共 34+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

编辑导读:不规则的场地上,带有越南本土文化的住宅,房间内部被设计成了一个连续的大空间,有限的内墙,让自然风可以充足地流动,而两侧斜屋顶的天窗,让自然光可以抵达住宅深处。(经典值评价:7)
项目概况:
建筑设计:NH Village Architects
地点:越南,河内(Vietnam)
建筑面积:150.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Hiroyuki Oki 
 
项目简介:
该场地位于河内市中心附近的典型高密度区域,这里曾是旧农业村的住宅区,现在正处于城市化的过程中。该地区的特征是土地往往分成小块,形状不规则和狭窄的道路通道。
 
该场地面积仅为41平方米,巷道宽度仅为1.3-1.5m,只能让摩托车进入。这些条件对我们设计一个自然通风良好并尽可能将自然光线带入房间的建筑提出了挑战。我们还希望通过设计,在保持安全性的同时,能够允许业主从建筑内部享受外部纷乱的城市景观。
 
我们在这个项目中面临的另一个挑战是,我们试图通过重新质疑房子中每个房间的功能,来重新定义越南常见的管式房屋的生活方式。在越南文化中,祭坛空间是一个非常重要和庄严的地方。几乎所有的传统房屋都是单层房屋,有三到五条网格线,祭坛被放置在中跨,靠近起居室之类主要活动区的正式空间中。
 
与此同时,在典型的管式房屋,即近几十年来流行的房屋类型中,祭坛空间通常位于房屋的最高层,难以进入并且通常与公共空间分开。我们尝试设计一个依然庄严但更容易进入的祭坛空间,使其尽可能地与家庭日常活动联系紧密。让祭坛周围环绕着自然光线,风和绿色植物。
 
房子的空间被设计成一个连续的大房间,并且引入了非常有限的内墙。这些曲线墙和楼梯优化了不规则场地空间的约束,并建立了多样化的空间,同时增添了一丝柔和。
 
在河内,人们喜欢在炎热的夏天打开窗户让凉爽的东南风进入。屋顶空间的设计使后屋顶部分比前部低得多,这使得风和光能够到达房屋内部的深处。安装两个窗户作为顶灯,能够控制房子里的风。主楼梯和走廊集中在后部,使空间具有从下层空间到祭坛室的流动性。第一层和第三层的卧室可以通过窗帘灵活地打开或关闭,从而区隔公共空间,这使得房屋尽管占地面积有限,但仍能感觉到开敞。
 
立面设计有许多椭圆形的洞,既能自然照明,又能保证房屋的安全。而不需要像该地区的其他房屋一样在窗户上使用钢筋。它还从内部模糊了外部混乱的城市景观,并使内部空间与外面活泼的小巷空间之间保持着柔和的连接。



Lead Architects:Tran Dai Nghia, Nguyen Phuong Hieu, Pham Thu Trang, Ha Vinh
Construction management:Vu Hong Diep
 
 
Text description provided by the architects. The site is located in a typical high density area near the center of Hanoi. What used to be the residential area of old agricultural villages , is now under the process of urbanization. The characteristics of the area are land that tends to be divided small, in many irregular small pieces and narrow road access. The site is only 41 square meters with dimensions 4x12.2x2.6x12.4m and the alley approach is only 1.3-1.5m wide, only enough for motorbike to access. These conditions challenge us to design a house that can be good at natural ventilation and bring natural light into the house as much as possible. We also search for a design that allows the owner to enjoy the chaotic townscape outside from inside while maintaining security.
 
 
 
Another challenge for us in this project is that we tried to re-define the lifestyle in the tube-house typology so common to Vietnam by re-questioning the function of each room in the house. In Vietnamese culture, the altar space is a very important and solemn place. Almost all traditional houses are single floor houses with three or five grid lines and the Altar is placed in the middle span, in a formal space near the main activity of the house, like the living room. Meanwhile in the typical tube house - a house typology that is popular in recent decades - the altar space is often located on the highest level of the house. It is difficult to access and normally located separate from the common spaces. We try to design an altar space that is still solemn but easier to access, make it as closed to the family daily activities much as possible. The altar is surrounded with natural light, wind and greenery.
 
 
The space of the house is designed as one continuous big room and very limited inner walls were introduced. These curve walls and stairs optimize the space of the irregular site constraints and establish a diversity of space while adding a sense of softness.
 
 
In Hanoi, the South - East wind direction is preferred and people often open window to take inside during hot summer. The volume of the roof space is designed so the back roof part is much lower than the front, which allows wind and light to reach deep inside the house. Two windows are installed as top lights that help control the wind in the house. The main stair and corridor concentrate at this back and make the space flow continuously from the lower floor space to the altar room. Bedrooms on the first and 3rd floors flexibly open or closed with common space by curtain so that the house could feel open despite its limited floor area.
 
 
The fa?ade was designed with many?oval-shape holes that take natural light in while keeping security for the house without using steel bars on windows as is done for other houses in the area. It also blurs the outside chaotic townscape view from the inside, making the soft connection between the inside space and the lively activity in alley space outside.
 
已邀请:

要发表您的看法,请先登录