共 24+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

编辑导读:基地上原有的混凝土建筑被保留了,新建筑采用了轻型木结构并放置在原建筑上。木建筑显得简洁而有韵律,还有天窗……(经典值评价:7.2)
项目概况:
建筑设计:Helen & Hard
地点:挪威,格里姆斯塔(Grimstad, Norway)
主持建筑师:Reinhard Kropf, Njl Undheim, Jana Kocjan
建筑面积:2200.0 m2
完工时间:2017
照片版权:Helge Eek, Sindre Ellingsen 
 
项目简介:
格里姆斯塔(Grimstad)新图书馆坐落于中心滨河带,处于新城中心与老城之间。图书馆的设计意图是不仅为阅读、借书提供场所,并且为举办多种文化活动创造社交据点。图书馆对所有人都开放。
 
场地上原有的建筑及有限的预算为项目带来限制,但设计师将限制转化为了积极因素。原有结构被部分保留,并作为轻木新结构的基础支撑。图书馆紧凑的小体量合理采用木结构,间距3m的木架被放置在原有的混凝土建筑之上。
 
图书馆共有三层,二层为图书馆主要功能,三层为一个僻静的儿童天地,行政办公区在一层。建筑还包含了一个咖啡厅、一个报告厅和多处展览空间。这些功能空间均离卫生设施很近,开展夜间活动时方便单独封锁。
 
通过竖向开口的北立面、预置的东立面和格栅嵌板的西立面,设计者创造了立面的多变和活力。这些立面向城市描绘着室内的活动,为建筑沟通新旧城区提供可能。



Text description provided by the architects. The new library in Grimstand has a central, waterfront location. It lies between the old town and the new town center. The intention is for the library to not only be a place to read and borrow books, but for the building to become a social meeting point with the opportunity to host a variety of cultural events. The building is accessible for all.

The context acts as an important driver for the architecture. The building acts as a covered walkway connecting the old town in the north and new town center in the south. This passageway is filled with a public and cultural programme for all the towns inhabitants and visitors to enjoy.
 
 
An existing building on the site, together with the budget, formed a limited framework for the project. However, this limitation was looked upon as a positive; the old structure is partially kept and acts as foundations for the new light timber structure. The compact volume of the building has a rational timber structure. The timber frames are placed with a spacing of 3m on top of the existing concrete building.
 
 
The building is organized over three floors. The main library functions on the first floor with a secluded children’s area on the second. The administration is found on the ground floor. Additionally the building houses a café, auditorium and exhibition spaces. These are in close proximity to toilet facilities making it possible to close off this zone for evening events.
 
 
By varying the vertical north-facing openings between the prefabricated east and west facing panels makes a dynamic fa?ade. This portrays the interior movement, while the building negotiates between new and old.
 
已邀请:

要发表您的看法,请先登录