浙江温州TOD国际新城售楼中心(The Sales Center in Wenzhou TOD New Town )- NAN Architects

编辑导读:三个简洁体量的堆叠和交错,形成了开阔的露台;建筑的外立面颇为有趣,金棕色铝板以上下内凹六边形为基本单元,通过边宽的变化创造出了极具节奏感的律动立面。而立面上渐变的开合也反应了内部空间的开放性。(经典值评价:7.2)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:NAN Architects
地点:浙江省温州市,龙湾区,温州大道和南洋大道交叉口(Wenzhou Avenue, Longwan District, Wenzhou, China)
主持建筑师:南旭(Xu Nan)
建筑面积:1500.0 m2
完工时间:2018
照片版权:田方方(FangFang Tian)

项目简介:
来自建筑师的介绍。NAN为TOD国际新城设计的售楼处项目,位于温州大道与永乐路交汇处S1轻轨科技城站旁,是一块未被充分开发的地块。场地被内部通向轻轨的商业街分成南北两个部分,该项目位于其西北侧,面向轻轨,周边是多层次的商业街、地铁站、停车场等功能区域。
 
在规则平坦的地块上,项目将三个简洁的盒子通过堆叠和交错,形成了开阔的露台,化解了大体量建筑带来的沉重与压抑感。垂直中庭在体量上增强了建筑与外界的渗透性,让阳光,空气渗透到建筑中来,将人置身于自然之中。
 
每个盒子的大小相同,并以其独特的外立面图案为特色。镂空的外立面采用金棕色铝板作为材料,以上下内凹六边形为基本单元,每1.2m为一个结构跨度,立面结构自成一体独立支撑。通过六边形的边宽变化创造出的极具节奏感的立面在保证造型的同时也照顾到了通风与光照。
 
外立面上渐变的开合很好地呼应了内部空间开放性,相对开放的空间如模型展览区域,贵宾室和活动中心则对应相对较疏的立面开口,从而增强与外部环境的渗透;而私密空间如办公室、卫生间则对应开口密度相对较低的立面。
 
外立面的有机律动形成了一道光影、城市、街道与人互动的风景,成功将售楼处打造成为城市社区中积极生动的一角,以动感的方式将人与都市有机连接。
 
售楼处进门左侧为供客户休憩的咖啡吧,模型展览区位于大厅中庭,并贯通至二层。从楼梯或电梯往上,可到达位于二层的贵宾室和办公室,建筑体块交错形成的露台提供了开放的户外活动空间。
 
三层空间则主要为青少年活动中心和医务室,也兼有户外平台。值得一提的是,由二层露台延伸出去的过街天桥直接从售楼处连通到了样板房,形成了一条独立于底层商业街之上的高效流线。

Design Team:Huilian Tang, Dingqi Zhou, Ziyu Cheng, Wenyu Wang
Structural Consultant:Zhun Zhang
Collaborator:VANSN
Curtain Wall Consultant:Zhejiang Zhongnan
Interior Design:LSDCASA
Landscape Design:LANDAU

Text description provided by the architects. TOD International New City sales office is an experimental architecture piece designed by NAN Architects. The project is located next to the S1 Railway Technology City Station, at the intersection of Wenzhou Avenue and Yongle Road. It is an undeveloped land. The site is divided into north and south two parts, by the commercial street leading to the railway. The project is located on the northwest side of the site, facing the railway, surrounded by multi-level commercial streets, subway stations, parking lots and other functional areas. "How to create an organic connection between people and city through porosity is the leading concept of this project.
 
 
 
On the flat land, the project adopts the traditional simple box structure. The large box is divided into three flat boxes and then stacked and staggered to form open terraces, which also resolves the heaviness and depression of the large-scale volume. The vertical atrium enhances the permeability of the building, allowing sunlight and air to penetrate into the building, making people surrounded by nature.
 
 
Unique fa?ade pattern features the identity of this building. The hollow fa?ade is made of gold-brown aluminum plate.The structure is consisted by well jointed concave hexagon, takes 1.2m as the structure span. The fa?ade structure is self-contained and self-supported. The rhythmic fa?ade created by the change in the width of the hexagons not only ensures the integrity of the building but also well fulfills the ventilation and lighting requirement.
 
 
The opening and closing on the facade perfectly work in concert with publicity and privacy of the interior space. The relatively public space, such as the model exhibition area, the VIP rooms and the activity center correspond to the sparse fa?ade opening, thereby enhancing the penetration with the external environment; Private spaces such as offices and bathrooms correspond to fa?ades with relatively low opening densities.
 
 
The organic rhythm of the fa?ade forms a landscape, which intervolves the light, shadow, city, street and people. It has successfully transformed the sales office into an active corner of the urban community, connecting people and the city in a dynamic way.
 
 
On the left side of the sales office, there is a coffee bar for customer leisure. The model exhibition area is located in the atrium of the hall and connected to the second floor. Visitors can reach the VIP room and offices through either stairs or elevators. The terraces provide open space for outdoor activities.
 
 
The third floor space is used as youth activity centers and medical offices, as well as outdoor platforms. It is worth mentioning that the overpass that extended from the second floor terrace connects directly from the sales office to the model house, forming a high-efficiency streamline which is independent from the underlying commercial street.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲












已邀请:

要发表您的看法,请先登录