法国 Roches de Condrieu 夯土托儿所(Nursery School at Roches de Condrieu )- Brenas Doucerain Architectes

编辑导读:建筑融入了现存的密集城市肌理,夯土的黄,白墙的亮,木材的暖,各种木构的序列,还有院落里的乔木,给儿童一种亲近自然、倍受呵护同时是本土的、充满触摸感的日常体验。(经典值评价:7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Brenas Doucerain Architectes
地点:法国(Rue Nationale, 38370 Les Roches-de-Condrieu, France)
建筑面积:960.0 m2
完工时间:2018
照片版权:studio erick saillet
 
项目简介:
来自建筑师的介绍。项目地址位于市中心的密集城市肌理中,是现有学校组团的院落。为儿童预留的室外场地被现存的L形的朱尔·费里(Jules Ferry)的建筑限定,场地中有两株优美的悬铃木。
 
当地的传统乡土建筑是由夯土建造而成。沿着死路一侧,现在已经被拆除的外墙面就是用这种当地材料建造的。学校组团可追溯至19世纪,为石造建筑,与市政厅隔街相望。新的托儿所轻柔的嵌入夯土墙和悬铃木之间,融入现存的密集城市肌理。
 
托儿所轻微偏斜避让院落中的悬铃木。沿死路一侧建造的夯土墙形成建筑的基座,墙体利用了现场的粘土和黄土资源,与古老墙体的材料建立对话。
 
在院落一侧,单层的木结构背靠夯土结构,提供了首层的有顶空间和二层平台额外的户外场地,在这里儿童可以在教师的陪同和监督进行各种教育活动。这也有助于缓解儿童休息时间里院落内的拥挤状况。在两棵悬铃木的位置,建筑变形以避让根系,同时又延伸入树冠之下以享受树荫。建筑应用当地的实木,结构原则简明,构件相互堆放,并置,叠加,如同儿童的搭建游戏,东侧立面的竖向木构件发挥着遮阳板的作用。

空间依托自由伸展的长条形体量进行组织,封闭了院落的北侧边界,同时尽可能少地遮挡自身表面积。内部功能的单向布置原则使流线空间可以获得自然采光。教室和活动区依据产生噪音的大小相互叠加;更衣室在食堂之上,图书馆在教室之上,大班在小班之上,休息室则在最上部。

Collaborators:betrec INGENIOR structure, économie, vrd et opc
Client:Mairie des roches de condrieu

Text description provided by the architects. The site of the project is that of the courtyard of the current school group located in the center of town, dense tissue organized around the place of arms. The outdoor area reserved for elementary school children is closed between a dead end in the west and the existing Jules Ferry building in L to the east and north. Two beautiful plane trees inhabit this space.
 
 
Traditional local rural architecture is built of rammed earth. The facade walls along the impasse, now demolished, had once been built with this local resource. The school group dating from the nineteenth century is built in masonry and the town hall located across the street. The new nursery school slips into an existing dense fabric, with a shoehorn, gently, between adobe walls and plane trees.
 
 
The project consists of a volume of R + 1 masonry and coated, slightly skewed to escape the plane trees of the yard. It is built along the impasse by a rammed wall forming basement which allows reconnecting with the vocabulary of the old walls, to implement an available resource on the spot, a clay and ocher earth.
 
 
On the courtyard side, a lower wooden structure leans against it and offers a covered space, the courtyard and an additional outdoor area, on the terrace, accessible to children for accompanied and supervised educational activities. It helps to decongest the yard on frequented during recess. It is deformed at the right plane trees to avoid their extended roots, slips under their rowing to enjoy their shade. The structural principle is simple and implements pieces of local solid wood, stacked, juxtaposed, superimposed, like the construction game for children. The upright timber uprights act as a sunshade in the east.
 
 
The organization of the spaces is done in a voluntarily long and stretched volume, which closes the courtside North while encroaching as little as possible on its surface. The distributive principle mono-oriented allows lighting the circulation naturally. Classrooms and activities are superimposed according to their decibel production; the changing room above the canteen, the library above the desks, the big classes above the little ones, and nothing above the restroom.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲










已邀请:

要发表您的看法,请先登录