丹麦哥本哈根南港学校 (South Harbor School )- JJW Arkitekter

编辑导读:巨大的台阶将学校与港口联系起来,既提供了宽广的室外活动平台,也将城市与学校完美地融合。建筑外观生动而有活力,这不仅仅是学校,还是文化聚集点的公共空间。(经典值评价:7.2)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:JJW Arkitekter
地点:丹麦(Denmark)
建筑面积:9500.0 m2
完工时间:2015
照片版权:Torben Eskerod, JJW Arkitekter
 
项目简介:
来自建筑师的介绍。JJW 建筑事务所的设计将城市与学校完美融合、连接,利用港口的特殊地理位置,将水边区域设计为露天教学区域。同时,不同大小的空间为不同规模的学生活动提供了场地,无论是学校庆典还是学生之间的小组学习活动都能得到满足。该学校的设计已获得包括2016年 WAN 教育奖在内的诸多奖项。
 
当 JJW 建筑事务所赢得建筑竞赛时,这个旧港区正在努力发展成为一个新型多功能区域,但一直缺乏一个元素。这个竞赛就是为建造一个既是学校,又可以作为文化聚集点的建筑物。
 
这个学校的设计包含了公共、半公共和私人空间,而室外区域则被设计为展开课外学习、娱乐和活动的空间。
 
为了使学校、社区和海港相互交融,一楼设有花园和城市广场。硕大的台阶将学校与港口串联起来,并可用作室外教室、孩子们的休闲区域以及哥本哈根市民的公共活动场所。
 
教学区域按照年龄划分为底层的低年级班级和上层的高年级班级,高楼层建筑为孩子年龄的划分和整合做好准备。通过这种方式,内部和外部空间的设计都考虑到了不同阶段的孩子的需求,并为他们提供在家一般的安全感。
 
为了给年幼的孩子提供足够的安全感,小班化的教学将给予低龄学生们足够的个人空间,而年龄大些的孩子们将共享一个占据两层楼的家庭区域。该区域将不会将孩子以年龄区分开来,所以各个年龄层的孩子们都成为这个大社区中的一分子。
 
这个建筑的特点就是生动的外观设计,这样的外观不久创造了更多变化,更承载着该建筑的教育功能。建筑是采用了相对普通的外墙材料——预制压缩矿棉板,并将其与外部的细料相结合,从而给人一种强烈而鲜活的表达。
 
充满活力的外观充当了高效智能的外墙。自动可开的窗户控制着夜间制冷,专门研发的降噪窗户更是保证了自然通风,而建筑外立面玻璃幕墙既可防太阳光又能作为寒冷季节里防止热量流失的屏障。外立面的最外层是由100%回收铝箔片制成,外立面的视觉效果会根据观看者的视角不同而改变。
 
该校园的设计符合 DGNB 方法中各个参数设定,该方法着重于技术、经济及社会的可持续发展。该建筑课后将被用于举办支持可持续发展的社会活动,例如户外的区域平时是学校的后花园,课后则会对公众开放。

Architects:JJW Arkitekter
Location:St?berigade, 2450 K?benhavn, Denmark
Engineer:NIRAS
Landscape:JJW Landscape / PK3 Landskab
Sport consultants:Keinicke & Overgaard Arkitekter
Major Contractors:B. Nygaard S?rensen A/S / G.V.L. ENTREPRISE A/S / Lindpro / Jakon A/S
Construction Management:Friis Andersen Arkitekter
Artistic project:Peter Holst Henckel
Area:9500.0 m2
Project Year:2015
Photographs:Torben Eskerod, JJW Arkitekter

Text description provided by the architects. JJW Architects invite the city into the school and connect the school with the city, while utilizing the harbor location by using the water as an extra classroom. At the same time varied spaces create numerous, different scale gathering opportunities for students – from the school assembly to intimate learning sessions between two classmates. The School has been awarded several awards including the WAN Education Award 2016.
 
 
When JJW Architects won the architectural competition this old part of the harbor area was being developed into a new mix-use quarter, but the area lacked an assembling element. The competition brief there for was to create a project that could function both as a school and a cultural gathering point.
 
 
The school is designed with a natural hierarchy of public, semi-public and more private spaces while the outdoor areas are designed so they can be used as additional learning, recreational and activity spaces.
 
 
To create an exchange between the school, the neighborhood and the harbor, the ground floor features a combination of school yard and a city square. The large staircase connects the school with the harbor and is used as an extra classroom, a recreation area for the pupils as well as a vivid public meeting place for the citizens of Copenhagen.
 
 
The school is partly age-divided with the junior classes at the bottom, while the upper floors, that house the older pupils, are prepared for age-division as well as age-integration. This way the internal and external spaces take into account what pupils at different stages of their lives are capable of handling and what makes them feel at home and safe. To provide a safe feeling for the younger children the smaller classes have their own home area with small clusters that are separated from the other pupils. The older pupils share a large, age integrated home area spread over two floors where the pupils become part of a larger community across age differences.
 
 
The building is characterized by a vivid fa?ade that not only creates variation but also underpins the buildings educational function. The architects have taken a relatively common fa?ade material, prefabricated compressed mineral wool panels, and combined it with outer fines – the result is a strong and living expression.
 
 
The vibrant facade acts as an effective and intelligent building envelope. Automatic openable windows controls night cooling, specially developed noise-reducing windows allow natural ventilation, and built facade screens serves both as sun protection and as additional heat buffer in the cold season. The outermost layer consists of 100% recycled lamellas in aluminum. The play in the fa?ade changes according to the position of the viewer.
 
 
The school follows the parameters in the DGNB-approach, which focuses on both the technical, economic and social sustainability. The use of the building after school hours supports the social aspect of the sustainable approach. As an example, the outdoor areas work as both school yard and public park.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲














已邀请:

要发表您的看法,请先登录