澳大利亚“影子”住宅(装饰风老宅改造)(The Shadow House )- Nic Owen Architects

编辑导读:临街有一栋始建于1938年的Art Deco老宅,出于保护的考虑没有拆除,在其基础上进行现代化改造,新建部分黑色的表皮如同老建筑的影子。在隐私、采光及与外部的关系上都进行了卓有成效的改造、更新。(经典值评价:7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Nic Owen Architects
地点:澳大利亚(Australia)
建筑面积:127.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Christine Francis 
 
项目简介:
来自建筑师的介绍。业主最初受邻近案例的启发,想拆除现有房屋并更换两栋联排别墅。原有的房屋被当地委员会列为具有重要意义的房屋。在我们对该住宅的更新建议之下,业主们很快就改变了他们最初的想法。令我们兴奋的是,他们打算根据个人需求来更新房屋。
 
现有的住宅,名为“O'Brian house”,是一座装饰艺术风格的房子,于1938年为图书管理员 John Patrick O'Brian 创建。由于非常独特的坡屋顶,不寻常的窗罩细节,还有弯曲的入口门廊形成所有设置在角落的场地,所以该住宅意义重大。
 
业主要求更多可用空间,光线,与外部更好的关系,额外的卧室以及现代化的装修。
 
我们的方法是创造原有住宅的影子,一个O'Brian house的现代 “副本”, 它呈现出一个简单的具有雕塑感的形式,放置的位置经过精心考虑,以作为原有建筑的补充。房子必须对繁忙的朝南的街道保证私密性,同时接受北方的阳光。因此,新的整体形式对于南侧街道是无窗的,底层退至南侧边界。屋顶沿用了现有的屋顶坡度,第一层设置在北边界(远离街道),以尊重原始的房屋形式,并呈现原始的房屋烟囱。新建筑的外表皮设计经过精心设计和细节处理,确保简洁美观,去除所有多余的视觉元素。
 
房间的大部分都被保留了下来,只保留后面的棚屋,潮湿的家装和一面内墙被移除。一楼起居区被打通,增加了用餐区。现有的浴室被扩大,成为浴室套间。第一层包含第三个卧室和相邻的套房。一楼屋顶北侧有一个4.7米x 0.6米的天窗,为卧室和套间提供照明,同时仍然能保证面向街道/邻居方向的隐私。天窗上方的可伸缩遮阳篷可调节光线和温度。
 
房子的一个独特之处是“隐藏”的滑动侧门。市政委员会不允许路边或专用十字路口停车。因此,如果需要的话,后侧栅栏可以偷偷地滑进住宅墙中,以便车辆进入。
 
影子屋,这个位于小型场地上的三居室内城区住宅,对历史敏感的内城生活产生共鸣。

Text description provided by the architects. The owners originally approached us with the view of demolishing the existing house and replacing with two town houses (inspired by neighbouring examples). The house is listed as individually significant by the local council. The owners were quickly talked away from their original ideas and we recommend a sympathetic extension to the dwelling. To our excitement their vision changed with a view to upgrading the house for their own personal use.
 
 
The existing dwelling, titled “O’Brian house,” is an Art Deco house created in 1938 for John Patrick O’Brian, a librarian. The property is significant due to the highly distinctive gabled and hipped roof, as expressed by unusual brick window hood details and the curved entry porch formed all set on a corner site.
 
 
The owners required more usable space, light, better relationship to the outside, an extra bedroom plus a modern fit-out throughout.?
 
 
Our approach was to create a shadow of the existing form, a modern sympathetic “copy” of the O’Brian house which offers a simple homogeneous sculptured form, carefully positioned to complement the original building. The house had to offer privacy from the busy south facing side street whilst benefit from northern sunlight. Therefore, the new monolithic form is windowless to the south side street with the ground floor set back to the south boundary. The roof form mirrors the existing roof pitch, the 1st floor is set against the north boundary (away from the street) to respect the original house form and present the original house chimney. Careful thought and detail went into the design of the external skin of the new building to ensure a simple clean aesthetic, removing all superfluous visual elements.
 
 
The Majority of the existing house was retained, with only the rear skillion, wet room fit-outs and an internal wall removed.? The ground floor living area was opened up with the addition of a meals area. The existing bathroom was enlarged and functions as an ensuite / bathroom. The first floor contains a third bedroom with adjacent ensuite. There is a large 4.7m x 0.6m skylight on the north side of the 1st floor roof offering light to the bedroom and ensuite whilst still providing privacy from the street / neighbours. A retractable awning over the skylight regulates light and temperature – see attached Video link.
 
 
One unique feature of the house is the “hidden” sliding side gate. The council would not allow off-street parking or a dedicated cross over. Therefore, a rear side fence secretly slides back into the house wall to provide vehicle access if required! - see the attached video of this gate in action.
 
 
The shadow house, a three-bedroom inner city residence on a small site offers a sympathetic response to historically sensitive inner-city living.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


















已邀请:

要发表您的看法,请先登录