise seen as technoid expression of these elements into an item of design and architecture.
 
 
The rigorous design of the fa?ade of the two interlocking structures impresses already from afar. The Grosspeter Tower expands the skyline of the city at a prominent location along the railroad tracks leading to the SBB train station. Within the six-storey base are a hotel, conference rooms and office spaces; the almost square tower offers additional office spaces. The design of the fa?ade concept is the result of the condition by the client that only half of the fa?ade itself should be transparent. The smaller the area of glass the lesser the heat loss and input, which at the same time creates a good balance between utilisable daylight and agreeable indoor climate.
 
 
During the realisation of this extraordinary building the architects benefitted from a technical innovation. "Just as we started the design of the fa?ade a significant development within the solar power market was made" says Andreas Kaufmann, project architect with Burckhardt+Partner AG. The solar elements, which up to 2014 were only available in standardised dimensions could now be manufactured according to client and project specifications.
 
 
In order to keep the floor plans of the office units flexible and to allow them to be joined over several floors all tenant offices are provided in a basic fit-out. According to the client PSP Swiss Property more than 80% of the available spaces are already let or reserved.
 
The Grosspeter Tower, whose facade is basically a power plant, does not only set a statement in technical, energetic and aesthetic aspects, but is in addition also an expression of the necessary urban densification and efficient use of the limited availability of land in the canton Basel-Stadt.
 
Several awards have already been bestowed upon the Grosspeter Tower for its energetically exemplary measures combined with the classic, timeless architectural language. It received a prize for the Best Swiss solar architecture 2017 in the category new builds. Besides winning the third prize in the Prixforix 2018 it also won the jury prize of the sun21 Faktor-5 award 2018.
 

要发表您的看法,请先登录