南非开普敦 Kloof 119A 住宅(Kloof 119A )- SAOTA

编辑导读:半山上的三层住宅拥有无边的美景,顶层容纳了大部分的生活空间,环绕式的天窗,倒金字塔的顶棚开辟了极度明亮、开敞的视野;中间楼层则强调了温馨内敛的一面;层层的花园庭院,无限的城市美景,无边的泳池……(经典值评价:7.7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:SAOTA
地点:南非,开普敦(Ciudad del Cabo, South Africa)
建筑面积:850.0 m2
完工时间:2017
照片版权:Adam Letch & Mickey Hoyle

项目简介:
这座家庭住宅位于开普敦的狮头山下,坐拥桌山、狮头山、信号山以及开普敦市区的美景,还可以远眺Boland的葡萄园。建筑的形式尽可能地适应了周围环境。倒金字塔形的屋顶构成了建筑最明显的特征,并为顶层空间带来环绕式的天窗。顶部采光使建筑得以向外界敞开,不仅开辟了天空的视野,将阳光与月光引入室内,还加强了建筑与自然环境的联系。

住宅的石砌墙壁采用了开普敦传统的建造方式,虽然朝向热闹的街道,却几乎没有展露出任何内部空间的景象。夜晚,倒置的金字塔屋顶发出光亮,犹如一个复杂而精致的灯箱。居住者首先从介于石墙和房屋之间的金属大门穿过一个小型的门厅,随后便进入到花园庭院内部。

庭院的氛围十分内敛安静,与之相连的是装有巨大玻璃门的起居室,在这里可以享受到如电影般震撼的城市全景。住宅分为三个楼层。顶层的视野最为开阔,容纳了大部分的生活空间,包括开放式厨房、餐厅和休闲室等;工作空间和卧室位于中间的楼层;车库、健身房、家庭影院和客房则位于最底层。

每个楼层都设有专属的花园和庭院。它们从山坡一路延伸至房屋,在带来视觉遮挡的同时也为住宅引入了光线和新鲜空气,使建筑与自然的关系变得更加亲密。

深色调的外墙平衡了建筑的体量感并将其推入场地深处。而从内部看,浅色的水洗橡木则为空间赋予了温暖的特质。

室内空间采用了OKHA品牌的家具,包括Hunt沙发和Nate、Nicci Nouveau扶手椅等。摆放在顶层庭院的Planalto餐桌成为了空间中的焦点,可以用作工作区或私人空间。 休闲区的To Be One和Lean On Me落地灯也是由OKHA提供。
 

Project Team:Greg Truen, Dov Goldring, Jaco Bruwer, Ian Cox and Puja Patel
 
 
Structural Engineers:Moroff & Kühne Consulting Engineers
Quantity Surveyor:SBDS Quantity Surveyors
Main Contractor:Gossow & Harding Construction Pty (Ltd)
Interior Décor:OKHA
Landscaping:Franchesca Watson Garden Designer

Text description provided by the architects. This SAOTA designed family home is positioned below Lion’s Head; with views of Table Mountain, Lion’s Head, Signal Hill, the city of Cape Town and the mountains of the Boland and the winelands in the distance, the architecture is shaped to take in as much of the surrounding as is possible. The strongest gesture is the inverted pyramid roof which creates a clerestory window around the upper level.? It allows the building to open up, capturing?views of Table Mountain and Lion’s Head that would otherwise have been lost. ?This has also opened up views of the sky bringing the sun and moon into the home, heightening the connection to nature and its cycles.
 
 
 
The house presents a stone wall, built in a traditional Cape way, to the busy city street that it sits on, revealing very little about its interior.At night, the inverted pyramid roof glows creating a giant lightbox adding to the intrigue.
 
 
One enters the house through the large metal front door, which sits between the house proper and the stone wall, into a small entrance lobby connected to a courtyard garden. From this restrained quiet space a few steps take you up into the living space with its cinematic bold views over the city.
 
 
The house is arranged on three levels. The top level has the strongest views and holds most of the living spaces; the open-plan kitchen, dining room and lounge. The family’s work and bedroom spaces are on the mid-level with the garage, gym, cinema and guest room on the lower level.
 
 
Each level has its own set of gardens and courtyards.? These gardens extend from the mountain surface down against the house, screening the neighbouring buildings and intensifying the relationship with nature; allowing light and air into spaces that would otherwise be dark and isolated.
 
 
The dark exterior breaks down the mass of the building pushing it into the background. Internally, colours are muted and the use of a washed oak gives the spaces warmth.
 
 
The sophisticated spaces were furnished using OKHA furniture. The Hunt Sofa, the Nate, Nicci Nouveau, Vince and Miles Armchairs are placed on the upper and middle levels and the Planalto Dining Table creates a focal point adjacent to the second floor courtyard, which is used as a working/personal space. OKHA also provided the To Be One and Lean On Me floor lamps in the lounge area.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


















已邀请:

要发表您的看法,请先登录