亚美尼亚智慧中心校园(Smart Center )- Studio Paul Kaloustian

编辑导读:单层的建筑呈环状布置,犹如一个有机体量散落在乡村的景观里,蜿蜒的带状走道围绕起一个巨大的庭院,连续的弧线玻璃墙体融合了室内外,建筑独立于自然,建筑赞美自然。(经典值评价:7.6)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Studio Paul Kaloustian
地点:亚美尼亚(Debet, Armenia)
主持建筑师:Paul Kaloustian
建筑面积:5000.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Ieva Saudargaite
 
项目简介:
以农村地区为目标,智慧中心将尊重乡村美学的完整性,与当代建筑设计同步,保持地域的真实性,同时鼓励先进的意识形态。每个校园将利用可持续和绿色的设计,远离网格元件和可再生能源。他们将有教室、卫生所、工作室电脑休息室、会议点,礼堂表演和演讲,图书馆,餐厅和各种不同的室内和室外活动空间,体育娱乐和艺术和其他多样化的工作室培训和促进儿童、青年和成人的发展。
 
校园还将为项目参与者和来访的合作者提供住宿。第一个智慧中心校园位于亚美尼亚北部的洛里省。所有经过高地走廊的人的感官都被风景所支配。成排的树木点缀着山坡,成了乡村的地标。遵循已经存在的语言是不可避免的:用一种顺畅的有机体量适应周围景观。
 
同时,建筑必须有它自己的特征,以便使它区别于其他存在的事物,并使它本身成为树木丛中的一个合适的地标。然而,不是强调建筑作为地标,而是将景观作为地标。 为了达到这一目的,建筑的结构通过在一个巨大的庭院周围创建一个蜿蜒的带状走道来拥抱景观。这座单层建筑沿着土地的形状水平延伸。在此过程中,校园建筑建立了对自然和结构的一种新的解读,在自身和周围环境之间创造了一种模糊性。它创造了一个环境,而不是创造一个建筑,在这里拥抱的景观是对乡村环境的赞美。
 
游客到达主楼,一个有魅力的灰空间。他们进入一个封闭空间,朝向一个沐浴在阳光下的新空间开放。透过透明的玻璃,巨大的庭院似乎是室内的延伸。体量逐渐变薄,分解为围绕庭院的露天走道。虽然从围护结构来看,景观似乎是室内的一部分,但从庭院来看,巨大的景观使建筑相形见绌。
 
在校园的主体结构之外,在下降的景观中依偎着一面透明的墙,这是访客之家的入口。当来访者从大门进入时,这堵透明的墙就占满了空间。 转过来,体量将自身打破成朝向景观的延伸,在其长长的玻璃立面之外展开。以同样的方式,设施强调校园的景观,作为小的,无缝的圆柱形围护结构,隐藏在它们延伸到巨大的户外空间。景观和建筑之间的尺度冲突模糊了所有的视觉边界。这种融合成为了一种必不可少的建筑语言,旨在将建筑的痕迹从景观中抹去,反过来景观又将建筑作为自身的一种延伸。

Team Leader:Shoghag Ohannessian
 
 
Structure:Tigran Khachiyan
Electro-Mechanical:Mangassarian
Local Team:Urban Unit

 
Text description provided by the architects. Targeting the rural regions, the Smart Centers will respect the integrity of rural aesthetics in sync with contemporary architectural design, maintaining the authenticity of the region, while encouraging progressive ideology. Each campus will utilize sustainable and green design, off the grid components and renewable energy. They will have classrooms, health posts, studios, computer lounges, meeting points, an auditorium for performances and presentations, libraries, restaurants and various spaces for diverse indoor and outdoor activities varying from sports to entertainments and arts to agriculture and diverse other workshops to train and enable developing children, youths and adults alike.?
 
 
 
The campuses would also accommodate program participants and visiting collaborators in its guest quarters. The first Smart Center campus is located in the northern Armenian province of Lori. Lori province, Armenia. The landscape dominates the senses of all who pass through the corridors of the highlands. Stands of trees punctuate the hillsides and somehow turn into the landmarks of the countryside. It was inevitable to follow the language that already existed: mark the valley with a smooth organic presence adapted to the landscape mimicking the act of the three groups.
 
 
At the same time, this presence had to have its own identity to differentiate it from the rest and to make it a legitimate landmark in its own right within the stands of trees. However, instead of choosing to emphasize the architecture as the landmark, the landscape was to be the landmark. To achieve this, the structure of the architecture embraces the landscape by creating a sinuous ribbon-like walkway around an immense courtyard. The single-story building spreads horizontally following the shape of the land. In so doing, the architecture of the campus establishes a new reading of nature and structure creating an ambiguity between itself and its surroundings. It generates an environment, as opposed to generating a building, where the embraced landscape becomes a celebration of the rural environment.
 
 
The visitor arrives at the main building, an inviting sheltered concave space. They enter into an enclosure that opens out to a new space bathing in light. The immense courtyard beyond the clear glass seems an extension of the interior. The volume slowly thins out and disintegrates into an open-air walkway around the courtyard. While from the enclosure the landscape seems to be part of the interior, from the courtyard, the immense size of the landscape dwarfs the structure.
 
 
Beyond the main structure of the campus, a sheer wall nestled in the descending landscape marks the entrance to a guests\' house. The sheer wall takes volume when the visitor enters through the gate. In turn, the volume shatters itself into an extension towards the landscape that unravels beyond its long glazed facade. In this same way, amenities punctuate the landscape of the campus as small, seamless cylindrical enclosures that hide within them extensions to immense outdoor spaces. This contradictive play of scale between landscape and building blurs all the visual boundaries. The blend becomes an essential architectural language meant to erase the traces of architecture from the landscape and in return the landscape adopts the architecture as an extension of itself.?
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲



























已邀请:

要发表您的看法,请先登录