共 19+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

编辑导读:屋顶上的加建采用了很轻的竹材料,本土性十足,又性价比极高地实现了标志性外观——巨大的穹顶结构。(经典值评价:7.2)
项目概况:
建筑设计:VTN Architects
地点:越南(Vinh, Nghe An, Vietnam)
主持建筑师:Vo Trong Nghia, Nguyen Tat Dat
建筑面积:687.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Trieu Chien
 
项目简介:
这是一个将位于越南中北部荣市市中心的7层混凝土建筑的顶楼和屋顶改造成咖啡厅的项目。
 
人们可以从这些楼层向外看到周围的低层住宅,而朝向河流更远的地方,有着宏伟的森林和各种老建筑。
 
这一地带的许多建筑物都在越战中受损,它们大多也都以欧式殖民地风格进行了修复。现在,无论高度如何,一些建筑仍旧模仿着这种外观风格。
 
客户要求我们不改变现有建筑的外观,但同时要创造一个独特而有吸引力的附加设施,将该建筑改造为城市的地标。
 
我们面临的挑战是如何通过插入独特的由当地材料构建的新结构来对建筑产生影响。
 
在研究了,石等几种当地材料后,我们选择了竹子。根据我们的经验,我们知道我们可以在这种热带地区很轻易的获得竹子,而这可以减少我们的施工时间和预算。在这个项目中使用竹子的本质是“轻”,因为少数几个工人就能举起竹子并可以很轻松的通过起重机运输到最高层。
 
此外,我们可以在不添加任何额外结构支撑的情况下安装竹结构。
 
对于7楼(顶层),我们用竹材覆盖了现有的混凝土结构,将其转化为可创造空间品质的元素。由于天花板上也覆盖着竹子,因此城市中的行人可以从街上识别出空间。
 
我们用了10个竹柱子来隐藏现有结构,然后又额外加了4个竹柱子。这些柱子优雅地将空间分成不同的私人区域。 洞穴般的空间永远不可能在其整体上体验,但每个地方都可以看到周围的城市。
 
人们可以在城市的任何地方认出屋顶上巨大的穹顶结构。屋顶顶部的俱乐部被打造为荣市所有居民的聚会空间。
 
屋顶上的穹顶和矩形体量很适合现有的L形平面。 矩形的体量对老体育场和美丽的城市景观进行了框景。此外,它还连接了两座向城市开放的拱形竹结构。



Design Team:To Quang Cam, Le Hoang Tuyet Ngoc, Takahito Yamada
Bamboo Contractor:VTN Architects
 
Text description provided by the architects. This renovation project includes a café on the last floor and the roof top of a 7th floor middle-rise concrete building located in the city center of Vinh city in the middle north of Vietnam.
 
 
From these levels one has a great view over the surrounding low-rise houses, towards the river, magnificent forest scape and various aged buildings.
 
 
The buildings in this area were damaged by the Vietnam War. Most of them were also renovated with colonial style fa?ades inspired by European designs.Nowadays, regardless of their height, some of the buildings still imitated this kind of the fa?ade style.?
 
 
The client required not to change the envelope of the existing building, but create a unique and attractive addition that change this building into an icon of the city.
 
 
The challenge was to create an impact on the building by inserting a new structure with unique and local material.
 
 
After studying several local materials such as brick, stone, etc we chose bamboo to work with. Through our experience, we know bamboo is easily to access in this tropical climate which reduces construction time and budget. The essence of using bamboo in this project is “lightness”. As bamboo which can be lifted up by a few workers and easily transport to the highest floor by a crane.
 
 
In addition, it is possible to install the bamboo structure without any additional structural support.?
 
 
For the 7F (top floor), we covered the existing concrete structure with bamboo material, it converted into an element that creates spatial qualities. Because the ceiling is covered with bamboo as well, pedestrians in the city can recognize the space from the street.
 
 
There are 10 bamboo columns to hide the existing structure and 4 additional columns. These columns elegantly divide the space into diffrent private areas. The cave-like space can never be experienced in its totality, but every place has a view to the surrounding city.
 
 
The enormous dome structure on the roof, which can be recognized from any place in the city, a roof top club is created as a gathering space for all the inhabitants of Vinh city.
 
 
The dome and rectangular volumes on the rooftop fit in the existing L-shaped space. The rectangular volumes generate a framed view on the historical stadium and the beautiful cityscape. Moreover, it connects 2 vault bamboo structures, that open up to the cityscape.

要发表您的看法,请先登录