登录免广告

英国伦敦 Paxton 公寓楼(建筑改造)(Paxton House )- alma-nac

编辑导读:保障隐私,一系列折角阳台形成了富有动感的立面;而将部分入户交通的转折则消灭了完全北向的户型;非典型的公共交通流线的组织既方便入户,也压缩了交通空间……(经典值评价:6.8)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:alma-nac
地点:英国,伦敦(9 Cargreen Rd, London, United Kingdom)
主持建筑师:Caspar Rodgers
建筑面积:2495.0 m2
完工时间:2017
照片版权:Jack Hobhouse
 
项目简介:
来自建筑师的介绍。Paxton 集合住宅位于伦敦南部 Croydon 区的一个复杂场地内,该场地属于当地开放商。这里曾经是一栋空置的混凝土框架的旧办公大楼,它被寮屋居民占据使用。而现在,该建筑已经被精心改造成为一栋极具创新性的住宅,拥有四十三间公寓和一系列公共空间。
 
为了让每一间公寓都有好的朝向,建筑师避免采用中间走廊两侧公寓的布局形式。通过将套外交通架构化的设计策略,设计师实现了每间公寓都有双朝向的目标。
  
从平面布置上可以看出,公寓的主要起居空间都是沿着建筑南侧布置的。为了增加住户的私密度,设计师增设了一个有角度的阳台,作为私密空间与外部街道的过渡。这个折角的阳台,也为观赏附近火车驶过的景致提供了更好的视角。阳台使用的乙酰化木材可以保证更加持久的使用寿命。

每间公寓具有大进深和窄面宽,因此每个折角阳台紧密相连,形成富有动感的立面效果。为了与这种平面上的连续折角相呼应,也为了保证相邻两户住户间拥有更好的私密性,建筑师将阳台的栏杆也设计成了一侧高一侧低的形式。这样的设计不仅让建筑造型更加丰富,还让住户欣赏窗外的视野得以扩大。
 
有角度的阳台,以及将入户交通从建筑中半抽离出来的设计,消灭了完全北向的户型,让 Paxton 集合住宅中的每一间公寓都能享受到充足的阳光。
 
入口大厅设置在L型建筑的外部转角处。大厅空间嵌入到平面的中心位置,这样既方便入户,也压缩了交通空间。建筑师希望改变集合住宅中住户之间互不认识也不交流的状态。这样的公共空间设计,可以让整栋住宅的邻里关系更加和睦。
 
此外, Paxton 集合住宅在入口大厅一侧设有一片工作区,在顶层设有一间备用卧室。这些空间为所有住户共享。工作区除了与西侧的主入口相连外,还单独有一个南侧的入口,方便住户从 Cargreen 路直接进入。备用卧室可以满足住户生活的额外需求。建筑师还贴心地在顶层的公共屋顶露台设置了设备齐全的烧烤区。完善的公共服务设施让整栋住宅的社区氛围浓厚。
 
为了最大限度地减少外部入户走道对住户的影响,建筑师精确考量了走道的位置和尺度,并从照明和声学等方面进行了精细化设计。
 
走道铺装下层采用了儿童游乐场中常用的阻尼橡胶,以减少噪声。表层的材质色彩也经过了处理,并根据楼层的不同而变化。一层入口大厅采用灰色小方铺面,方砖材质一直延伸到庭院外,将内外空间的界限进行软化。
 
建筑一层设有八间单卧公寓和一间无卧公寓。二至四层设有九间单卧公寓和一间无卧公寓。五层包括三间两卧公寓、一间备用卧室和公共屋顶露台。
 
alma-nac 总监 Caspar Rodgers 说:“如果保持原有建筑的出入口设置和交通组织不变的话,设计会采用传统的中间走廊两侧公寓的布局形式。但是这样不可避免地会出现单朝向的北向户型。我们尝试了各种方案,希望让每一间公寓都能有双朝向。最终,我们选择了在北向将走道从建筑主体中剥离出来的方式实现了这一目标。走道距公寓的北向房间有一定的距离,并且进行了减震设计,最大限度地减少对于住户的影响。这样的交通系统设计也让流线更加明确。主要的公共服务设施集中在交通核心筒的周围,将分属各户的私人区域和住户共享的公共区域分离开来。”

