挪威 Nipe 避暑小屋(Cabin Nipe )- Lie oyen Arkitekter

编辑导读:建筑不破坏山地的岩石原貌,而是支撑在混凝土柱上,柱子颇为有趣,有细有粗,粗的中空而造,中设一些辅助空间;而上层的主体则最大化景致的获取,落地窗……(经典值评价:7.4)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Lie oyen Arkitekter
地点:挪威(Norway)
建筑面积:88.0 m2
完工时间:2015
照片版权:Lie oyen + June Kathleen Johansen
 
项目简介:
来自建筑师的介绍。这个避暑小屋建在挪威南部Risør Nipe的一处陡峭岩石上,场地将小屋限制为一层。建筑单层撑在混凝土柱上(细柱或者空心),而不是破坏岩石原貌以创造出均匀的场地。这样,场地就留下了原来的风貌,房子的底部可以因地制宜,设置一些储藏室、热水浴缸和吊床,以及主入口。
 
木屋内设有三间卧室,一间浴室,一间多功能房间,包括厨房区和室内外的壁炉。
 
入口在建筑物下面裸露的岩石上,人们会从底部混凝土柱子之间的楼梯进入小屋。空心柱子中间包含客卧、浴室以及存储空间。天花板上的波纹钢板反射着黄昏晕光。
 
建筑主体是为了让你能感受到南方峡湾的景色,以及落地窗东边的开阔景观,这些窗户采用铝制。主卧和起居室向西开放有顶露台,而低矮的窗户则能近距离看到北边的松树。
 
现浇混凝土的座椅面向西南山脉,在同一区域还建造了一个取暖的地方,以享受夏末的夜晚,连续直到餐厅的钢制壁炉。
 
我们需要创造了一系列的空间,大多数作为卧室,一些传统的房间使用推拉门。位于地块北侧的房间是多功能的,可用作休息室、游戏室或卧室。一张长凳建在内部,白天可以用作沙发,晚上可以转换成三张单人床。

Lead Architects:Lie ?yen arkitekter (Tanja Lie, Kristoffer ?yen, Tai Grung, Elisa Grindland, Hans Kristian Hagen, Paul-Henry Henn)

Entrepeneur:Mesel & s?nner AS
Glass and metal:ABA-tech
Interior carpentry:Terna Snekkeri
Clients:Anne Weider Moen and Harald Moen

Text description provided by the architects. The small summer cabin is built on a steep rocky site at Nipe in Ris?r, southern Norway. Restrictions on the site limited the cabin to one floor. Rather than ruining the worn rock to create an even site, the one floor was raised on concrete pillars, - some thin and some hollow. This way the site was left with its original landscape, and the underside of the house came in handy for purposes such as storage, hot tub and hammocks as well as creating the main entrance.
 
 
 
The cabin contains of three bedrooms, a bathroom, a multipurpose room including a kitchen area and a fireplace both indoors and outdoors.
 
 
One would enter the cabin from below, between the columns on stairs of cast concrete on the bare rock underneath the building. The hollow pillars contain a guest bedroom and a bathroom as well as storage space. Corrugated steel sheets in the ceiling reflect the low evening sun.
 
 
The main volume is built so that one can experience the views of the fjord to the South, and the open landscape to the East through floor-to-ceiling windows framed in raw aluminum. The master bedroom and living space is opening to a covered terrace towards the west, whereas low windows give a close view to the pine trees in the north.
 
 
In situ cast concrete sitting benches are built directly onto the mountains facing South-West. A fire place of brick is also built in the same area to enjoy late summer nights, back-to-back to the steel- coated fireplace of the dining area.
 
 
The need for being able to use most of the rooms as bedrooms, creates a series of spaces somewhat conventional rooms which can be closed using sliding doors. The room placed in the North side of the plot is a multipurpose room, which can be used as a lounge, playroom or bedroom. A bench is built in along the inside of the structure which can be used as a sofa during the day - and transformed into 3 single beds by night.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲









已邀请:

要发表您的看法,请先登录