捷克布拉格 DOX+ 当代艺术中心(扩建)(Centre for Contemporary Art DOX+ )- Petr Hajek Architekti

编辑导读:具有声学特殊需求的多功能音乐厅外表皮采用了柔性材料包裹,如同巨大的“沙发”一般,而在其内部,粗犷的混凝土素面,灰色系的空间尽显艺术的雅致。(经典值评价:7.6)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲
 舞蹈排练室
舞蹈排练室

项目概况:
建筑设计:Petr Hajek Architekti
地点:捷克,布拉格(Poupětova 1339/3, 170 00 Prague 7-Holeovice, Czech Republic)
完工时间:2018
照片版权:Benedikt Markel
 
项目简介:
DOX+ 综合体是位于捷克共和国首都布拉格 DOX 当代艺术中心的扩建项目。原本以展区为中心的综合体,扩展出舞蹈、音乐、电影、建筑等特殊区域。 DOX+ 由建筑学院行政楼、实验音乐舞厅和舞蹈排练室三幢建筑组成。从建筑的角度来看,建筑是一个单一的单元,这一原则通过统一的灰色和各部分之间流动的相互联系象征性地表达出来。因此,综合体可以被视为一个单一的结构雕像。
 
行政区域包括入口门厅、俱乐部和餐厅,为 ARCHIP 建筑学院服务。该建筑是在20世纪70年代原建筑改造的基础上产生的,其核心的类型学布局和开放式布局得以保留。内部改造方面使用当时的建筑材料(油毡、薄木片门、水磨石....)。
 
实验音乐、舞厅和舞蹈排练室的演员都使用粗糙的混凝土。钢筋混凝土建筑被一个柔软的立面覆盖,保护它们不被冻结或过热。绝缘羊毛覆盖在柔性绝缘膜上,柔性绝缘膜以规则网格的形式固定在混凝土上。立面吸收来自大厅的残余噪音,减少了住宅庭院的声学负担。这个基于家具装饰的图案的大厅让人联想到两个大沙发。选择了一种软垫家具图案,因为它能有效地沿织物表面分布张力。这种模式的扩大对其结构性能没有负面影响,因此,塑料薄膜在极冷的天气中收缩时不会撕裂,在阳光照射下表面温度升高时也不会失去张力。
 
音乐厅音响效果多变,可以当做一种乐器,根据具体演奏的需要进行调音。旋转的三面墙天花板下面板和休息室也是如此。三面墙的面板由吸声、漫反射和反射表面支撑,可以旋转来改变天花板的声学特性,从而改变整个大厅的声学参数。为了扩大渐隐效果,主大厅被一圈门厅包围,如果有特殊演出,大厅可以用作渐隐室。将这些区域添加到主厅的体积中,可以显著延长衰减周期,特别是较低的频率。
 
正方形的平面意味着没有必要用隔音板覆盖墙壁。该大厅可容纳550名客人,在其建成后短暂的时间内,因其音响效果而闻名。它目前也被用作参考录音棚。大厅的屋顶是一片草地,用于休闲、户外设施或简单地作为户外表演的场所。礼堂上方有一座供杂技表演用的吊桥。舞蹈排练室的平面图与主厅的舞台尺寸相同。它漂浮在斜柱上的内庭院上方。这些柱子的几何形状不是随机的,避免在地下面进行交通规划和技术安装。

Architects Team:Petr Hájek, Tereza Keilová, Cornelia Klien, Benedikt Markel, Martin Stoss

Main Contractor:IMOS Brno, a.s.
Contractor (Project Manager):Petr Groda
Acoustics Sound:AVT Group a. s.
Acoustician:Martin Vondrá?ek
Contractor for Foil Facade:IzoDol s.r.o. Ji?í Dole?al
Project Manager:Sidon Schlehr
Site Area:2600 m2
Total Gross Floor Area:5450 m2
Award:EU Mies Award 2019 Nominee
Client:Leo? Válka

Text description provided by the architects. The DOX+ complex of buildings expands the DOX Contemporary Art Centre in Prague, the Czech Republic. The original complex focusing on exhibition areas was expanded by special areas for dance, music, film and a school of architecture. DOX+ consist of three buildings: administrative with the school of architecture, an experimental music and dance hall and a dance rehearsal room. The buildings are a single unit from the architectural aspect and this principle is symbolically expressed by the unified grey color and fluid interconnection of all parts into one whole. As a result, the complex can be perceived as a single structured statue.
 
 
 
The administrative area, with entrance lobby, club, and restaurant, serves as the ARCHIP school of architecture. This building originated on the basis of a renovation of the original building dating from the 1970s, and the typological arrangement of its inner core and open layout have been preserved. Renovation of the interior respects the materials used at the time the building was constructed (linoleum, wood veneer doors, terrazzo....).
 
 
The experimental music and dancehall and dance rehearsal room are cast using béton brut. The reinforced concrete buildings are “clothed” in a soft fa?ade which protects them against freezing or overheating. The insulating wool is covered in a flexible insulating membrane which is anchored to the concrete in the pattern of a regular grid. The fa?ade absorbs residual noise escaping from the hall and reduces the acoustic burden on the residential courtyard. Thanks to the pattern, which is based on furniture upholstery, the halls are reminiscent of two large sofas. An upholstered furniture pattern was chosen for its effectiveness in distributing tensile forces along the surface of the fabric. Enlargement of this pattern had no negative effect on its structural properties and, as a result, the plastic film does not tear in extremely cold weather as it shrinks, and tension is not lost when surface temperatures rise in the sunlight.
 
 
The hall has variable acoustics and can be compared to a musical instrument which can be tuned depending on the needs of the specific performance. The rotating three-walled under-ceiling panels and foyers are used for this. The three-walled panels are supported by a sound absorbent, diffuse and reflective surface and can be rotated to modify the acoustic properties of the ceiling, thereby changing the acoustic parameters of the entire hall. In order to extend the fadeout effect, the main hall is surrounded by a ring of foyers which can be used as fadeout chambers in the case of special performances. The addition of these areas to the volume of the main hall results in a significant extension of the fadeout period particularly in the lower frequencies.
 
 
The square floor plan also means there was no need to clad the walls in acoustic paneling. The hall has seating for 550 guests and has become famous for its acoustics during its brief existence. It is currently also used as a reference recording studio. The roof of the hall is a grassy meadow used for relaxation, outdoor installations or simply as a place for outdoor performances. There is a suspended bridge over the auditorium for acrobatic dancing. The dance rehearsal room has a floor plan with dimensions identical to the stage in the main hall. It “dances” above the inner courtyard on diagonal columns. The geometry of these columns is not random but avoids the traffic plan and technical installations below the floor tile.
 
 舞蹈排练室
舞蹈排练室
 舞蹈排练室
舞蹈排练室


 舞蹈排练室
舞蹈排练室
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲

























已邀请:

要发表您的看法,请先登录