芬兰 Jávri 总统酒店(扩建)(Jávri Lodge )- Arkkitehtitoimisto Teemu Pirinen

编辑导读:扩建的建筑采用了红色的铜表皮,内部采用了木结构,与原有采用原木并外露的建筑形成了有趣的对比与协调。项目体现了木材材料的当地性,以及良好的质感、生态隔热与表现力…(经典值评价:7.7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Arkkitehtitoimisto Teemu Pirinen
地点:芬兰(Iisalmi, Finland)
建筑面积:336.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Marc Goodwin
 
项目简介:
总统度假屋
卡弗里酒店是一家精品酒店,位于芬兰拉普兰地区(Lapland)Saariselk 附近。该酒店曾是芬兰总统 Urho Kekkonen 的滑雪度假屋。他是芬兰历史上在位时间最长的总统。卡弗里酒店还接待过不少皇室宾客,大国政要,甚至还接待过伊朗国王。2017年,酒店扩建,新建了主入口、餐厅和四间客房。从外观上看新增了三个铜板表皮的体量,分别位于原有建筑的前方和上方。卡弗里酒店的宾客常常在附近进行各种户外活动,因此酒店设施旨在为宾客提供一个温暖舒适的憩息地。在野外活动了一天,夜晚可以在酒店休息放松,享受美食。
 
空间上的巨变
入口前蜿蜒的走道两旁有铜质灯笼,与铜板表皮的主入口相呼应。走道两旁是旧客房的两翼,还可以看到餐厅的幕墙,及其铜板屋顶。客房右翼顶上新建了一个体量,轮廓分明,内有四套新的天空套房(Sky-suites)。
 
铜板外立面既统一,又生动,木结构的墙体也是如此。主入口处有酒店的标志。走进酒店,先进入一道低矮、光线较暗的走廊。走廊尽头是餐厅,空间骤然变高,外部的自然景观也透过幕墙融入进来,整个空间开阔起来。通往楼上客房的雕塑感黑色金属楼梯与餐厅内部富有历史感的灰色墙壁有着相似的机理,形成呼应。餐厅的长桌吸引着人们坐下享用美食,体验餐厅内的各种特色设施。
 
这段楼梯与通往阁楼的楼梯一样蜿蜒,先接近餐厅的黑色天花,再到达夹层,可以俯瞰整个餐厅,然后通往隧道似的走廊,到达天空套房门前。打开房门,定会感到惊喜。房门很矮,但房内很高,幕墙一侧高达3.5米,视野非常开阔,可以看到旷野美景,还可以欣赏极光。
 
建筑材料
木材有独特的美学特点,因此在选择其他材料时要选择那些表现力强、有质感的材料。木材与生态隔热材料创造了良好的室内环境,温暖舒适,通风良好,还创造了良好的声学效果。生态友好程度是今天的酒店建筑很重要的一个方面。
 
天空套房入口处层高较矮,但内部空间急剧变高,到了幕墙处高达3.5米,窗外就是广阔天空和极地旷野。窗台宽一米,可用作沙发床。极地旷野的天空之景是天空套房的一部分。

 Structural engineer:Mikko Ker?nen, Pohjois-Suomen rakennetekniikka Oy
HVAC:Matias Meskanen, LVI-Insin??ritoimisto Meskanen Oy
Electrical designer:Veijo Mikkola, Ivalon Raja-S?hk? Oy
Builder:Tatu Valkonen, Rakennusmestari
Glazing:Corrotech Oy
Interior designer:R?ih? Interiors
Carpenter:Tapani Laine
Client:Katja Kivioja and Juha Meht?j?rvi

Presidents lodge
Jávri Lodge is a boutique hotel situated right on the border of the wilderness in Saariselk? Finnish Lapland,. The building used to be Finland longest serveing president Urho Kekkonen′s skiing hideout hosting such guests as royalty, superpower leaders, even the Shah. In the year 2017 the Lodge was expanded with new Main entrance, Dining hall and four new hotelrooms – With three copper glad building volymes. In front of and on top of the old building. The guests of Jávri Lodge spend their days in various outdoor activities. Thats why the hotel is designed to function as warm and cosy refuge where you rest, relax and enjoy culinaristic experiences after an active day spent in the wilderness.
 
 
 
Dramatical changes in spatial scale
The arrival to the hotel is trought a curved pathway lit by copper lanterns towards a copper clad entrance volyme. At both sides are the log walls of the old hotelroom wings and connecting them the curtain wall of the dining hall and above the its copper clad reaching hight. On top of the hotelroom wing on the right there sits the sharp silueted copper volyme hosting the four new Sky-suites.
 
 
Like the log structure walls the copper cladding makes the additions monolithic with lively surface. The hotels logo on the main entrance door wellcomes visitors first into a low, black and dark Hallway. After the Hallway the Dining hall opens up high with black batten roof while the surrouning nature becomes part of the space trought the high curtain wall. The sculptural black steel staircase leading to the upstairs hotelrooms acts as a modern counterpart to the patinated gray log walls now inside the Dining hall. The long tables of the Dining hall invite to enjoy culinary delight of the Show kitchen the other highlight of the Hall.
 
 
The staircase leading upstairs whines like the stair to the attic should. It leads first towards the Dining halls black ceiling, then to the mezzanine level overlooking the Dining hall. After that the spatial flow continues as tunnel-like corridor to the hotelrooms door. After that the visitor is in for a surprise! Starting from the super low entrance the black batten ceiling of the Sky-Suite shoots dramatically up to the sky ending in an 3,5 meter high curtain wall behind witch there opens a majestic view towards the wilderness and the northern lights.
 
 
The building materials
Log structure has sutch a strong character and aesthetic that when picking the materials I had to choose materials with strong presence and texture. The wooden structure and ecological insulation material of the addition ensure good indoor air, soft and pleasant acoustics and the nowadays very improtant ecological image in tourism architecture.
 
 
The exteriors of the addition are clad with untreated copper. In time the copper surfaces will turn from red gold to lively black. The interior surface materials of the Hallway are functional and durable. The stongest element in the interior architecture of the Dining hall is, along side of the old log walls, the black batten curved ceiling. The copper detailing sneaking in from the exterior create a sense of luxury. The black batten ceiling creates a soft darkness with surface, depth and lively texture. Behind it the hidden black acoustic paneling softens the acoustics of the new space to resemble the old parts of the building. The slate clad floor of the Dining hall and the Hallway fades the barrier between interior and the exterior. The corridor leading to and the Sky-Suites themselves have the same black batten ceiling as the dining hall. The walls of the Sky-Suites are clad with neutral grey stucco. The stucco is a reminds of the age-old finnish tradition of using stucco as the cladding of inner walls of wooden buildings.
 
 
The Nordic Lights
Experiencing nodric lights is a big part of the appeal of Lapland. The new Sky-Suites are specially designed to enhance that experience. The interior surfaces of Sky-Suite – hotelrooms are neutral in colour and appearence. This allows the customer to experience the colours of the sky to the fullest and most authentic.
 
 
The hight of the space at the entrance to a Sky-Suite is rally low. The space opens up magnificently growing in hight toward the curtain wall at the end of the room which is over 3,5 meters tall and behind it the magnificent sky and landscape of the wilderness. The windowsill is a one meter wide integrated daybed. The sky of the wilderness is part of a Sky-Suite.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


















已邀请:

要发表您的看法,请先登录