共 20+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

编辑导读:室内空间与建筑形态的协调和对话,流畅的室内空间,强调简单透明平等的状态,再加上丰富的空间体验……(经典值评价:6.6)
项目概况:
建筑设计:hyperSity
地点:北京,银河SOHO(Galaxy Soho, Beijing, China)
主持建筑师:Yang Shi, Shaojun Li
建筑面积:3500.0 m2
完工时间:2017 
 
项目简介:
项目委托人是一家年轻的互联网金融公司,公司传达的主要理念源自“让金融有温度”。业主强调做一个简单透明平等的办公空间是在设计之初给的前提条件,因此,整个设计的整体概念强调平等自由的状态,去掉传统办公隔间,从而降低围合感。
 
在文化和社会层面上,我们已经不再处于一个机械化办公时代,营造放松的、作坊式的和资源整合的工作场所是当下办公空间的集体实验。在这个大前提下,唤醒位于北京银河SOHO内的这个以人为本的工作空间产品诞生。整个办公室的特点是带有弧线的个性化空间设计,不再局限于传统的内向化和隔离化的工作模式,而是希望打造如同公园和游乐场般的愉悦心情生发之地。
 
办公室的平面布局是环形不规则的,原始结构带有许多斜向的柱子,为空间布置上带来很大的限制。首先我们将不同的功能办公空间体量化,如办公室,会议室,孵化器,展厅和贵宾洽谈室等落实在三维的空间组团中。并通过便捷的交通空间让工作人员可以快速到达和使用效果。 其次,在原始平面不是方正规律的情况下,利用许多边角空间形成点状的,有一定功能性的体块。手法如通过打造卡座,休息区和嵌入式的座椅等空间,把设备间和原有不协调的弧形隔墙隐形化,使得整个空间更加流畅,功能性更强,并大大提高使用面积。
 
设计不但在平面上做到灰空间的设计,在局部对层高要求不高的功能体块区域进行竖向空间的设计。如在某些会议空间的上方搭建二层,构筑榻榻米形态的坐卧空间。又如在一些公共开放讨论区,通过上下高差形成高台,加入游乐园滑梯等元素,为在此交流的人们带来更丰富的空间体验。
 
整合的功能空间容器在弱化现场条件的局限外,更凸显原有的建筑特点,合理解决原始的空间效率并不高的问题。在这儿,有协同合作的,有紧凑的,有私密角落的,即充分的用空间体量来营造与情感互动的区域,达到多层次场景交叠的状态。
 
可以说,整个设计在室内改造空间上处理与原有扎哈哈迪德的银河soho建筑达到肌理和体量上的协调和对话。而在材料选择方面,大部分空间采用了简洁的木饰面材料处理,并用金属定制异形工位,展示清新自由的状态。局部使用半透明和透明玻璃隔断增加透明化,最终达到工作情景流动性与相互渗透。



Design Team:Yang Shi, Shaojun Li, Mofei Li, Ou Dong

Text description provided by the architects. The client of the project is a young Internet finance company. The main idea of the company is derived from "let finance have temperature". The company CEO emphasizes that making a simple, transparent and equal office space is the precondition given at the beginning of the design. Therefore, the concept of the design emphasizes the status of equality and freedom, to remove traditional cubicles and the sense of containment.

As a experimental work to pursue a relaxed, local, and resource workplace in the post-industrial era, the whole office is personalized curvy pattern following the concept of Galaxy Soho designed by Zaha Hadid. Instead of being confine to a traditional introversion and isolation mode of working division, it is a desire to create a happy mood like a park and a fairground.
 
 
The layout of the office is a circular form, with a lot of diagonal columns in the original structure. Firstly, the architect quantified different functional space into three-dimensional box, such as the working area, meeting room, incubator, exhibition hall and VIP room, etc. The traffic space allows people arriving any place efficiently. Secondly, lots of irregular corner spaces were shaped by creating resting area to hide the original partition wall.
 
 
The design inserts vertical levels locally for the production of multi-activities. For example, in some public discussion areas in lower levels, a high platform is formed in the upper levels. Park elements such as a slide board are added to bring a richer experience.
 
 
The integrated functional space containers has weaken the limitations of site conditions, and highlight the original architectural features, to reasonably solve the problems of low spatial efficiency. Hereby, there are cooperative, compact and private corners, to create the area of emotional interaction, and achieve the state of multi-level scenes overlapping.
 
 
The office interior design makes the coordination and dialogue with the physical quantity of the Galaxy Soho of Zaha’s architectural language. In terms of material selection, most of the space is paved with wooden finish and customized with metal. The partial translucent and transparent glass partition increases transparency, and eventually the work scene is fluid and interpenetrating.
 

要发表您的看法,请先登录