墨西哥 Holbox 岛 Punta Caliza 酒店(Punta Caliza Hotel Holbox )- ESTUDIO MACIAS PEREDO

编辑导读:三个巨大的草棚屋顶围合成一个三角形的水庭院,白墙、绿水、香柏木、棚屋顶,形成了一个宁静的度假空间。(经典值评价:7.5)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:ESTUDIO MACIAS PEREDO
地点:墨西哥(Holbox, Quintana Roo, Mexico)
建筑面积:600.0 m2
完工时间:2017
照片版权:César Béjar
 
项目简介:
场地距离海滩有一定的距离,处于一个“被剩余下来的”空间,不邻近海滩,靠近红树林沼泽边界(边界禁止建造)。该工程的三个海湾为这个酒店创造了水生景观。三个巨大的绿色屋顶连带其下方的房间彼此独立。通过这种方式,”帕拉帕”(Palapa:墨西哥的一种草棚建筑)延续了其简洁的结构。这个从传统的玛雅住宅中学习来的古老逻辑,使得墙得以不再承担结构性作用。随着房间的墙体被解放出来,房间被水环绕。这里的水源自浸水的庭院,提醒着人们Holbox岛上覆盖着的红树沼泽。为了能够在由固体、香柏木建成的帕拉帕下休息,并且作为一个整体空间来体验它,这是所有的房间的设计前提,也是为什么不建造二楼的原因。
 
走道流线设置没有被简单实用又符合人们习惯地置于房间之间,而是被转移到设计场地的边缘。项目的中心没有行人,只有水与宁静。在这么一个不稳定的海岛上,场地上的小旅馆的出现是一场与上升中的海平面的谈判;或是它用浸水式庭院预料到了这个条件,取决于视角。在项目最窄的角落,一个龙骨状的塔楼用于提供服务设施同时提供望向红树林沼泽和划分“Holbox”岛两片水域的视野。

Authors:Salvador Macías Corona, Magui Peredo Arenas
Coordinator :Leonardo Ruíz
Architecture Team:Claudia Mu?oz, Denisse Sandoval, Carlos Mendiola, Mauricio Vázquez, Andrea Arregui, Ernesto Rizo
 
Model Photographs:César Béjar
Text:Víctor Alcérreca
Interior Design:Claudia Mu?oz
Constructor:Cipriano Hernández
Consultants:Salvador Reyes, Josefina Larraín

Text description provided by the architects. The beach is far away. In a "residual" land, without facing the sea and near the untouchable boundary of the mangrove, three volumes contain in this hotel its own aquatic landscape. Three long vegetable roofs shelter the rooms without touching each other. In this way, the \'palapa\' retains its clear, simple construction. This archaic logic, learned from the Mayan house, allows the walls to be independent from their structural work. The room is sheltered between the water, which sneaks from the flooded patio, in a brief reminder of the mangrove that populates the island of Holbox. Rest under a palapa built with solid cedar and intense aroma, experience as a space, is the premise of all rooms, which for this reason do not allow a second floor.
 
 
 
 
A simple pragmatic thought would suggest crossing the circulations to the center, in front of the rooms. Instead, take the walkers to the perimeter of the property, leaving the core of the project only to inhabit wet. The small hotel rises from the land to deal with sea climbs on an unstable island; or, it is ahead of that condition with its waterlogged cloister, as you want to see it. In the narrowest angle of the project, like a keel, a tower gives space to the services, while allowing to lean over the mangrove towards the two bodies of water that define that strip of land that we call Holbox.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲






























已邀请:

要发表您的看法,请先登录