俄罗斯莫斯科 Rassvet 厂房改造成 loft 公寓 (Rassvet Loft Renovation )- DNK ag

编辑导读:将20世纪末的厂房改造为当代的公寓楼,用新材料制作的红砖重现了历史建筑的肌理,同时充满了触感和斑驳。总之,这是一个融入周边和温暖的现代化改造。(经典值评价:7.4)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:DNK ag
地点:俄罗斯,莫斯科(Moscow, Russia)
建筑面积:21780.0 m2
完工时间:2016
照片版权:Ilya Ivanov 
 
项目简介:
来自建筑师的介绍。Rassvet LOFT*STUDIO 位于莫斯科的中心地区。这里以前是著名的贸易公司Mur&Mereliz,现TsUM-中央环球百货名下的一家家具厂。在苏联时期,这里是机械工程厂 Rassvet 的厂址。杰出的飞机设计师 Sergey Korolev 和 Semyon Lavochkin 均与其有关。现在,整个地区高密度发展,代表着整个20世纪建筑的特征。
 
该项目是希望将地块向城市空间开放,将产业发展融入城市生活环境,保留场所的历史记忆。该项目形态受到建成环境的启发,包括著名建筑师Roman Klein(普希金国家美术博物馆和TsUM大楼的设计师)设计的Mur&Mereliz工厂主建筑;规模最大的俄罗斯新哥特式天主教大教堂,由红砌造;19世纪末建造的Shchukin庄园,采用富于装饰的俄罗斯复兴风格庄园及公园。
 
首要的工作目标是转换,将20世纪末的预制混凝土砌块建造的厂房改造为当代公寓楼。建筑本身的混凝土结构不够稳定,开窗很小,与环境不协调,完全不适合居住。因此,我们决定合并、吸收周围的一些小的体块,这些更有利于住宅开发的矩形框架。
 
以砖瓦取代外立面的混凝土板。立面在视觉上被分割成几部分,让人回想起一些中世纪的老房子。每一部分都各有特点,不同的装饰砖,不同的窗框(是否用砖)和不同的阳台(凸出或法式或凹进)。另一方面,东西立面宽度、比例和开窗数量不同。
 
立面分割的每部分对应一个公寓单元,在内部保留建筑框架,但在6米高处增加了阁楼,因此四层楼中有两套公寓系统,与其开窗对应。楼顶采用双坡屋顶,地下室用作停车场。底层公寓有独立出入口和绿色露台。地面空间因此更加丰富,一道绿墙将露台与车道分隔开来,因此私密和公共区域明确划分。
 
阳光轨迹的研究是Rassvet重要工作,用在中心入口的设计。天窗在墙上投下阴影,条纹在表皮上随着太阳移动;到了夜晚,以人工照明代替,同样的光影循环由固定位置的吊灯创造。
 
接下来,我们负责修缮博物馆公园旁边倒塌的大楼。我们以类型学打破了莫斯科中心的常规。它由一到三层的低层联排建筑组成,有部分独立的入口和前花园。双坡屋顶通过了双高空间和宽敞的露台。檐下地面部分设置了停车场。
 
这幢建筑有相当复杂的庭院组成,这就是为什么我们增加高坡屋顶与山墙和活泼的天窗。我们在建筑表皮用手工成型的熟料砖来重现博物馆历史建筑中的红砖。经过所有这些改造后,作品与宽敞的城镇建筑毫无二致。
 
我们运用意象,使用新材料,增加了触感,展示了以前工业区的独特活力,并将技术遗存改造成舒适温暖的城市庭院和街道。

Lead Architects:Daniil Lorenz, Natalia Sidorova, Konstantin Khodnev, Marina Ustyugova, Andrew Taranuha, Ilya Bolotov
Interiors:Anna Baranova, M. Kochurkina, E. Philatova
Engineering:?OLYMP Design Group? (Russia), ?Synergy PRO? (Russia)

Text description provided by the architects. Rassvet LOFT*STUDIO is situated at the central district of Moscow. It occupies the territory of the former furniture factory owned by famous Mur&Mereliz trading house (now TsUM — Central Universal Department Store). During the soviet times mechanical engineering plant ‘Rassvet’ (The Dawn) was situated at this plot. It’s connected with the names of outstanding aircraft designers Sergey Korolev and Semyon Lavochkin. Nowadays all the territory is a high-density development that represents different architectural stiles reflecting the history of all 20th century.
 
 
 
Our project was made to open all the territory to the urban space and to integrate industrial development into urban living environment maintaining the genius loci of the historical place. Image of the project was inspired by architectural surroundings: main building of Mur&Mereliz factory, designed by famous architect Roman Klein (he is also the author of The Pushkin State Museum of Fine Arts and TsUM building); the biggest in Russia Neogothic Catholic Cathedral made of red bricks and ornamental Shchukin’s manor buildings built in Russian Revival style at the end of 19th century (nowadays the manor with the park is occupied by Timiryazev State Biological Museum).
 
 
The first aim was to convert factory building built of pre-fabricated concrete blocks at the end of 20th century into contemporary apartment building. A top-heavy concrete structure with tiny windows disharmonized with the environment and was absolutely unsuitable for living. So we decide to incorporate into massive rectangular frame some small, surroundings-scaled volumes, which were more friendly for the residential development.
 
 
Concrete panels on the facade were replaced with the brickwork. And the facade itself was visually divided to a few volumes, recalling some old medieval houses. Every volume has its own distinctive appearance: different ornaments of brickwork, different windows casing (with or without brick frames) and different balconies (protruding balconies, french balconies, recessed balconies). For another thing, west and east facades have different width, proportions and windows quantity.
 
 
Each of this facade volumes houses one apartment. We kept the internal frame of the building but added attics into six meters high stories, thus four stories have two-level apartments with two tiers of windows. There is a mansard on upper floor and a car parking at the existing basement. Ground floor apartments have separate entrances and small green terraces. Terraces were raised to rich the ground floor level and were separated from a driveway with special supporting wall, so private and public areas are clearly marked off.
 
 
Sun circle is the logotype of Rassvet LOFT*STUDIO and it was used in the design of the central entrance area. Ribby canopy with a skylight throws a shadow on the wall and this ?striped plash? moves along the facade with the sun. The same theme was used at night illumination. And the same circle of light in tambour is made by pendant lighting fixture.
 
 
Our work was continued with renovation of neighboring tumble-down maintenance building next to the museum park. We transformed it into typology quite unusual for the center of Moscow. Low-rise building it comprised of townhouses with one-, two- and three-level apartments. Some of them have separate entrances and front gardens. Mansards have double-height spaces and spacious terraces. And there is also an under-roof parking at the ground level.
 
 
This building had quite complicated composition with courtyards that is why we add high pitched roof with frontons and active lucarnes. We used hand-formed clinker bricks at the facades to reecho redbrick architecture of the museum’s historical building. After all this transformations our building resembles spacious town mansion.
We played with the images, used new materials and added some tactility to show distinctive, creatively different character of the former industrial area and to transform technical back alleys into comfortable and warm urban yards and streets.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲







































已邀请:

要发表您的看法,请先登录