奥地利格拉茨 C&P 房地产公司总部大楼(C&P Corporate Headquarters )- INNOCAD

编辑导读:一个有趣的立方体建筑,建筑的立面由一个网格化的自动遮阳系统构成,其可根据人们的使用及日照的变化而改变建筑的外观。方体之中还增加了曲线元素,曲线形的中庭仿佛穿过方体一般。(经典值评价:7.5)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:INNOCAD
地点:奥地利,格拉茨(Graz, Austria)
建筑面积:2465.0 m2
完工时间:2017
照片版权:Paul Ott
 
项目简介:
这个真正的房地产公司总部,位于通往奥地利格拉茨最高流量交通入口,为平坦的过渡区域带来了清晰和开放的新地标。此外主要的目标是在一个新兴时代背景下,通过改变他们的品牌图标,在整个建筑立面上,根据文脉、正式的、一以贯之的为一个年轻的公司“建立身份”。概念 CUBEND 通过统一的“立方体”语言(与整体性和持久性有关的)添加“弯曲”,将公司的价值全面的转化。因此创建一个加强身份、基于活动和可持续环境的综合体。建筑的表面明显地揭示了人与空间之间的相互作用,并且揭示了他们与周围封闭的工业建筑不同的需求。
 
建筑是一个立方体,整个七层楼被一个弯曲的中庭隔开,由浮动混凝土结构和玻璃核心筒组成。白色混凝土外网格集成了一个自动遮阳系统,可以根据人们的使用和日照情况动态改变建筑的外观。立面的第二部分是门廊状的区域,作为室内外的过渡空间,尤其是在夏季作为遮阳的自由空间。第三层是一个透明层,可以使自然光进入围绕一个细长的中庭形成的分散的办公空间。这个多层系统为用户提供了不同的结构和功能元素,并解决建筑本身的节能问题。
 
空间规划的主要挑战之一是满足多种需求——门厅、带有公寓模型的客户区、会议室、开放工作区、创意空间,以及员工或公司活动和讲座的社交区——面积只有2465平方米,分布在七层楼。因此,空间布局被优化为围绕中庭的矩形网格,连接所有楼层,作为垂直的交流。
 
建筑核心筒包括楼梯和电梯以及所有的建筑设备,并通过网状的吊顶将这些设备向外分配到办公空间。这个新的天花板系统,满足空间、美学和声学的需求,是为建筑开发和定制的。为了通过协调工作的物理、虚拟和社会世界,创造一个鼓舞人心的健康的工作场所,在室内和外部概念中实现了亲生物的方面,包括植物、屋顶露台、阳台和建筑前院。

Client:C&P Immobilien AG

Text description provided by the architects. A real estate company’s corporate headquarters, which is located at the highest traffic entrance to Graz, Austria, brings clarity and openness to a flat transition area as a new landmark in this industrial district. Additionally, the main goal was to create an authentic example of “Build Identity” for a young company in context within an emerging quarter by transforming their brand icon, contextually and formally, consistently throughout the building elevation. The concept, CUBEND, translates holistically the firm’s values by unifying the terms “cube” – relating to wholeness and persistence – plus “bend,” standing for movement and individuality. Thus, creating a hybrid of an identity- enhancing, activity based, and sustainable environment. The building’s surface visibly reveals the interaction between people and spaces, as well as their needs in contrast to sealed industrial structures of the surrounding neighborhood.
 
 
 
Organized as a cube, divided by a curved atrium across all seven floors, the building consists of a glass-dominated core within a floating concrete structure. The white concrete outer grid integrates an automatic sun shading system that changes dynamically building’s external appearance due to people’s usage and exposure to daylight. The facade’s second part, a porch-like area, serves people as a transition space between in and outdoors, particularly as sheltered free space in the summertime. A third, transparent layer allows natural light access to fragmented office space formations around an elongated atrium. This multilayered system includes different structural and functional elements for its users, as well as energy-efficient solutions for the building itself.
 
 
One of the main challenges of the space planning was meeting the multi-requirements – foyer, customer area with an apartment mock-up, meeting rooms, open workspaces, creative spaces, and a social area for the employees or for corporate events and lectures – on only 2465 square meters organized on seven floors. Thus, the layout of the space was optimized in a rectangular grid around the atrium connecting all floors as a vertical communication interface.
 
 
A central building core includes a staircase and elevator as well as all building technologies and distributes those outwards to the office space through a mesh-like suspended ceiling. This new ceiling system, which meets the spacial, aesthetic, and acoustic demands, was developed and customized for the building. With an aim to create an inspiring and healthy workplace by harmonizing the physical, virtual, and social world of work, biophilic aspects were implemented in the interior and exterior concept, which includes plants, rooftop-terrace, balconies, and the buildings foreyard.?





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲







































已邀请:

要发表您的看法,请先登录