甘肃临夏奥体中心体育场(Linxia Olympic Sports Center Stadium )- 杜兹设计(DUST design)

编辑导读:建筑灵感来源于临夏市河州特色:牡丹、彩陶和彩绘。设计将牡丹花做为形象主题,采用牡丹花瓣式结构体系。造形以彩陶圆润的弧线为灵感,力求与内部的功能布置紧密结合。(经典值评价:6.7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:杜兹设计(DUST design)
地点:甘肃, 临夏(Linxia, Gansu, China)
主持建筑师:钟凌(Ling Zhong)
建筑面积:28400.0 m2
完工时间:2016
照片版权:吴清山

项目简介:
临夏市奥体中心体育场坐落于临夏规划新城核心区域,项目占地面积 41134 平方米, 建筑总面积 28452 平方米。建筑由观众席和国际标准体育场组成,是一座以大中型体育比赛、训练为主,兼顾市民休闲、健身、娱乐等功能于一体的大型体育设施,总坐席规模20410 座。该项目现已建成,成为了临夏标志性文化设施之一。
 
建筑灵感来源于临夏市河州特色:牡丹、彩陶和彩绘。设计将牡丹花做为形象主题,采用牡丹花瓣式结构体系,其外瓣就是一个薄壳的空间,可以表达为一个合理的大跨度结构, 且形态十分优美。造形以彩陶圆润的弧线为灵感,力求与内部的功能布置紧密结合。设计合理融合大跨度结构形式和使用空间的统一体,以体现结构的力量美、逻辑美,实现大空间的经济性和舒适性。
 
根据建筑造型,体育场罩棚最大悬挑达48米,采用钢桁架结构设计,桁架结构采用正放三角形钢管桁架,通过设置环向弧型桁架连接主桁架,来模拟建筑造型中的“花瓣”。为确保视觉上的美感,主桁架采用一致截面,并充分拟合建筑弧线,最终能够使观众在欣赏精彩赛事的同时,领略到大跨度钢结构的异样魅力。
 
在功能上,体育场东侧设主要入口广场,东北、东南侧结合室外运动场地和停车布置集中绿地;建筑设有四个入口,主入口设在基地东侧的折双路上。观众入口有两个,分为步行入口和车行入口。西向广场的主入口为步行入口,具有一定的集散能力。东向入口设计考虑车行为主。在奥体中心南侧规划路设有贵宾、运动员和媒体记者出入口,必要时,也可作为观众紧急疏散口。基地东侧折双路和北侧龙岩南路上的开口,主要作为各项人流的紧急疏散口。
 
体育场观众席外轮廓采用椭圆形平面,以使视距质量较好的东、西看台可容纳更多的观众,最大限度地争取了视觉优质区内的观众数量。西看台底层平面由运动员、裁判员用房、组委会用房、记者用房、新闻中心等用房组成;西看台二层主要为观众休息平台,看台下空间设计有卫生间、服务间、设备等设施;东看台底层设有办公用房和对外开发的商业用房。主席台设在西看台中部,力图通过后退、升高的办法,使其与一般观众席脱开,以取得良好的深度感。

Architectural Design Team:Ahn Yunsil, Ellix WU, Sun Jinyin
Structural Design Team:Xiang Fang, Maoming Zhang
 
Project Owner:Government of Linxia

Text description provided by the architects. Located in the core area of Linxia Planned New Town, Linxia Olympic Sports Center Stadium covers an area of 41,134 square meters with a total construction area of 28,452 square meters. The building is composed of auditorium and international standard stadium. It is a large-scale sports facility with large and medium-sized sports competitions and training as its main function, taking into account the functions of leisure, fitness and entertainment of the citizens, with a total seating capacity of 20,410. The project has been completed and has become one of the landmark cultural facilities in Linxia.

It is architectural inspiration that derives from Linxia Hezhou\'s characteristics such as peony, painted pottery and color decoration. The design uses the peony flower as the image theme and adopts the peony petal structure system whose outer petal is a thin shell space, which can be expressed as a reasonable long-span structure, and the shape is fairly beautiful. The shape is inspired by the arc of painted pottery, striving to integrate closely with the internal functional layout. We have designed a unified body with reasonable long-span structure and applicable space in order to embody the beauty of structure and logic so that the economy and comfort of large space can be realized.
 
 
According to the architectural image, the maximum cantilever of stadium canopy is up to 48 meters and utilizes the design of steel truss structure, where triangular steel pipe truss is positioned. The main truss is connected by the circular arc truss to simulate the "petals" in the architectural image. In order to ensure visual beauty, the main truss adopts uniform cross-section and fully fits the arc of the building so that the spectators can enjoy the wonderful events and appreciate the unusual charm of the long-span steel structure at the same time.
 
 
When it comes to the layout of function, the main entrance plaza is set on the east side of the stadium, and the concentrated green space is arranged at the northeast and southeast side combined with the outdoor sports ground and parking space. The stadium has four entrances, and the main entrance is on the Zheshuang Road on the east side of the base. There are two visitors\' entrances, which are divided into pedestrian entrance and vehicle entrance. The main entrance of westward plaza is a pedestrian entrance with a certain distribution capacity. The design of the east entrance is mainly based on the vehicle traffic. On the south side of the planning road of the Olympic Sports Center, there are entrances and exits for VIPs, athletes and media reporters. If necessary, they can also be used as emergency evacuation points for spectators. The opening of Zheshuang Road on the east side and Longyan South Road on the north side of the base are mainly used as emergency evacuation exits for various personnel.
 
 
The exterior contour of stadium auditorium is elliptical plane so that the east and west stands with better visual distance quality can accommodate more spectators and maximize the number of spectators in the visual quality area. The ground floor of west stand is composed of rooms for athletes and referees, organizing committee, journalists and news centers. The second floor of west stand is mainly a rest platform for the audience. The space under the stand is designed with toilets, service rooms, equipment and other facilities. The ground floor of east stand is equipped with office space and commercial housing for external development. The rostrum is located in the central part of west stand, attempting to form a good sense of depth by disengaging from the general auditorium with the means of retracting and raising.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


















已邀请:

要发表您的看法,请先登录