台湾彰化转角老屋新生(建筑改造) (Corner 60’s )- 合风苍飞设计 + 张育睿建筑师事务所(Soar Design Studio)

编辑导读:转角的老屋有令人眷恋的地方,建筑师保留了斑驳的老磁砖、磨石子以及铁花窗这些台湾旧时代的美感元素,引入了现代化的铁艺、木材和玻璃砖,并改造了采光和通风,增加了空间的穿透性。(经典值评价:6.8)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Soar Design Studio
地点:台湾彰化縣彰化市中正路(No.20, Ln. 503, Sec. 2, Zhongzheng Rd., Changhua City, Changhua County 50048, Taiwan)
主持建筑师:Yu-Jui Chang
建筑面积:178.0 m2
完工时间:2017
照片版权:Hey!Cheese 
 
项目简介:
这是一幢承载了台湾旧时代美感及灵魂的老屋新生案,伫立在幽静社区内的转角。我们尽力的保留了令人眷恋的斑驳老磁、磨石子及铁花窗。  
 
身为老师的屋主满载着教学热情及对老屋的喜爱,希望创造一个学生们课后也能学习实验的空间,因此我们提出了将其重整为既可进行实验教学,又可以结合自身喜好、增进邻里交流的假日咖啡厅,同时也是平日和家人一同居住的复合式住宅,空间能在不同使用模式下自由转换。
 
期待创造一个家同时交织着孩子们进行科学实验、午后的咖啡香及社区居民聊天笑声的画面。
 
从房屋本身的特性出发,留住现代化都会中已渐渐消失、属于台湾在地的建筑美学;引进巷口风并创造空间穿透性改善狭长屋通风及采光问题。

Text description provided by the architects. This is a renewal project bearing the aesthetics of the old Taiwanese era, in the form of a corner building in a quiet community. We did our best in preserving the old tiles, fine stone finishing and window grille that have marked the era this building has been through.

The owner, a teacher with enthusiasm on education and love of old buildings, hopes to create a learning environment for students, so we proposed a renewal idea that bestows experimental opportunities for students, as well as becoming a café space for cultivating neighborhood interaction.

We envisaged a home that houses a lab space for kids to conduct scientific experiments, a gathering place for neighbors over coffee.

From the viewpoint of the dwelling characteristics, this design seeks to capture the local architectural aesthetics and the good old corridor social fabric in the old buildings, which are too often on the demise in the contemporary urban environment.

The overall environment needs to tackle the issues of poor natural illumination and ventilation. So by using materials such as glass tiles and grille, etc., as well as opening up flooring slab, we created double-height ceiling that allows the ground-floor space to become well-lit. Furthermore, by planting a large rainforest-type tree traversing the ground and the first floors, surrounding by open-planning spaces and a mini sky-walk cladded in grille, we successfully rectified the usual ill effect of sub-tropical climate normally would have on urban interior spaces.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲

























已邀请:

要发表您的看法,请先登录