瑞士 Jardin Robinson 社区活动中心(Recreational Community Center )- Stendardo Menningen Architectes

编辑导读:建筑强调了室内外的景观关系,达到对周围环境视觉上的开阔性。橡木的外立面拼贴成树的意象,室内顶棚,以及一些开口充满了趣味。(经典值评价:7.4)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Stendardo Menningen Architectes
地点:瑞士,韦尔涅(Vernier, Switzerland)
建筑面积:350.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Federal Studio 
 
项目简介:
来自建筑师的介绍。这个新建的名叫“Jardin Robinson”的休闲中心选在了一处树木茂密的Rhone河岸边。而中心另一侧具有象征意义的1960年代风格的混凝土结构的公共设施区域则是面向Lignon区。
 
整体建筑在Lignon学校和一条通往Rhone河岸的陡坡之间。为了出入方便,在这种地形条件下需要额外设计一条新的通道通向整体建筑的主入口。
 
这个项目提出了一个折叠体量的方案来解决周围环境以及住户对出入方便的要求。整体建筑的设计是为了完善建筑对周围环境的视觉上的开阔性。室外的植物种植在最外部的玻璃外立面内。整体建筑设计着重表达了一种特有的很强烈的室内外景观关系。
 
功能分区是根据可移动的墙体来达到用户的多种活动需求的。主区域是一个活动房,里面带有一个可以通向凉廊的厨房。中心区域可以通过四扇窗户观察到儿童的娱乐区、包厢、工作室、入口以及行政办公室。
 
橡木外立面是由倾斜的木片重新拼贴成树的样子构成的。屋顶花园里有30多种城市植物和一座喷泉。这里仿佛成为一个在树枝上的聚会场所。

Lead Architects:Adrien Menningen, Daniele Stendardo
Collaborators:Angel Lallana Diez-Canseco

Text description provided by the architects. The newly constructed recreational center known as the “Jardin Robinson” occupies a strategic position surrounded by the wooded water-banks of the Rhone on one side and the public facilities of the Lignon district with an emblematic expression of a 1960\'s concrete on the other side.
 
 
 
The building is located on a steep slope between the Lignon school and a pedestrian path leading to the water-banks of the Rhone. This position required the design and construction of a new access ramp located at the main entrance of the building for ease of accessibility.
 
 
The project proposed a folded volume in response to its context as well as mobility requirements in the vicinity. The building was designed to integrate transparency and visual openings with its surrounding environment. The external plants and vegetation are internalized with the large glass facades. The building designed for public utility expresses a strong identity by privileging the relationship between the exterior and interior landscape.
 
 
The program distribution is qualified by the use of mobile partitions allowing a flexibility of use according to the multiple activities of the users. The main area of the activity rooms has a kitchen with access to the loggia. A core area pierced by four windows allows visual control between the play areas of the children, the mezzanine, the workshop, the entrance and the administration office.
 
 
The oak fa?ades are composed of oblique blades reinterpreting the play of trees structuring the site. The roof, accessible from the outside, hosts thirty urban vegetable gardens and a fountain. It is conceived as a real meeting place nestled in the middle of the treetops.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲












已邀请:

要发表您的看法,请先登录