孟加拉达卡 Den 集装箱住宅(Escape Den )- River & Rain

编辑导读:远离喧嚣的城市生活,建筑的钢结构与四个集装箱融合,体现出了别样的粗野浪漫主义。绿植环绕,悬挑平台,纵横交错的楼梯,让建筑显得轻盈、宜居。(经典值评价:7.5)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Kazi Fida Islam, Md. Abdul Awyal, Sumaiya Shameem, Mousumi Kabir, Irtefa Iradat, Abid Khan
地点:孟加拉,达卡(Dhaka, Bangladesh)
建筑面积:134.0 m2
完工时间:2017
照片版权:Maruf Raihan, Hasan Saifuddin Chandan, Snahasis Saha
 
项目简介:
概念
项目空间概念生发于场地内:在这样一种令人兴奋的建造过程中通过更加现代但不同凡响的设计方式创作一首献给孤独的赞美诗。空间被认为是这个概念最简洁的表达方式,其中形式与空间并非主导,完美的融合与凝聚力共同导向了建筑的复杂性。为使人感受到空间内存在与虚无合一的微妙境界,项目以优雅映衬空阔。此处空间并非静止,它将随热烈奔放的情感而浮动,形式则仅是空间共鸣的产物。
 
建筑
项目位于目前较隐蔽的定居点,少有嘈杂,是为远离喧嚣城市生活的绝佳隐世之所。
 
建筑钢结构骨架与四个集装箱融合,体现出别具特色的装饰感。其中最长部分由两个集装箱拼接而成作为卧室使用。集装箱所展现的粗野浪漫主义被项目建筑师欣然采纳并将场地改造成了超现实完美居所。
 
三层通高中庭内栽植的杏树与上方悬垂而下的绿藤让步入此处的人们体会到遗世独立的美感。在未来顶部轻盈的葡萄藤将会长成一片绿色天鹅绒般柔软的帘幕。集装箱顶部植入的绿色植物将作为缓冲层减少热量渗透。
 
项目技术
型钢框架结构将集装箱优雅环抱其中。框架部分各自独立建造以作为独立系统使其适用于基础设施建造。为进行最后一步改建并使其适于居住,我们将集装箱精准安放至所需水准后对立面进行了一系列切割、破孔以及连接处理来避免其脆弱性。
 
集装箱粗犷的外表经由一系列建筑细节糅合呈现出一种戏剧性的轻盈感。建筑的悬挑平台、纵横交错的楼梯以及集装箱多角度布局使得整个项目极具视觉冲击力。
 
材料
项目中最不同凡响的材料是集装箱,选择其作为材料的重要性暗含于对再利用的考虑内,并由此开启了可持续性设计第一步。材料库中的大部分都可被再利用。
 
限制与对策
除结构改造外,集装箱内部空间如何转化为舒适居留地这一复杂步骤是本质性难题。外表冰冷而毫无魅力的集装箱需被转化为理想舒适的建筑形式。所以在内部我们有意识地进行分裂切割以增加空间体量,此外每个独立集装箱比例都被详细考量以建立内外空间的对话。裸露钢框架结构塑造出无形墙体,与可见的集装箱互成对照。
 
景观细节
显然景观被尽可能留有空余以将注意力转移到对建筑的欣赏上,空阔的前院附着并修饰着整体结构,为这座郊区住宅打造出一片完美秘境。

Structural Consultant:Eng. Ruhul Alam
Electrical Consultant:Eng. Asad
Name of the Client:Mr. Tanjim Haque & Ms. Asma Sultana
Site Area:1338 sq m

 
CONCEPT
Concept of space evoked on three main grounds; to create a hymn of solitary through a more contemporary yet quirky design approach with a time worthy construction period. The space was considered as the simplest of its expression. Neither form dominated nor space, a perfect mingling and cohesion to generate ooze sophistication. To create a subtle experience of one’s being and non-being at the same moment, the project adorns emptiness with grace. ?Space here is not stagnant; it’s allowed to flow with its highest ardencies, form is only the resonance of space.
 
ARCHITECTURE
The location is mostly secluded of settlements at present and therefore remains little less noise. The serene place is a perfect hide out from every day hustle-bustle of busy urban life.??
 
 
The steel frame skeleton is finely embellished with four pieces of shipping containers. The longest one is adjoined with two, forming the bed rooms. The rustic romanticism those containers evokes, are taken delightfully by the architect to recreate a place that just impeccably out of the world, surreal.??
 
 
Triple height atrium with green foliage of almond tree is indeed a solemn beauty for anyone who steps inside. The soft screening of vines in the top will soon be a veil of green velvet. The embedded greenery on container top acts as buffers to lessen the heat penetration.
 
 
PROJECT TECHNOLOGY
Extruded steel structure embraced the container gracefully. The whole frame was erected part by part as an independent system where those metal boxes were befitted in between the infrastructure. For ultimate makeovers of containers and to make them livable, necessary cut, holes and adjoining for fa?ade treatment have been done after the accurate placement in desired level to avoid the fragility.
 
 
The hefty look of those containers has become dramatically airier with some skillful ensemble of architectural details. The floated platforms of the house, intertwining stairs and diverse direction of container placement have made the project more visually eye-catching.
 
 
MATERIALS
The off track material was container itself. The significance also lied beneath for its consideration of reuse, thus initiating a sustainable approach in design. Major inventory of materials are of reused version.
 
 
CONSTRAINTS AND SOLUTIONS ACHIEVED
Apart from the structural execution, the complex procedure of the spatial transformation of container into a cozy home stay was a substantial design constrain. The non-enchanting and austere look of hard core shipping containers had to transform into a ideal, cozy built form. The interior had sentient slits and cut through to add volume to the space. ?The scale of individual container has been maneuvered considering both internal and external space dialogues with it. Exposed steel structures framed the invisible walls thus creating with a harmony of visible containers.
 
 
DETAILS OF LANDSCAPING
Clearly the landscaping has been kept bare minimum to enjoy the enchantment of the house. The open vast front yard is clung to adorn the structure; hence, created the perfect soliloquy for this outskirt den.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲



















已邀请:

要发表您的看法,请先登录