英国爱丁堡大学贝叶斯中心(Bayes Centre )- Bennetts Associates

编辑导读:简洁的立面,建筑的内部有一个非常宽敞的中庭,中庭强调了内部不同团体视觉上的“通透性”,中庭内通往各个楼层的楼梯颇具特色,还有屋顶花园和非常开放的地面层,这是一座鼓励社交的科研中心。(经典值评价:7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Bennetts Associates
地点:47 Potterrow, Edinburgh EH8 9BT, United Kingdom
建筑面积:9500.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Keith Hunter
 
项目简介:
来自建筑师的介绍。贝叶斯中心是爱丁堡大学的中枢,致力于将爱丁堡城市中心转变成为英国最活跃的科研场所之一,以吸引数据科学和人工智能领域最高水平的国际专家。这座9500平方米的建筑是既2008年由 Bennetts Associates 爱丁堡工作室设计交付的备受赞誉的 InformaticsForum 和 Dugald Stewart Buildings 之后,爱丁堡大学在 Potterrow 校区世界级设施投资的一部分。
 
贝叶斯中心聚集了全领域的600名专业人士,博士生、研究员和教职工与科技企业,创业公司以及衍生的创新团体共同工作。它提供世界一流的机器人实验室,并依据 Bennetts Associates 对“协作”设计的研究提供开放灵活的办公空间,以期促进科研和协作。除此之外还有更多传统的演讲厅,工作室和相关设施。
 
爱丁堡大学对贝叶斯中心的设想是通过利用数据科学和人工智能创造更好的未来。这需要对过去习惯上各自为政的教职工和研究员之间的智力互动和理念交流提出非常具体的设计纲要。贝叶斯中心通过一系列跨越多个楼层的咬合的连接体与校园内的现存建筑相联系。宽敞的中庭提升了建筑内部不同团体之间视觉上的“通透性”。中庭内的楼梯提供了通往各楼层的路径,鼓励企业和团体之间的偶遇。
 
为了呼应1960年代之前穿过场地的城市街道,Bennetts Associates 开辟了一系列入口和步行路线,创造了庭院并保留了轻松可达的公共空间。在地面层,落地玻璃提升了实验室的公共可见性。同样,设施和活动用房向公众和其他专业的学生开放,而地面层的咖啡空间横跨中庭和庭院,提供了一个社交的中心。楼内的用户可以通过大型的屋顶花园享受额外的户外绿色空间,这里提供了亚瑟王座(Arthur’s Seat)的绝佳视野。
 
“我们通过建筑设计竞赛于2003年开始着手进行爱丁堡大学 Potterrow 校区的开发项目,贝叶斯中心是其最终阶段。能够看到这一项目在大学中心区域逐渐成型,并且在爱丁堡极为成功并已远远超越大学本身的科技领域的演变中扮演关键角色是一种荣幸。”——RabBennetts,Bennetts Associates创办人
 
 “我们期待在这个合作的空间里聚集研究领域和产业内部的专家,把数据科技和AI应用到一些社会上最有趣的挑战和机会中。”——Michael Rovatsos 博士,贝叶斯中心主管

Lead Architects:Rab Bennetts, Sally Mackay, Andy Kirk, Alasdair Gordon, Tom Rainey, Joanne Dunwell

Structural Engineer:Buro Happold
M&E Consultant:Buro Happold
Quantity Surveyor:Turner and Townsend
Fire Consultant:Atelier Ten
BREEAM Advisor:RSP
Landscape Consultant:Ironside Farrar
Acoustic Consultant:New Acoustics
Project Manager:Faithful+Gould
CDM Coordinator:Faithful+Gould
Main Contractor:McLaughlin & Harvey
Client:University of Edinburgh

Text description provided by the architects. The Bayes Centre is a pivotal piece of the University of Edinburgh’s estate set to transform Edinburgh city center into one of UK’s most dynamic places for tech, attracting the highest caliber of international experts in data science and artificial intelligence. The 9,500sq m building is part of the University’s investment into world-class facilities on its Potterrow campus, following the much-lauded Informatics Forum and Dugald Stewart Buildings designed and delivered by the practice’s Edinburgh studio in 2008.
 
 
 
Bayes brings together 600 expert thinkers from across the spectrum: Ph.D. students, academic researchers and university staff working alongside tech-focused businesses, start-ups and ‘spin-out’ initiatives. It offers world-class robotics labs, open-plan and flexible working office spaces based on the practice’s research into ‘synergetic’ design, to boost research and collaboration. Alongside this sit more traditional lecture theatres, studios, and workshop facilities.?
 
 
The University’s vision for Bayes was to use data science and artificial intelligence to shape a better future. This demanded a very specific brief for intellectual interaction and the cross-fertilization of ideas between employees and researchers who would traditionally operate discreetly from each other. The Bayes Centre links to the existing buildings on the campus through a series of interlocking connections across multiple levels.? The large, central atrium promotes a visual ‘transparency’ between groups housed in the building. The staircases within the atrium provide access across floors bookended by breakout spaces to encourage serendipitous encounters between businesses and groups.
 
 
Echoing the original city street which ran through the site until the 1960s, Bennetts Associates cut through a series of entrances and pedestrian routes to create a courtyard and retain easy-access public spaces. At ground level, floor-to-ceiling windows encourage public visibility directly into the labs. Here too, facilities and events rooms are available for the public and students of other disciplines while the ground floor café straddles the atrium and the courtyard, affording a centralized point for socialization. Further outdoor green space available to the building’s residents via large roof gardens affords stunning views towards Arthur’s Seat.
 
 
“Bayes Centre is the final phase of University of Edinburgh’s Potterrow development, which we began in 2003 following an architectural competition. It has been a privilege to observe the development taking its place at the center of University life and playing a pivotal role in the evolution of Edinburgh’s highly successful ‘tech’ sector, something that now extends well beyond the University itself.” - Rab Bennetts, Founding Director, Bennetts Associates
“We look forward to bringing together experts from research and industry in this collaborative space, to apply data science and AI to some of society’s most interesting challenges and opportunities.” – Dr. Michael Rovatsos, Director, Bayes Centre.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲















已邀请:

要发表您的看法,请先登录