开发商Joseph Homes 的发展总监 Mike Stott 说:” Joseph Homes 的产品研发团队和 alma-nac 设计团队密切协作,打造出了这一栋美观、实用且可持续的具有创新性的集合住宅项目。该住宅项目可以为买家和住户创造出更优质的使用价值。“

Form of contract or procurement route:Construction management
Structural engineer :Civic Engineers
MEP consultant:Integration UK
Planning consultant:Rolfe Judd
Project manager:Joseph Homes
CDM coordinator :Goddard Consulting
Approved building inspector:Greendoor
Construction cost:£5 million
Construction cost per m2:£2,004
Client:Joseph Homes
CAD software used:Archicad
Annual CO2 emissions :14.6kgCO2eq/m2

Text description provided by the architects. Paxton House is an innovative housing solution on a complex site, for Joseph Homes in Croydon, South London. Forty-three dwellings and a series of shared spaces have been carefully crafted to occupy an existing concrete-framed building, a former office block which had been left vacant and was being used by squatters.
 

Avoiding a traditional central corridor arrangement, the architects have achieved a very different type of apartment block. Through the design of an external circulation strategy, every single apartment has been created as dual aspect, with a south facing living space.
 
 
Along the building\'s tight perimeter, each room on the south facing elevation is a living space which makes use of an angled balcony that provides privacy and directs views over nearby train tracks. Here, acetylated timber ensures the sustainable longevity of the cladding. This tightly set, animated facade naturally led to an angled balustrade design, ensuring privacy from neighbouring apartments and adjoining gardens alike, while maximising vistas from inside.
 
 
Angled balconies and external circulation mean Paxton House can boast sun-filled apartments that avoid looking north.
 
 
Paired apartments share entrance lobbies, recessed into the centre of the floorplan, enabling the use of efficient, slim layouts. Such an approach allows flats to have a more neighbourly feel, representing a departure from the typically anonymous multi-unit residential living.
 
 
Furthermore, Paxton House offers a spare bedroom and workspace. These are shared by the whole building and the latter can be found as part of the building\'s generously sized lobby, accessed from Cargreen Road. The spare bedroom, which re-addresses the requirements of apartment living in London, can be found on the top floor where a shared roof terrace with a built-in bbq also resides, all of which complete the strong communal aspect of Paxton House.
 
 
To minimise the impact of external circulation, the walkway\'s design is specific in terms of its physical position, lighting and acoustic performance. These walkways adopt chipped rubber, commonly found in children\'s playgrounds, to ensure acoustic dampening and create a characterful, experiential mode of passage.
 
 
These routes through the building are defined by specific material palettes with floors being colour matched according to level. On the ground floor is brick paving which extends into a courtyard outside, softening the threshold between internal and external spaces.
 
 
The ground floor also houses eight one-bed apartments, a studio apartment and a shared living room-cum-workspace. The first, second and third floors offer nine one-bed dwellings along with a studio and the fourth floor comprises three two-bedroom apartments, a spare bedroom and shared roof terrace.
 
 
Caspar Rodgers, Director of alma-nac: "Given the existing footprint and building aspect, a typical approach of general arrangement - a central corridor servicing flats on either side, would have resulted in North facing, single aspect apartments. We approached the scheme differently. Setting out to provide every single apartment with both dual aspects, but critically, with south/southwest facing living rooms, we achieved this through the provision of an external circulation strategy. ?We designed an external circulation structure running across the north facing elevation, acoustically dampened and physically offset from the building to minimise its impact to occupants. This doubled as a services tracking route, increasing the available head-height within the apartments, and reducing issues of internal service transfer."
 
 
Mike Stott, Development Director at Joseph Homes: "The Joseph Homes design team, working closely with alma-nac, created an innovative design that is beautiful, useful and durable; thereby producing an offering in the area that created real value for local buyers."
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲










已邀请:

要发表您的看法,请先登录