丹麦哥本哈根 Tingbjerg 图书馆和文化馆(Tingbjerg Library and Culture House )- COBE

编辑导读:整个建筑是一个楔形体量,沿街的一面采用了一整面的大玻璃立面,建筑形成了强烈的标识性;其它面则采用了格栅木覆面,建筑如同一个放大器,在吸引着人们……(经典值评价:7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:COBE
地点:丹麦,哥本哈根(Tingbjerg, Copenhagen, Denmark)
建筑面积:1500.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Rasmus Hjortshj - COAST
 
项目简介:
来自建筑师的介绍。2018年10月1日开幕后,Tingbjerg 图书馆和文化馆成为了丹麦哥本哈根的新地标。COBE 的目标是将该项目作为城市的催化剂和社会文化活动的建筑框架,从而促进当地社区的积极发展。目前,该社区是一个丹麦的边缘地区,犯罪率高,但也是丹麦现代主义建筑的基石。
 
“作为一个建筑师,非常荣幸能有机会在拥有丰富历史,由两位杰出人物丹麦现代主义建筑师  Steen Eiler Rasmussen 和景观设计师 Carl Theodor Sørensen 打造的 建筑。我们开始工作的门槛很高。我们想在 Tingbjerg 创造一个新的目的地,既通过材料和形状的选择尊重周围的环境,同时也创造出自己的强烈特征。我们的目标是让 Tingbjerg 图书馆和文化馆成为社会和文化的强进动力,” COBE 创始建筑师 Dan Stubbergaard 表示。
 
Tingbjerg 图书馆和文化馆被设计成一个大的楔形外壳,最窄的地方只有1.5米宽。它作为 Tingbjerg 学校的扩建部分,倾斜的屋顶一直延伸到学校的入口。通过镶嵌在楔形宽立面上的透明玻璃立面,内部的活动可以“读”出来,很像老式的排字箱。事实上,这种类型设置的想法启发了大玻璃立面的设计,在这里,建筑的居住者可以在多功能房间里参与各种各样的活动。
 
建筑的中心由楔形的形式定义,它变成了一个开放的门厅,作为一个统一的大空间向建筑三维延伸。在项目的四层有壁龛和阳台的移动地板让人想起山坡上的小村庄。该设计使用户能够参与社会活动,简单地观察正在发生的事情,或在壁龛中找到一个安静的位置。
 
为了与 Tingbjerg 丰富的现代主义建筑语言保持一致,COBE 选择了在附近建筑上使用的材料。长条黄块和倾斜的屋顶向历史环境致敬。室内覆盖着温暖的胶合板,与室外的长条黄砖块形成对话。构思了一个无缝的外壳,试图融入其中,但也挑战了Tingbjerg 的重要性和正式表达。
 
Tingbjerg 本身的社区建于1950年代由建筑师 Steen Eiler Rasmussen 和景观设计师 Carl Theodor Sørensen 设计。他们的概念是一个现代化的社区,有自己的学校、教堂和住房区——所有这些都是用温暖的黄色砖块建造的,周围是绿色的休闲区。Eiler Rasmussen 的概念是为了提供比拥挤的市中心更高的生活质量,在那个时候,市中心的生活条件拥挤,而且往往不卫生。
 
自建成以来,Tingbjerg 作为模范社区的声誉已经严重下降,如今,该社区已被丹麦政府列入高犯罪率的边缘地区名单。与此同时,Tingbjerg 被列为具有民族意义的领域,Eiler Rasmussen 的作品被视为丹麦现代主义的基石。

Interior Designer:Rune Fjord Studio
Landscape Architect:Kragh & Berglund
Engineer:S?ren Jensen Consulting Engineers
Contractors:C.C. Bruun Enterprise, Kemp & Lauritzen and Juul & Nielsen
Resident involvement:Ramb?ll Architecture
Clients:The City of Copenhagen and the housing corporations fsb and SAB

Text description provided by the architects. With the opening October 1, 2018, Tingbjerg Library and Culture House is a new landmark building in Copenhagen, Denmark. COBE’s aim is for the project to serve as an urban catalyst and an architectural framework for social and cultural activities, thereby contributing to a positive development of the local community - currently a marginalised area with high crime rates but also an architectural cornerstone in Danish modernism.

“As an architect, it is an honour to have the opportunity to build in Tingbjerg because of its rich architectural history, created by two prominent figures in Danish modernism, architect Steen Eiler Rasmussen and landscape architect Carl Theodor S?rensen. Before we even began our work the bar was set high. We wanted to create a new destination in Tingbjerg that respects both its surroundings through choice of materials and shape while at the same time creating a strong identity of its own. Our ambition was for the Tingbjerg Library and Culture House to become a social and cultural engine,” says Dan Stubbergaard, architect and founder of COBE.
 
 
Tingbjerg Library and Culture House has been conceived as a large wedge-shaped shell and at its narrowest the building is only 1.5 metres wide. It has been built as an extension to Tingbjerg School with an angled roof sloping down to the school’s entrance. Through the transparent glass facade inlaid into the wide face of the wedge, the activities inside can be “read” much like an old-fashioned typeset case. In fact, the very idea of the type-set case inspired the design of the large glass facade, where the building’s occupants can engage in a myriad of activities and events within multifunctional rooms.
 
 
The heart of the building is defined by the wedge form - that becomes an open foyer - extending three-dimensionally into the building as a grand unifying space. Shifting floor plates with niches and balconies on the project’s four levels are reminiscent of a small mountain village clinging to a hillside. The design makes it possible for users to participate in social activities, to simply observe what is happening or to find a quiet spot within a niche.
 
 
In keeping with Tingbjerg’s rich modernist architectural language, COBE has chosen materials that have been used in the neighbourhood. The project’s cladding in yellow brick baguettes and its sloping roof pay homage to the historic surroundings. The interior is clad in warm wooden plywood lamellas that form a dialogue with the brick baguettes outside. Conceived of a seamless shell, that attempts to blend in, but also challenge Tingbjerg’s materiality and formal expression.
 
 
The community of Tingbjerg itself was built in the 1950s by the architect Steen Eiler Rasmussen and landscape architect Carl Theodor S?rensen. Their conception for the planned community was a modern neighbourhood complete with its own school, church and a housing area - all constructed with warm yellow brick and surrounded by green recreational areas. Eiler Rasmussen’s idea was to offer a higher quality of living than that of the congested city centre, which at that time offered cramped and often unsanitary living conditions.
 
 
Since its inception, Tingbjerg’s reputation as a model community has severely declined and today the neighbourhood is on the Danish government’s list of marginalised areas with high crime rates. At the same time, Tingbjerg is listed as an area of national significance, and Eiler Rasmussen’s work is regarded as a cornerstone in Danish modernism.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲











已邀请:

要发表您的看法,请先登录