共 11+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

编辑导读:曲线形的立面,宽大外廊式的阳台,层与层之间的分离,整个建筑宛如纯白丝带般地“蜿蜒”,充满了雕塑感。建筑同时与场地呼应。(经典值评价:7.1)
项目概况:
建筑设计:PietriArchitectes
地点:法国(Marsella, France)
建筑面积:8574.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Luc Boegly
 
项目简介:
光洁的曲线条带型立面、木质隔板划分的丝带般宽大外廊式阳台……这是坐落于鹰山脚下,由建筑师 Jean Baptiste Pietri 的工作室团队主持设计,拥有145间公寓的新项目。马斯喀特山脉海湾冲出的石头赋予了该项目名称的灵感:La Crique。
 
位于法国马赛九区,西班牙路(Chemin du Royd’Espagne)与路易·皮奥蒂大道(Boulevard Louis Pierotti)交汇处,项目由两栋不同的单体建筑构成,周围植被茂密。每一栋公寓楼都轻松地落于场地上,与现有的高差结合得十分自然。东边的体量较矮,不仅与周边地势相协调,也使视觉上的压抑感与突兀感最小化。雕塑感的体量在场地上蜿蜒,并扣合出一个相当大的绿地,也是这片场地上的主要植被区。
 
端部的墙体以及平面上起伏交错的露天创造了回应周边山势地形的连结。在北边西班牙路沿街面处,建筑组团创造了一个“裂口”,唤起人们对于卡朗格沿岸(calanques)的记忆,并向城市展示着一种遍布地中海常绿矮灌木(garrigue)的花园景观。通往两栋公寓楼门厅的路径围绕场地中心设置,略微低于私家道路,为居民提供日常享受自然的机会。
 
与山脉平行的北向露台保证了全年最佳的采光,露台上布置有种植树苗的花坛,并从底层到屋顶逐层后退。该项目如同镜子般反映了场地最本质的特征。
 
La Crique 公寓在一个复杂的地理环境中,用简单的材料回应了明确的补助购买计划。它几乎囊括了一个极度慷慨包容的建筑师所有的设计技巧,两栋看起来平凡朴素的大楼被建筑师精心赋予了额外的交流与对话;分配给每套房间的室外空间非常富足,周边景观的特质也被巧妙地反映在设计中,光被给予其应有的地位,而关于这个项目的所有细节都在见证着对马赛城市身份的重新思考。



Acoustic engineer:BET Yves Garnier
SPS Coordinator:Surbat
Geotechnics:Sol-essais
Structural engineer:ICES BTP
Landscaper:Thomas Gentilini
Technical inspection agency:Alpes Contr?le
Main contractor:Eiffage Construction Provence
Client:Constructa / Eiffage Immobilier

Text description provided by the architects. Luminous, curvilinear facades, ribbons of generous balconies separated by wood panels… At the foot of the Montagne de l’Aigle, Architect Jean-Baptiste Pietri’s studio has created a new programme of 145 apartments, a stone’s throw from the coves of the Massif des Calanques that gave the project its name: La Crique.
 
 
 
Located in Marseille’s 9th arrondissement, where Chemin du Roy d’Espagne crosses Boulevard Louis Pierotti, the project’s buildings form two distinct units, surrounded by dense vegetation. Each sits effortlessly on the land, totally in keeping with existing elevations. The first volume to the east is set slightly lower, allowing it to follow the natural lie of the land and minimizing its visual impact. The sculpted volumes snake over the site and interlock to create a sizable green space, the real planted centerpiece of the plot.
 
 
The end walls with their staggered terraces create tiers, echoing the mountainous topography nearby. To the north, along the Chemin du Roy d’Espagne, the building’s line has been interrupted, creating thereby an “inlet”, reminiscent of the calanques and revealing a landscaped garden of Mediterranean garrigue. Access to the hallways of the two buildings is set in the center of the plot, slightly below the private road, allowing residents daily enjoyment of the greenery.
 
 
Also in line with the hills, the north-facing terraces which guarantee superb luminosity all year round are adorned with plant pots containing trees, and gain gradually in depth from the ground up to the roof. The project thus mirrors the fundamental characteristics of the site it is set in.
 
 
Built in a difficult geographical environment, in the context of a straightforward help-to-buy scheme, with simple materials, La Crique encapsulates all the know-how of the architect, who, with great generosity, designed two seemingly ordinary buildings, yet managed to incorporate an extra share of heart and soul. The exterior spaces allocated to each apartment are more than generous, the specific characteristics of the surrounding landscape are deftly reflected in the design, light has been given its rightful place: everything about the project bears witness to a new way of thinking Marseille’s identity.
 
已邀请:

要发表您的看法,请先登录