共 14+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

编辑导读:屋顶的加建,结构形式感十足,南面在玻璃砖、大理石的多层围护下减少热辐射,大理石的纹理和半透光让墙体跳跃,而室内暖色的木材更让空间不再单调……(经典值评价:7.1)
项目概况:
建筑设计:Harsh Vardhan Jain Architects
地点:印度,新德里(New Delhi, India)
主持建筑师:Harsh Vardhan Jain
建筑面积:42平方米(455.0 ft2)
完工时间:2018
照片版权:Niveditaa Gupta
 
项目简介:
来自建筑师的介绍。迪凡·伊·卡斯会客厅(Diwan-i-Khas)是莫卧儿(Mughal)王朝时期为尊贵观客而建的厅堂。通过对那个时代流传下来的少量图画中获得的图形线索进行分析,可以在类型学上得到建筑设计和构造的灵感。图画上的建筑多为靠着墙的厅堂,有时会有一些张拉起来的帷帐从厅堂中伸展出来。勒·柯布西耶(Le Corbusier)所设计的昌迪加尔国会建筑群,有着混凝土剪力墙支撑着的镰刀形状屋顶,也用与莫卧儿王朝的厅堂相似的形态兀立在巨型广场中。
 
此项目的要求是在天台上建造一个客厅,用于洽谈生意和接待客人,这和发生在迪凡·伊·卡斯会客厅中的活动非常相似。从客厅前方可进入天台花园。设计时对建于1960时期和1640时期的两个厅堂进行了些许参照。建筑形象的灵感来自于从厅堂中伸展出来的帷帐和昌迪加尔国会建筑群的巨型檐盖。
 
受到某些铁编大门的启发而设计的此客厅的结构,令人联想到让·普鲁威(Jean Prouvé)所设计的结构形式。而屋顶折叠成褶子状,延伸在入口旁边。
 
为了导入太阳光线,客厅的北立面和东立面设置了透明玻璃面。南面是大理石、空气层和玻璃墙组成的多层围护结构,以此来减轻热吸收。客厅上方木条制成的顶棚与硬木地板互相呼应的同时,流线状的纹理也衬托了入口的形式。
 
墙体所用的大理石是印度原产的,在阿姆巴吉(Ambaji)的矿场中开采所得。由于大理石的半透光性,密缝连接对称的石制面板纹路令人想起透过‘Shoji(障子)’的柔光。木制顶棚和地板增加了整个空间的暖色调,同时与铁和大理石形成对比。木制面板延伸进入一个船舱似的小房间,是客户的私人办公室。
 
我们的客户是一对来自于德里传统作坊式家庭的年轻夫妇。这个空间为他们提供了一个逃离源于他们所在的大家庭的责任和放松自己的机会。即是,一个光亮通风的,但仍是私人的“Pavilion”(客厅)。



Design Team:Dhawan, Sameeksha Gulati, Anahita Fotedar, Arushi Rana, Audarya Bansal
 
 
 
 
Text description provided by the architects. Diwan-i-Khas was the hall of special audience during the Mughal times. If we look at the image references that are available through miniature paintings of that era, we can infer from the typology for building design and construction. The structure presents itself as pavilion set against a wall. Often some tensile fabric system would serve as extensions to the pavilion. Le Corbusier’s Assembly Building in Chandigarh also creates a similar gesture towards the large plaza. The sickle shaped roof supported by concrete shear walls acts like the tensile extensions of the Mughal pavilions.
 
 
 
Even though the program called out for a living room on the terrace for conducting business meetings and entertaining guests, the activities are very similar to what could have taken place in the Diwan-i-Khas. This pavilion opens out to a landscaped terrace in front. Hence the apt references for the design are the two pavilions from the 1960’s and the 1640’s. The form of the structure draws inspiration from the tensile fabric extensions as well as the oversized gutters of the Assembly Building.
 
 
The structure of our pavilion is conceived as a series of portals fabricated from steel reminiscent of Jean Prouvé’s structural forms. The roof is a folded, pleated and stretched over the portals.
 
 
The pavilion responds to the direction of the sun with clear glazing on the North and East facades. The South is a layered condition of marble, air and glass block, to reduce heat gain. The space has a slatted wood ceiling reciprocated by a hardwood floor. The grains of which are in the direction of movement, accentuating the form of the portals.
 
 
The marble for the wall is of Indian origin, found in the quarries of Ambaji. Book matched, the veins of the stone panel reminds us of the ‘shoji’ screens that glow due to the translucency of the marble. The wood ceiling and flooring adds warmth to the space when juxtaposed against the steel and glass. The wood panelling continues inside a small room, resembling a ships cabin. This space serves as the client’s private office.
 
 
Our client’s are a young couple belonging to an old industrial family of Delhi. The space provides them an escape and a release from the responsibilities of a joint family system they belong to. Hence, a light and airy and yet personal ‘Pavilion.’
 

要发表您的看法,请先登录