波兰细长“谷仓式”幼儿园(Kindergarden in Ladek-Zdroj )- Dominik Górecki Architekt + DE Pracownia Szczepan Dejnek

编辑导读:两个细长的坡屋顶“谷仓式”的单层体块稍微地错开,朝南面向景观,作为教室及活动用房,朝北则是服务用房;体块之间有带屋顶的室外平台、不规则的天光…建筑还充分地利用了当地的地热能,达到了被动式零排放。(经典值评价:6.7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:DE Pracownia Szczepan Dejnek, Dominik Górecki Architekt
地点:波兰(Ladek-Zdrój, Poland)
主持建筑师:Dominik Górecki
建筑面积:1543.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Krzysztof Smyk
 
项目简介:
来自建筑师的介绍。Ladek-Zdrój市议会委托我们事务所来设计一个180生额的幼儿园托儿所。同时他们特别指出,应着重生态方面的设计,使该建筑运行经济且对环境友好。
 
利用该市的热泉资源,我们设计了波兰第一个被动式零排放幼儿园建筑。地热能在冬天提供热量,在夏天为建筑降温。从最初的规划阶段开始,我们确定的基本标准之一就是设计一个单层建筑,使所有教室都可以直接进入带操场的花园。由于用地的纵向形状和其他规划条件,我们决定建筑由像是带有陡峭坡屋顶的细长谷仓的两个体块构成,互相稍稍错开。教室所在的南部体块面向周围群山,开向花园,享有绝佳的景观。朝北的体块中则是其他的功能:带更衣柜的门厅、多功能室、厨房、和管理用房。这样设计的结果就是所有教室都有全天的日照且开向花园。建筑形体中的退台形成了两处带屋顶平台,作为教室空间的补充,让孩子们可以无论风雨都可以在室外玩耍。
 
主入口位于建筑北侧,进入后即是一个带更衣柜的大门厅。紧邻着的是一个多功能室,可以作为餐厅和游乐区使用。由于多功能室同时还服务于整个社区,用作残疾人复建或舞蹈教室等,因此它还有不通过门厅的单独入口,可以在幼儿园运行时间之外使用。它被中间的移动隔墙隔成两间,打开时可以让建筑平时的用户和外部客人组织大型活动。为了使没有自然光的朝北带更衣柜门厅更加舒适,我们决定从朝南的坡屋顶上引入不规则的天光。和不规则的顶灯一起,引入的天光像是星空,同时还为整个大厅提供更多照明。白天时太阳光通过天窗射入,日落后则使用其中的灯具和彩色电线悬挂的灯泡一起照明。
 
建筑的室内设计没有强行做出一个解决方案,而是将其留成一个中立的环境,让建筑的使用者慢慢完成它。它将会摆满玩具、孩子们的画和手工。
 
市长 Roman Kaczmarczyk 先生在欧洲理事会总部汇报了该建筑后,理事会成员们将该建筑选作了全欧盟五个幼儿园设计模范之一。

Structural Engineer:Ma?gorzata Mazij-Ma?kowiak
Interior Designer:Dominik Górecki
Landscape Design :Szczepan Dejnek
General Contractor:Marka Putz System
Client:Ladek Zdrój Council
Total Floor Area:3090.0 m2
Effective Surface:1365.0 m2
Size of Building Site:6585.0 m2

Text description provided by the architects. While appointing our firm to design a new kindergarten building with a nursery for 180 children, the authorities of Ladek Zdroj Council placed a special emphasis on the ecological aspect of the design so that the building is economical to run and at the same time friendly for the environment.
 
 
 
Due to the presence of hot springs in the city, we designed Poland’s first passive, zero-emissions kindergarten building using geothermal energy to provide heat in the winter and cool the building down in the summer.? One of the basic criteria we adopted at the beginning of the planning phase was designing the building on a single-storey plan so that all of the classrooms have direct access to the garden with a playground.?Because of the longitudinal shape of the plot and certain planning conditions, we decided that the building will comprise of two separate blocks, elongated ‘barns’ with steep roofs, sligthly shifted in relation to each other. The southern block, with its scenic view of the surrounding mountains and garden access houses the classrooms while the north-facing block houses the remaining rooms: a main hall with cloakrooms, multi-functional room, kitchen and administration. As a result, all of the classrooms have constant exposure to sunlight and direct access to the garden. The two roofed terraces, forming recesses in the body of the building, complement the classrooms as children can spend time outdoors irrespective of the weather.
 
 
?The main entrance, located in the north-facing side of the building, leads into a spacious hall that houses the cloakroom, next to which we located a multi-functional room that serves as a canteen and a play area. Since the multi-functional room is supposed to serve the wider community (e.g. rehabilitation of people with disabilities, dance classes, etc.), it has a separate entrance from the vestibule that is open outside of the kindergarten working hours. Both rooms are separated with a mobile wall the removal of which enables the organisation of bigger events, both for the building’s regular users and external guests. In order for the north-facing hall with cloakrooms not to feel intimidating due to lack of natural light, we decided to place irregular skylights on the south-facing roof surface. Alongside irregularly placed ceiling lighting, the skylights are supposed to invoke starry sky as well as contribute to lighting a rather large cubature – during the day letting in sunlight and after dusk using artificial light from lighting fixtures on the roof and hanging lightbulbs with colourful cords.
 
 
The building interiors are designed in such a way as not to impose ready-made solutions but become a neutral environment that will, in time, be adapted by the building\'s users – it will fill up with toys, drawings, children’s arts and crafts.
 
 
After the presentation of the building at the European Council headquarters by Mr Roman Kaczmarczyk, the Mayor of Ladek Zdroj, its members have chosen the building as one of five model kindergarten designs for the whole of the European Union.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲












已邀请:

要发表您的看法,请先登录