加州旧金山“无顶”住宅(Roofless House )- Craig Steely Architecture

编辑导读:住宅采用了一系列的曲面墙围合而成,内部有尽可能多的庭院,景观视野向天空发展。曲面墙较高,相较之下,整个建筑仿佛“无顶”一般。雪松板材,阳光,绿植,斑驳影子,室内外的模糊……(经典值评价:7.4)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Craig Steely Architecture
地点:加州,旧金山南湾阿瑟顿(Atherton, United States)
主持建筑师:Craig Steely AIA
建筑面积:269平方米(2900.0 ft2)
完工时间:2018
照片版权:Darren Bradley
 
项目简介:
来自建筑师的介绍。加州阿瑟顿,在硅谷中心地带,距离斯坦福大学不远。这个郊区以大片的植物和栅栏著称。
 
这里的气候比较温和,几乎都是地中海气候。项目户主希望在她的房屋中有尽可能多的室外空间。项目最复杂的部分在于整个房屋体量偏窄偏长,而且目前她可以看到的景观几乎全是邻居家的后院。
 
就像最典型的城郊住宅一样,这种类型的房屋通常比较大且空。因此,设计团队决定将设计重点集中在住宅上方的景观而不是平行于住宅周围的视野。所以我们设计出了看似无顶的住宅,其中有大量的室外庭院围绕在生活空间周围,从而可以将视线望向天空。
 
住宅的生活空间是一些开敞式且有点模糊的空间,这些室内外空间的连接是由滑动门和一系列的材料组成的,比如地面上的石灰华和墙上的雪松。这栋住宅独特的地方在于围绕着生活空间的一系列曲面墙。这些曲面墙将住宅围住挡住了望向屋外的视线,可以使得屋主注意到庭院中的景象,并且随着阳光照射在曲面墙的角度变化这些墙的影子可以形成一些有趣的图画。作为房屋最重要的元素,曲面木墙成为了一个视觉上的背景,屋主可以透过这面墙看到庭院内部的植物、桦树和一整天的光影变化。
 
区别于周围的房屋,这个住宅在街边的位置没有护栏。只有一条小草地从马路边沿着路边的橡树和曲面木墙内新种植的红木、桦树一直延伸到住宅中。

Project team:Luigi Silverman, Ryan Leidner, Tune Kantharoup, Anastasia Victor
Contractor:Drew Maran Construction
Structural engineer:Strandberg Engineering
Landscape architect:Elias Gonzalez

 
Text description provided by the architects. Atherton California, just down El Camino Real from Stanford University, is in the heart of Silicon Valley. ?It is a suburban city characterized by mature trees and homes on large plots hidden behind fences.
 
 
 
The climate is temperate, almost Mediterranean and the owner of this house wanted a home where she could live outdoors as much as possible. ?Complicating this desire was that the lot is long and narrow and her view on all sides was of the backs of the neighboring houses which (like most typical suburban houses) are huge and blank. ?But above these neighboring houses, the mature tree canopy and sky were alive, constantly changing and breathtaking. Focusing on this view “up” rather than horizontally “out” we created a seemingly roofless house that surrounds the living spaces by huge outdoor courtyards that direct the view up. ?
 
 
The living spaces are open planned and blur the connection between indoor/outdoor with retractable sliding doors and continuous materials like travertine on the floors and cedar on the walls. ??But what sets this building apart is the continuous curving wall that surrounds it. It fully encloses the house, blocking out the less desirable views, focusing on the more meaningful views and creating interest as the sunlight and shadows move through the day along it’s surfaces. ?At it’s most elemental, the curving wooden wall creates a visual backdrop seen through the interior landscape of plants and birch trees, animated by the shadows moving across it all day.
 
 
Unlike it’s neighbors, this house is not fenced off at it’s street perimeter. ??A meadow of native grasses flow from the sidewalk with existing oaks, redwoods and newly planted birch trees flowing inside and outside of the curving wooden wall.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲














已邀请:

要发表您的看法,请先登录