泰国曼谷 Creative Crews 建筑事务所办公室(建筑改造与扩建)(CC Office )- Creative Crews

编辑导读:曼谷传统的商住排屋几经易主,每一任主人都留下了改造的痕迹,本次的改造保留了以往次次改造的记忆。新增部分与原有的建筑呈现泾渭分明的区别,呈现出了别样的粗野感。(经典值评价:6.7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Creative Crews
地点:泰国,曼谷(Bangkok, Thailand)
建筑面积:650.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Takdanai Raktawat, Art4D Magazine

项目简介:
来自建筑师的介绍。Creative Crews 的新工作室位于曼谷的Talad Noi 地区,位于两条弯曲小路的交界处,隔三栋排屋便是华人寺庙。项目对两栋相邻的排屋进行改造,作为公司成员办公基地。

Talad Noi是一个老街区,建筑体量小而密集。整个地区最显著的特点便是曼谷传统商住排屋以及适合步行的街道网络。路边小贩众多,沿路可循。政府规划条件及法规阻止了发展高层建筑以及增加建筑密度。目前整个街区的发展基本限于将传统商业及手工业改为旅社和咖啡店。然而改变,不应该只在于这么有限的用途。传统商住排屋这种建筑形式可更多样化地利用。

改造将建筑分成两半,正式的功能位于有空调的南边,辅助功能在自然通风的北边。1、2楼将作为商业空间进行出租。3楼的会议室既可以出租也可自用。3楼北侧的公共活动空间改为两层挑空。花池中的黑板树为烧烤派对提供遮阴,同时也为这个缺少植被的区域提供一些绿色。4、5和6楼为工作室。顶层为员工宿舍,并带有一个活动平台,可以打乒乓球和健身。3、5和7楼都提供备餐室。

建筑曾经易主多次,而每一任主人都留下了自己的痕迹。每一次的改造都成为时间的记忆并在这次的改造中保留下来。新增的部分与旧建筑脱离开,通过工业化的材质感和完成面。为了尽量增加交通流线空间,项目拆除了原来的水泥楼梯,插入钢制双跑楼梯。为了与地域性更好的结合, 在楼梯尽头设置当地常见的栅栏折叠门对空间进行灵活分区。墙面上旧楼梯的痕迹也作为回忆得到保留。前屋主留下的阳光满照的海岛蜡笔画现在成了四楼工作室里的建筑师的提神之物。

此项目认清并尽量保留建筑层层历史,在植入新元素时与旧体剥离开来,让历史有清楚的划分,并得以继续。项目也有效地组织空间来为新的功能服务。对建筑的处理手法既粗野有敏感。本项目也展示了如何利用传统商住排屋并将其赋予新用途。

Project Director:Puiphai Khunawat, Ekkachan Eiamananwattana
Client:Creative Crews Ltd.
Budget:10 Million Baht

Text description provided by the architects. Located in Talad Noi district, at a corner where two meandering alleys meet, three row houses down from a local Chinese shrine, stands the new Creative Crews office. The project involves the adaptation of two adjoining row houses into a new workplace and base for the crews.
 
 
 
Talad Noi is a heritage district with intimate urban scale. The tectonic comprises of and its most notable typology; the row house, small walkable alleys network, and generous scatter of street vendors. Planning rules and regulations have hindered high rise developments and densification. Recent development has been limited to use change of row houses from traditional craft and trade to hostels and cafes. However, renovation needn’t be limited to these uses. The row house typology is truly versatile.
 
 
The altered building is split into two halves, with formal functions on the airconditioned south side, circulation and supporting facilities on the naturally ventilated north side. The 1st and 2nd floor are retail spaces for let. A flexible meeting spaces on the 3rd floor is both rented out to the public and utilised by CC Staff with an adjoining double volume, semi outdoor courtyard used for public functions. The white cheese wood tree provides shade for those utilizing the grill for BBQ parties. Having green on the premise helps increase and contribute to the overall limited greenery of the neighbourhood. The 4th, 5th and 6th floor are offices. The top floor house dormitories for staff and has a sizable terrace home to a table tennis table and a monkey bar. Pantries can be found on the 3rd 5th and 7th floor.
 
 
The existing building had numerous occupants previously; each have made their own impressions on the building. Each alterations and marks hold memories which has built up overtime. All the original finishes were left intact and new additions are treated as new layers which distinguishes itself from the existing via raw materiality and finish. To maximise circulation, the existing reinforced concrete staircase was removed, and a new steel dogleg was inserted. To celebrate the spirit of the area, local elements such as the scissors gate line the stair well which serves as flexible partition. Traces on the adjoining walls are left un-rendered to serve as reminders of the original staircase. Crayon drawing of a sunny day at a faraway island from the previous occupant is preserved and now serve as a rejuvenating sight for the architects on the fourth floor.
 
 
The completed building recognises and preserve multi layered history imbedded within the building essence and differentiate additions to allow the continuation of this building timeline, whilst efficiently organises new spaces to serve new functions. A sensitive approach with brute, edgy and raw result. It also exhibits the versatility of the row house typology to accommodate a variety of uses.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲







已邀请:

要发表您的看法,请先登录